Tarhan: Narsizmin bu kadar yükseldiği bir çağ yok

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medyada gençlerin narsist paylaşımlarının arttığını belirterek, “İnsanlık tarihinde bu kadar narsizmin yükseldiği bir çağ yok. Herkes kendini özel, önemli ve üstün görüyor.” dedi.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, Gençlik ve Spor Kulübü tarafından yürütülen ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce finanse edilen “Bağlı Ol, Bağımlı Olma” projesi kapsamında “Teknoloji Bağımlılığı” konulu konferans düzenlendi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Akif Gülle Kültür Merkezi’ndeki konferansta yaptığı konuşmada, teknoloji bağımlılığının çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Sosyal medyada gençlerin narsist paylaşımlarının arttığını ifade eden Tarhan, şunları belirtti:

“Bir günde kendini üç defadan fazla sosyal medyada paylaşmayı patolojik olarak kabul ediyoruz. Bunu sergileme ihtiyacı, kabul edilebilir sınırların dışına çıkmış. Ego çağında yaşıyoruz. İnsanlık tarihinde bu kadar narsizmin yükseldiği bir çağ yok. Herkes kendini özel, önemli ve üstün görüyor. Çıkarına odaklı, dünyanın kendi etrafında dönmesini istiyor. Popüler kültür böyle bir nesil ortaya çıkardı. Bu nesli karşımıza alarak düzeltemeyiz. Başarılarını takdir ederek yanlışlarını düzeltmek için de onunla birlikte ilerlemek gerekiyor.”

Tarhan, internet bağımlısı olan gençlerde aile bağlarının zayıf olduğuna işaret ederek, aile bağları iyi olan çocukların bir süre internette vakit geçirdikten sonra bundan sıkılıp devam ettirmediğini söyledi.

Konferansa, Merzifon Kaymakamı Gürkan Demirkale, Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Özcan, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

NARSİZM NEDİR?

Bu kişilerin kendini üstün ve önemli gördüklerini ifade eden Tarhan, eleştiriye çok duyarlı olan bu tiplerin başkalarının ihtiyaçlarını anlamakta zorluk çektiklerini de vurguladı. Öyle ki bu kişilerin diğer insanları ötekileştirdiklerinin de altını çizen Tarhan, “Kendini fazla seven, egosunu yücelten, önce ben daha sonra diğerleri der bu kişiler. Günümüzde düzenlenen ve size özel diye lanse edilen kampanyalar var örneğin size özel gömlek, araba, kolye, çiçek…vs. gibi bu söylemler narsizmi besliyor. Mesela çok kıymetli bir tabloya çok para verenlerin de arkasında narsistlik beslenme var. Öyle ki bu kişiler birçok yoksul ve muhtacı göremiyor, mağdur olan insanın farkında dahi değil.

KÜRESEL NARSİZM VAR

Dünyada şuan küresel narsizm var.  ABD toplumu narsist bir toplum. Dünya nüfusunun yüzde 5’ini oluşturdukları halde dünya kaynaklarının yüzde 25’ini tüketiyorlar.  5 dünyalı kadar tüketiyorlar. Kendini üstün ve öncelikli görüyorlar.

GÜNÜ, ANI YAŞAMA BENCİLLEŞTİRİYOR

Günü yaşa, anı yaşa yanlış değerlendiriliyor günümüzde. Bugünün kıymetini bilmesi gerekir tabiî ki ancak geçmişi ve ya geleceği yok sayarak düşünülmemesi gerekiyor bunun. Aksi halde kişiyi bencilliğe götürür günü, anı yaşamak. Kişiyi yanlışlaştırır, mutsuzlaştırır bu tutum. Modernizmin bugün en büyük sorunu yalnızlık. Öyle ki bu durumun alzheimerın nedeni olarak görülüyor.

NARSİST KİŞİ NASIL DÜZELİR?

Bu kişilerin düzelmesi için kişinin kendi konumunu, gücünü ve sınırını bilmesi gerekiyor. İnsani değerlerin aşımı narsiszmin en büyük nedeni. Rekabetin teşvik edilmesiyle günümüzde insani değerler zayıfladı. Tabiî ki rekabet iyi bir şey ancak barışçıl olanı. Yarışmak değil. Kişini başkasıyla değil de hedefleriyle yarışması normal olan. Rekabeti barışçıl rekabet içinde tutmak gerekir. İnsanı değişime hissettirmek önemli. Uzun vadeli düşündürtmek gerekir. Çünkü bu kişiler kısa vadeli düşünür.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir