“Su yönetimi konusunda elimizdeki imkanları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmekte kararlıyız”

Su yönetimi konusunda elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmekte kararlıyız

Su yönetimi konusunda elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmekte kararlıyız

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Dünyanın her alanda olduÄŸu gibi su yönetimi konusunda da yeni bir evreye girmeye baÅŸladığı ÅŸu dönemde, elimizdeki imkanları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmekte kararlıyız.” dedi.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Vahdettin Köşkü’nden Kilis Yukarı Afrin Barajı ve İçme Suyu İsale Hattı Açılış Töreni‘ne canlı baÄŸlantıyla katıldı.

Buradaki konuşmasında barajın ve isale hattının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, yaklaşık 38 milyon metreküplük su biriktirme hacmi olan barajın, ülkenin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğu şu dönemde hayati bir yatırım olarak hizmete girdiğini belirtti.

ErdoÄŸan, ÅŸehre yıllık 19 milyon metreküp içme suyu saÄŸlayacak 45 kilometrelik isale hattının da tamamlanmasıyla artık Kilis’in bu sorununun tamamen çözüldüğünü kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kilis’in hem kendi vatandaÅŸlarıyla hem de nüfusundan daha fazla sayıdaki misafirleriyle bir daha susuzluk çekmeyeceÄŸini dile getirerek, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Yatırım tutarı toplamda 500 milyonu bulan barajımızın ve isale hattımızın ülkemize kazandırılmasında emeÄŸi geçen Bakanlığımızı, kurumlarımızı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Bununla kalmadık Kilis’e modern bir arıtma tesisinin yapımına da baÅŸladık. İnÅŸallah bu yıl arıtma tesisi de tamamlandığında Kilisli kardeÅŸlerimiz hem yeterli hem de tertemiz içme suyuna kavuÅŸmuÅŸ olacaktır. Ayrıca geçtiÄŸimiz 19 yılda Kilis’e 6 içme suyu tesisi, 2 baraj, 3 gölet, 5 sulama tesisi, 9 taÅŸkın koruma tesisi kazandırdık. Milletimizin huzuruna neredeyse her gün yeni bir yatırımla çıktığımız sürdürülebilir su kaynakları yönetimi, dünya ile birlikte ülkemizde de güç geçtikçe önem kazanıyor.

Ülke olarak sahip olduÄŸumuz sınırlı su kaynaklarını en verimli ÅŸekilde kullanmamız gerektiÄŸi gerçeÄŸini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bunun yolu da suyu barajlar vasıtasıyla biriktirerek ihtiyaç duyulduÄŸu yerlerde ve vakitlerde kullanmaktan geçiyor. İşte bu amaçla son 19 yılda 276 milyar liralık yatırımla 600 baraj, 423 gölet, 590 hidroelektrik santrali, 1457 sulama tesisi, 262 içme suyu tesisi, 21 atık su tesisi inÅŸa ettik. Toplamda böylece 45 milyar metreküplük bir su depolama hacmine sahip olduk. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla hayata geçirdiÄŸimiz bu yatırımlar olmasaydı Allah göstermesin çok ciddi sıkıntılar yaÅŸayabilirdik.”

“Elimizdeki imkanları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmekte kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen 18 milyon nüfusa, 1,8 milyar metreküp su teminini sağlayacak 90 içme suyu projesiyle ilgili yatırımların sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Hem topraklarımızın veriminin artırılması hem yerleÅŸim yerlerimizdeki içme suyu ihtiyacının karşılanması için, önümüze çıkan zorlukların hepsinin üstesinden gelecek, ülkemizi önemli bir seviyeye de getirdik. Özellikle sulama yatırımlarında hala katetmemiz gereken mesafe olduÄŸunu biliyoruz. Ancak ÅŸu ana kadar kurduÄŸumuz altyapının ehemmiyetinin de farkındayız. İnÅŸallah özellikle GAP bölgemizdeki sulama yatırımlarını akılcı bir proje yönetimiyle hızlı bir ÅŸekilde tamamlayarak yaptığımız yatırımların meyvelerini almaya baÅŸlayacağız. Ülkemizin en büyük avantajı bu konularda iyi yetiÅŸmiÅŸ, bilgili, ehliyet sahibi insan kaynağına sahip olmasıdır. Dünyanın her alanda olduÄŸu gibi su yönetimi konusunda da yeni bir evreye girmeye baÅŸladığı ÅŸu dönemde elimizdeki imkanları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmekte kararlıyız.”

İnsanlığın yaradılıştan beri temel ihtiyaçları olan gıda, barınma, güvenlik gibi başlıkları kendilerinin de hizmet siyasetinin esasları olarak belirlediklerini dile getiren Erdoğan, tarım sektörüne verdikleri destekleri sürekli artırarak sadece vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadıklarını, ülkeyi önemli bir gıda ihracatçısı haline getirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki konutların üçte ikisinden fazlasına denk gelen 12 milyon konutun dönemlerinde inşa edildiğini, bunların 1 milyonunun da doğrudan TOKİ tarafından yapıldığını aktararak, şunları aktardı:

“VerdiÄŸimiz kararlı mücadeleyle Türkiye’yi terör örgütlerinin ve suç çetelerinin tasallutundan kurtardık. Hayata geçirdiÄŸimiz reformlarla demokrasiyi, hukuku, hak ve özgürlükleri geliÅŸtirme gayretimizi ÅŸimdi yeni ve sivil bir anayasayla taçlandırmaya hazırlanıyoruz. Sadece bu baÅŸlıklarla bile ülkemizin nereden nereye geldiÄŸini vicdan ve insaf sahibi herkes kabul edecektir.”

‘Milletimizin demokratik ve ekonomik kazanımlarına göz dikenlere asla geçit vermeyeceÄŸiz’

ErdoÄŸan, “hizmet eden izzet bulur” anlayışıyla 81 ilin tamamına sürekli yeni eserler kazandırarak ülkeyi kalkındırmak için çok daha fazla çalışacaklarını anlattı.

Bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaların ne derece kritik olduğunun, Türkiye 2023 hedeflerine yaklaştıkça daha iyi anlaşıldığını kaydeden Erdoğan, salgın döneminde sağlık alt yapısının önemine hep birlikte şahit olunduğunu dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“İnÅŸa ettiÄŸimiz barajların, sulama ve içme suyu tesislerinin önemini de iklim deÄŸiÅŸikliklerinin etkisi arttıkça beraberce yaÅŸayıp göreceÄŸiz. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin dahi en küçük bir kriz durumunda siyasi ve ekonomik olarak nasıl faÅŸizan yöntemlere baÅŸvurduÄŸunu hep birlikte takip ettik. Türkiye darbe giriÅŸimi dahil ne yaÅŸarsa yaÅŸasın demokratik hukuk devleti ilkelerine olan baÄŸlılığından, ekonomisini ayakta tutma iradesinden, serbest piyasa kurallarından asla taviz vermemiÅŸtir. Eser ve hizmet siyasetiyle ülkemizi bugünlere getirdik. İnÅŸallah geleceÄŸe de aynı ÅŸekilde taşıyacağız. Eski Türkiye alışkanlıklarıyla milletimizin demokratik ve ekonomik kazanımlarına göz dikenlere asla geçit vermeyeceÄŸiz”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, sınırın hemen ötesinde yaÅŸanan acıları, zulümleri ve kayıpları Kilislilerin çok iyi bildiÄŸini vurgulayarak, aynı senaryoyu Türkiye’de de oynamak isteyenlerin sinsi oyunlarını birer birer bozarak bugünlere geldiklerini kaydetti.

“Büyük ve güçlü Türkiye’nin inÅŸasını tamamlama konusunda kararlılığımız katidir”

Erdoğan, bundan sonra da milletle beraber sahip olunan güven, huzur ve refah ikliminin değerini bilerek hedeflere doğru yürümeyi sürdüreceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Kirli gündemlerle ülkemizi eski istikrarsız ve güvensiz günlerine geri döndürmeye çalışanlara itibar etmeden yönümüz hep geleceÄŸe dönük olarak yolumuza devam edeceÄŸiz. Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel kriz ülkemizin önünde ne kadar büyük fırsatlar bulunduÄŸu bir kez daha ortaya koymuÅŸtur. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaÅŸmaya artık çok daha yakınız. Konjonktürel sıkıntıları yakında geride bırakacağımızdan, yapısal reformlarla da kalıcı kazanımlar elde edeceÄŸimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kendimizle birlikte coÄŸrafyamızdaki tüm dostlarımızın ve kardeÅŸlerimizin de umudu olan büyük ve güçlü Türkiye’nin inÅŸasını tamamlama konusunda kararlılığımız katidir.”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, kendi ülkelerindeki saldırılardan kaçarak hayatlarını Türkiye’nin ÅŸehirlerinde sürdürenlere hitaben “Allah biz kullarına sabredenlerle beraber olduÄŸunu, her zorluÄŸun arkasından muhakkak bir kolaylık geleceÄŸini vaat ediyor. Mazlumun ahı zalimin zulmüne mutlaka üstün gelecektir.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin sınırlara yakın bölgelerinin önemli kısmını güvenli hale getirdiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “KomÅŸumuz Suriye’nin kendi toprak bütünlüğü ve siyasi birliÄŸi esasında yeniden aydınlık bir geleceÄŸe kavuÅŸması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceÄŸiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.” dedi.

ErdoÄŸan, Kilis Yukarı Afrin Barajı ve İçme Suyu İsale Hattı’nın hayırlı olmasını dileyerek, eserin ülkeye kazandırılmasında emeÄŸi geçenleri tebrik etti.

Açılış töreni

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan konuÅŸmasının ardından Yukarı Afrin Barajı tören alanıyla canlı baÄŸlantı gerçekleÅŸtirdi. Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanı Bekir Pakdemirli’den bilgi alan ErdoÄŸan, “Bu muhteÅŸem yatırım sebebiyle ‘ömrünüz su gibi aziz olsun’ diyor ve butonlara basıyoruz.” dedi.

Barajın hayırlı olması temennisinde bulunan ErdoÄŸan’ın “Ya Allah Bismillah” demesinin ardından Yukarı Afrin Barajı’nın açılışını gerçekleÅŸtirecek butonlara basıldı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir