Stoltenberg: Türkiye’nin diplomatik çabalarını takdirle karşılıyorum
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin deÄŸerli bir NATO müttefiki olduÄŸunu belirterek Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için Türkiye’nin yürüttüğü diplomatik çabaları takdirle karşıladığını söyledi.
Anadolu Ajansının Global Ä°letiÅŸim Ortağı olduÄŸu Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye’ye gelen Stoltenberg, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
“Türkiye, çok deÄŸerli bir müttefik. Türkiye NATO’nun toplu savunmasına çok farklı ÅŸekillerde katkı saÄŸlamaktadır.” diyen Stoltenberg, Türkiye’nin aynı zamanda terörle mücadelede kilit rol oynadığını, Suriye ve Irak ile sınırı bulunduÄŸunu, stratejik bir konumda yer aldığını belirtti.
Stoltenberg, Türkiye’nin Kosova ve Irak’takiler gibi NATO misyonlarına çok önemli katkılar yaptığını, baÅŸka birçok bölgeye uçaklar ve gemiler göndererek, NATO misyonlarına katıldığını hatırlatarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı da arayarak Türkiye’nin NATO’ya üye oluÅŸunun 70. yılı dolayısıyla tebriklerini ilettiÄŸini bildirdi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını haksız ve gerekçesiz bir savaÅŸ olarak nitelendiren Stoltenberg, Avrupa’da Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiÅŸ bir gaddarlık sergilendiÄŸini vurguladı.
Stoltenberg, “Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’e savaşı sonlandırması ve kuvvetlerini çekmesi, diplomatik çabalara giriÅŸmesi çaÄŸrısında bulunuyoruz.” dedi.
Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna DışiÅŸleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın dün Antalya Diplomatik Forumu kapsamında bir araya gelmesine atıfta bulunan Stoltenberg, “Türkiye’yi de barışçıl bir çözüme gidebilecek diplomatik ve siyasi süreçleri kolaylaÅŸtırma çabaları nedeniyle takdirle karşılıyorum.” diye konuÅŸtu.
Ukrayna’ya destek sürecek
NATO’nun Rusya’ya karşı birliktelik sergilediÄŸini, birçok NATO ülkesinin Rusya’ya ağır yaptırımlar uyguladığını hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna’ya desteklerinin de devam edeceÄŸini aktardı.
Stoltenberg, NATO müttefiklerinin 2014’ten bu yana Ukrayna ordusunu eÄŸittiÄŸini, son dönemde bunun hızlandırıldığını bildirdi.
NATO’nun aynı zamanda kendi müttefiklerini koruma ve savunma gibi ana bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Stoltenberg, 30 üyeli, 1 milyon nüfuslu ittifakın doÄŸusundaki varlığını güçlendirdiklerini hatırlattı.
Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakı ve Donbas’a girmesi sonrasında NATO’nun DoÄŸu Avrupa’da varlığını artırmaya baÅŸladığını hatırlatan Stoltenberg, “Ukrayna’yı iÅŸgalden sonra NATO bu bölgede karada, havada ve denizde askeri varlığını ciddi ÅŸekilde artırarak daha da güçlendirdi.” diye konuÅŸtu.
Stoltenberg, DoÄŸu Avrupa’ya daha fazla asker ve uçak gönderdiklerini ifade ederek “Aynı zamanda NATO’da Arktik bölgesinden Akdeniz’e kadar daha uzun vadeli konumlanmanın sonuçları hakkında deÄŸerlendirme baÅŸlatıyoruz.” dedi.
NATO neden savaşın parçası olmayacak?
Ukrayna’da sivillere yönelik saldırılar yapıldığını, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in bu savaşı bitirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna’ya askeri, mali ve insani yardımları sürdürdüklerini belirtti. Stoltenberg, şöyle devam etti:
“Aynı zamanda bu savaşın geniÅŸlemesine deÄŸil, bitirilmesine yardım etmek gibi bir sorumluluÄŸumuz var. Bu nedenle bu savaşın daha kötüye gitmemesine, Ukrayna’nın sınırlarının ötesine geçmemesine odaklanıyoruz. Çünkü bu daha fazla acı, daha fazla sivil kaybı, daha çok ölüm ve yıkım anlamına gelecektir. Bu nedenle NATO askerlerini sahaya, uçaklarını hava sahasına göndermiyoruz. Ukrayna’daki hayal kırıklığını anlıyorum. Ancak aynı zamanda Ukrayna sınırlarının ötesine geçecek bir tırmanmanın daha fazla acı, daha fazla ölüme yol açacağını düşünüyorum. Bu nedenle savaÅŸa doÄŸrudan müdahil olmayacağız.”
Uçuşa yasak bölge neden olmaz?
Stoltenberg, Ukrayna’da neden uçuÅŸa yasak bölge ilan etmediklerini açıklarken daha önce Bosna Hersek’te ve Libya’da uçuÅŸa yasak bölge ilan edildiÄŸini ancak Ukrayna’da durumun farklı olduÄŸunu ifade etti. Stoltenberg sözlerini şöyle bitirdi:
“Bir uçuÅŸa yasak bölge uygulaması yapmak sadece bunu ilan etmek deÄŸildir. Bu, uçuÅŸa yasak bölgeyi uygulamak için askeri güç kullanmaktır. Bu durumda (Ukrayna’da) NATO’nun Rus hava savunma sistemlerine karşı büyük hava saldırıları düzenlemesi anlamına gelecektir. Ãœstelik sadece Ukrayna’da deÄŸil. Belarus ve Rusya içinde de bu durum geçerli. Ayrıca bu Rus uçaklarıyla doÄŸrudan karşı karşıya gelme anlamı taşımaktadır. Bu da büyük ihtimalle NATO ile Rusya arasında tam kapsamlı bir savaÅŸ anlamına gelecektir. Bunun sonucu da sivil kayıpları, ÅŸu anda Ukrayna’da gördüğümüzden çok daha büyük yıkım olacaktır.”
Kaynak: AA