Taliban Kabil’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi

Taliban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Taliban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi. Taliban sözcüsü Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil’den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıklamıştı.

Al Jazeera’nın özel haberinde, Kabil’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giren bir grup silahlı Talibanın görüntülerine yer verildi.

Bir Taliban sözcüsü kanala yaptığı açıklamada, Afganistan’da Eşref Gani hükümeti ve ordu ile çalışanlar için af ilan edeceklerini belirtti.

Taliban’ın Kabil’e girmesinden bir süre sonra Afganistan’dan ayrılan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Facebook hesabında paylaşımda bulundu.

Gani, paylaşımında “Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım – Saraya girmek isteyen Taliban’a karşı durmak ya da 20 yıl korumaya adadığım ülkemi terk etmek. Eğer kalsaydım bu, birçok vatandaşın şehit olmasına ve Kabil’in yıkılmasına yol açacaktı.” ifadesini kullandı.

Taliban sözcüsü Mücahit: Hükümet güçleri binaları boşalttı

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil’den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıklamıştı.

Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıklarını, hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, “kentte güvenliği sağlayacakları” ifadesini kullandı.

Mücahit, Taliban’ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

 

Afganistan İçişleri Bakanlığı: Müzakerelere başlanacak

Afganistan İçişleri Bakanlığı ise Taliban’ın başkente girmesinin ardından yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabında paylaştığı videoda, Kabil halkına seslenerek “Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok.” ifadesini kullandı.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban’ın Kabil’e saldırmayacağını belirterek “Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkesinden ayrıldı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise akşam saatlerinde Kabil Havalimanı’ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı.

Sabah saatlerinde Taliban’ın başkent Kabil’e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan’ı terk etti.

Gani, dün yaptığı açıklamada, Taliban’a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.

Gani’nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise “Afganistan’ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 5 bin mahkumun bulunduğu Bagram Hava Üssü’ndeki Afgan hükümeti askerlerinin Taliban’a teslim olduğu bildirildi.

Pakistan: Afganistan’daki durumu yakından takip ediyoruz

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pakistan’ın siyasi uzlaşı için çabaları desteklemeye devam edeceği belirtilerek, “Tüm Afgan tarafların bu iç siyasi krizi çözmek için birlikte çalışacaklarını umuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Afganistan’da ortaya çıkan durumun yakından takip edildiği vurgulanarak, Pakistan’ın Kabil Büyükelçiliğinin, vatandaşlarına, Afganistan halkına, diplomatik ve uluslararası topluluğa gerekli yardımı yaptığına dikkat çekildi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de başkent İslamabad’da yaptığı basın açıklamasında, Afganistan’da favorilerinin olmadığını ve komşuyla iyi ilişkiler istediklerini söyledi.

 

ABD büyükelçiliğinden Kabil havaalanında silah seslerinin duyulduğu uyarısı

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, vatandaşlarını Kabil havaalanında silah seslerinin duyulduğu yönünde haberler geldiği konusunda uyardı.

Büyükelçiliğin güvenlik uyarısında, ABD vatandaşlarından bulundukları yere sığınmaları istenirken, “Kabil’de güvenlik durumunun hızla değiştiği” ifadesi kullanıldı.

Büyükelçilikteki bütün faaliyetlerin durdurulduğu belirtilen güvenlik uyarısında, Kabil havaalanında silah seslerinin duyulduğu haberlerinin geldiği kaydedildi.

Uyarıda ayrıca büyükelçilik çalışanları ve vatandaşların Afganistan’dan tahliye edilmesi için gerekenlerin yapıldığına işaret edildi.

Associated Press ajansı kaynakları da ABD’nin Afganistan maslahatgüzarının ABD askerleri tarafından elçilikten Kabil havaalanına getirildiği bilgisini paylaştı.

İngiltere Başbakanı Johnson, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yaptığı telefon görüşmelerinde Afganistan’daki mevcut durumu ele aldı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Johnson, Stoltenberg ve Guterres’le yaptığı görüşmelerde, gelecek aylarda aşırılık yanlısı tehdidin üstesinden gelmek ve Afganistan’daki acil insani durumu ele almak için uluslararası toplumun koordineli ve uyumlu şekilde çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Johnson, ayrıca yeni bir Afgan hükümetinin tanınmasının tek taraflı değil, ortak bir temelde gerçekleşmesinin önemini vurgulayarak, NATO’nun Kuzey Atlantik Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi’nin, bu konularda üst düzey uluslararası görüşmelere olanak sağlamak için mümkün olan en kısa sürede toplantıların yapılması çağrısında bulundu.

Biden, ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan’daki son durumu ele aldı

ABD Başkanı Joe Biden‘ın, ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan’daki son gelişmeleri ve ülkedeki Amerikalıların tahliyesiyle ilgili son durumu ele aldığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, halen Camp David’de bulunan Biden, aralarında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve CIA Direktörü William Burns’ün de olduğu çok sayıda isimle videokonferans üzerinden görüştü.

Görüşmede, ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan’daki son gelişmeleri ele alan Biden, Kabil Büyükelçiliğinde ve bölgede bulunan Amerikalılar ile ABD’ye destek olan Afganların ülkeden tahliyesine yönelik operasyona ilişkin kapsamlı bir brifing aldı.

Almanya vatandaşlarını Kabil’den tahliye etmeye başlıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, düzenlediği basın toplantısında, “Tüm Almanların ve yerel personelin ülkeyi terk etmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” dedi.

Maas tahliye işlemleri için uçakların gönderildiğini bildirerek, “Tahliye uçuşları başlangıçta Kabil’den komşu bir ülkeye yapılacak oradan Almanya’ya sivil uçaklarla gelinecek.” diye konuştu.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyonel bir çekirdek ekibin daha fazla tahliyeyi organize edebilmek için Kabil’de kalacağını vurguladı.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de tahliye operasyonunun “tehlikeli” bir görev olabileceği konusunda uyararak, “Tüm senaryolara hazırız.” ifadesini kullandı.

Alman medyası ilk olarak 57 büyükelçilik çalışanı ile ülkedeki 88 Alman’ın tahliye edileceğini yazdı.

Taliban’ın hızlı ilerleyişi ışığında, Alman Büyükelçiliği personeli güvenlik gerekçesiyle ABD kuvvetleri tarafından güvenlik altına alınan havaalanına götürülmüştü.

Ülkede Alman silahlı kuvvetlerine yardım eden yaklaşık 1000 Afganlının da tahliye edilmesine çalışıldığı belirtildi.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020’de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan’dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban’ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha’daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan’da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yapmıştı.

Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin de BBC’ye yaptığı açıklamada, Afganistan’da barışçıl bir iktidar geçişi beklediklerini bildirdi.

Sözcü Şahin, Taliban’ın kadınlar ve kızlar hakkındaki politikasının ne olacağı yönündeki soruya ilişkin, “Kadın haklarına saygı duyacağız. Politika, kadınların eğitime ve işe erişebilmesidir. Başörtüsüne dikkat edecekler, o kadar. Burka tek başörtüsü değil, başka seçenekler de var.” açıklamasında bulundu.

Taliban Sözcüsü, özellikle Kabil’de halka mallarının ve canlarının güvende olduğunu garanti ettiklerini belirterek, “Barışçıl bir iktidar geçişi bekliyoruz. Şehir ve güç, Afganistan İslam Emirliği’ne verilmeli, daha sonra gelecekte tüm Afganların katılımının olacağı kapsayıcı bir Afgan İslami hükümetine sahip olacağız.” şeklinde konuştu.

THY’nin tahliye uçağı Kabil’den İstanbul’a gelmek üzere havalandı

Türk Hava Yollarının (THY), Afganistan’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesi için başkent Kabil’e yolladığı uçak, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan İstanbul’a hareket etti.THY'nin tahliye uçağı Kabil'den İstanbul'a gelmek üzere havalandı

Edinilen bilgiye göre, Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından tüm seferlerini durduran THY, buradaki Türk vatandaşlarının tahliyesi için “Boeing 777-300 ER” tipi uçağı Afganistan’a gönderdi.

Tahliye için giden “TK 707” sefer sayılı uçak, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan saat 11.45’te İstanbul’a hareket etti.

Uçağın saat 17.00 civarında 324 yolcusuyla İstanbul Havalimanı’nda olması bekleniyor.

“Uçağımız yolda”

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığının koordinasyonunda Afganistan’daki Türk vatandaşları için tahliye seferi düzenlediklerini belirtti.

Ekşi, “Seferimizin uçuş ekibine, görevlilerimize, Afganistan’daki büyükelçiliğimiz ile güvenlik kuvvetlerimize teşekkür ederiz. Uçağımız yolda.” ifadelerinin kullandı.

THY, Afganistan seferlerini iptal etti

Türk Hava Yolları (THY) Afganistan’a tarifeli uçuşları iptal etti.THY, Afganistan seferlerini iptal etti

Edinilen bilgiye göre THY, Afganistan’daki gelişmeler üzerine bu ülkeye uçuşları durdurdu.

Öte yandan, Afganistan’dan ayrılmak isteyen vatandaşların tahliyesi için gönderilen THY’ye ait uçağın, 324 yolcuyla saat 14.20 sıralarında İstanbul Havalimanı’nda olması bekleniyor.

Kaynak: AA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir