“Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında hiçbir fark yoktur”

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında hiçbir fark yoktur

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında hiçbir fark yoktur

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BeÅŸtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 1. Su Åžurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi‘nde yaptığı konuÅŸmada, bugün iki önemli etkinliÄŸi bir arada gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatarak, ilk olarak DSÄ° tarafından yapımı tamamlanan 363 tesisi resmi açılış töreniyle milletin istifadesine sunduklarını belirtti.

Bu tesisler sayesinde 146,5 milyon metreküp suyun depolandığını, yıllık 12,3 milyon metreküp içme suyu elde edildiğini ifade eden Erdoğan, günlük 299 bin metreküp suyun arıtıldığını, 418 bin 500 dekar arazinin sulu tarıma açıldığını söyledi.

Böylece Türk ekonomisine yıllık 427 milyon liraya yakın katkı sağlandığını vurgulayan Erdoğan, aralarında baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı toplam yatırım tutarı 5 milyar 200 milyon liraya varan eserlerin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Bu tesisleri ülkeye kazandıran Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünü, yüklenici firmaları ve bu yatırımların inşasında emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün ikinci olarak, 1. Su Åžurası’nın da tanıtımını gerçekleÅŸtiriyoruz. Ãœlkemizin ve dünyanın su konusunda derin tartışmaların içinde olduÄŸu bir dönemde gerçekleÅŸtirilecek olan bu ÅŸurayı son derece isabetli buluyorum. Tarım ve gıda sektörümüz baÅŸta olmak üzere Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunacağına inandığım Su Åžurası’nın baÅŸarılı geçmesini diliyorum. Fikirleri, önerileri, görüşleri, tespit ve tenkitleriyle ÅŸurayı zenginleÅŸtirecek tüm uzmanlara, sektör temsilcilerine, paydaÅŸlara ve vatandaÅŸlarımıza ÅŸimdiden ÅŸahsım, milletim adına teÅŸekkürlerimi sunuyorum.”

Suyun bütün canlılar gibi insanlık için de vazgeçilmez bir nimet olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sadece hayat için değil ekonomik kalkınma ve büyüme için de suyun ikamesi olmayan unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

“Su meselesini tehdit veya pazarlık aracına hiçbir zaman dönüştürmedik”

Bu ihtiyacı sürdürülebilir şekilde karşılayabilmek için mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanmanın ve israfı engellemenin önem arz ettiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Nüfusun hızla çoÄŸalması, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, kuraklık gibi sebeplerle su ihtiyacının giderek arttığını görüyoruz. Su ihtiyacı artarken insanlığın istifadesine de bulunan su kaynakları günden güne azalıyor. Bu daralma beraberinde kuraklığı, yoksulluÄŸu ve açlığı getiriyor. Yine su kıtlığına baÄŸlı olarak ekolojik denge bozulmakta, biyolojik çeÅŸitlilik kaybolmakta, insanlığın gıda güvenliÄŸi tehlikeye girmektedir. Bu vahim tablo ise sosyal çalkantılardan düzensiz göçe, kıtlıktan beynelmilel gerilimlere kadar pek çok soruna sebebiyet veriyor. Kimi uluslararası kuruluÅŸlar, 2025 yılına kadar su kıtlığı yüzünden 700 milyondan fazla kiÅŸinin göç riski altında kalabileceÄŸini ifade ediyor. Nil Nehri havzasındaki kimi ülkeler arasında yaÅŸanan sert tartışmalar, su meselesinin stratejik boyutunun iÅŸaretidir. Benzer sıkıntılar dünyanın baÅŸka ülkelerinde de bölgelerinde de nüksetmeye baÅŸlamıştır. Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebiyle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yıkıcı etkileri gelecekte daha büyük risklerin bizi beklediÄŸini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün deÄŸildir.”

“Su stresi çeken bir ülkeyiz”

“Toplumumuzdaki yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke de deÄŸiliz. Bilakis kiÅŸi başına kullanılabilir su miktarı dikkate alındığında su stresi çeken bir ülkeyiz.” diyen ErdoÄŸan, Türkiye’nin elindeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komÅŸusuyla da paylaÅŸmak mecburiyetinde olduÄŸunu hatırlattı.

ErdoÄŸan, “KomÅŸularımızın su ihtiyaçlarının karşılanması noktasında gereken hassasiyeti bugüne kadar hep sergiledik. Su meselesini ikili iliÅŸkilerimizde tehdit veya pazarlık aracına hiçbir zaman dönüştürmedik. Bundan sonra da aynı hakkaniyetli tavrımızı muhafaza edeceÄŸiz.” dedi.

“Sulanabilir arazilerimizin toplamını 67 milyon dekara çıkardık”

“Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur.” vurgusu yapan ErdoÄŸan, bunun için üzerlerine düşen görevler olduÄŸunu söyledi.

Tarımsal sulama sistemlerini yenilemeleri ve geliştirmeleri gerektiğini altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

“İçme ve sulama suyuyla ilgili altyapılardaki kayıp kaçak oranlarını mutlaka düşünmeliyiz. Bireysel tasarrufu teÅŸvik ederek, mevcut kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Su kaynaklarımızı kirlilikten ve diÄŸer olumsuz etkilerden korumalıyız. Bu anlayışla ve suyun gücünü milletle buluÅŸturmak hedefiyle sadece su alanına yaptığımız yatırımların toplam bedeli 255 milyar lirayı geçiyor. Son 19 yılda çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat ülkemize 600’ü baraj olmak üzere 8 bin 697 yeni tesis kazandırdık. Sınıfında dünyanın en büyük hacimli ve en uzun gözdesine sahip olan Ilısu Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu Barajı ile yine dünyanın en yüksek altınca barajı olan Deriner Barajı’nı vatandaÅŸlarımızın istifadesine sunduk. Tamamlandığında ülkemizin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda gövde inÅŸaatı bitmek üzeredir. Adnan Menderes Barajı ile Aydın’ın, Mavi Tünel Projesi ile Konya Ovası’nın yüz yıllık hayallerini gerçeÄŸe dönüştürdük. GAP kapsamında baraj ve sulama projelerini tamamlamak için özel çalışma yürüttük. Böylece ekonomik sulanabilir arazilerimizin toplamını 67 milyon dekara çıkardık.”

“Tarımsal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık”

2007’de yaÅŸanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayet için içme suyu eylem planları hazırladıklarını belirten ErdoÄŸan, “Günlük 315 bin metreküp suyu arıtarak, tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek ÅŸekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz.” diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Meclis’te bir Su Kanunu hazırlandığını bildirdi.

ErdoÄŸan, “Geride bıraktığımız dönemde salgın ve meteorolojik kuraklığa raÄŸmen tarımsal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 334 milyar liraya yükseldi. Tarımsal hasılada Avrupa’daki liderliÄŸimiz devam ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl üreticilere toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlanacağını söyledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir