TCG Anadolu Türkiye’nin denizdeki hareket yeteneÄŸini artıracak

TCG Anadolu Türkiye'nin denizdeki hareket yeteneğini artıracak

TCG Anadolu Türkiye'nin denizdeki hareket yeteneğini artıracak

CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı İsmail Demir, TCG Anadolu gemisinin Türkiye’nin denizde vurucu gücü olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, yapımı süren TCG Anadolu gemisinden yayımlanan Söz Yetenekte programına katıldı.

İsmail Demir, canlı bağlantı aracılığıyla geminin başlangıçta çok maksatlı hücum gemisi olarak planlandığını daha sonra bir güç aktarım platformu olarak düşünüldüğünü söyledi.

ÇeÅŸitli zırhlı araçlar, çıkarma gemileri ve birlikler taşıyacak geminin bir rampa eklenerek hava gücü konuÅŸlandırmaya uygun hale getirilmesiyle kamuoyunda “uçak gemisi” nitelemelerinin ortaya çıktığını anlatan Demir, şöyle konuÅŸtu:

“Bu bir nevi kehanet oldu. Çünkü daha sonra “Bunu ne yaparız” diye düşünürken etkin hava gücü oluÅŸturmak adına, son zamanlarda SİHA ve İHA’larımızın ne kadar oyun deÄŸiÅŸtirici rolü olduÄŸunu görünce acaba böyle bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gidebilir miyiz diye bir çalışma devam ediyor. Aslında birçok maksatlı amfibi hücum gemisi. Bu, klasik anlamda uçak gemisi denilemeyecek ama güç aktarma platformu olarak hava gücünü belli ölçüde sahaya sürebilecek bir platform oldu. Buna uçak gemisi demiyoruz ama uçak gemisinin harekat alanına sunacağı bazı kabiliyetleri de ortaya koyabileceÄŸini söyleyebiliriz. İnÅŸallah ileride ülkemiz çeÅŸitli vizyonda projelerle daha büyük platformlara imza atar.” diye konuÅŸtu.

İsmail Demir, TCG Anadolu’da yüzde 70 civarında yerli sistem bulunduÄŸunu ifade etti.

Geminin bir anlamda beyni olan savaÅŸ yönetim sistemi ve yazılımların yerli olduÄŸunu ve bunun çok önem taşıdığını vurgulayan Demir, geminin inÅŸasının yerli tersanede yapıldığını, tasarım için baÅŸlangıçta İspanyol firmasından destek alınsa da bundan çok daha iyi gemileri yapacak yetenek oluÅŸturulduÄŸunu dile getirdi. Demir, savaÅŸ yönetim sistemi yanında elektrik, elektronik, kablaj, silah sistemleri gibi çok çeÅŸitli sistemler için 200’ü aÅŸkın Türk firmanın katkıda bulunduÄŸunu bildirdi. İsmail Demir, firmaların kabiliyetlerini sahada gösterip ihracat konusunda da avantaj kazandıklarını kaydetti.

Küresel Güç Türkiye vizyonuna paralel etkinlik

İsmail Demir, geminin Türk Silahlı Kuvvetlerine kazandıracağı kabiliyetlere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu geminiz denizlerde iken “Küresel Güç Türkiye” vizyonunun paralelinde harekat etkinliÄŸi saÄŸlayabilme, denizden göndereceÄŸiniz çıkarma unsurlarının çıkarma yapabilmesi, zırhlı birliklerinizin alana aktarılabilmesi, helikopterlerinizin hem deniz hem denizden karaya doÄŸru olacak sistemlerle ilgili faaliyet yapabilmeleri ve uçak platformları da koyduÄŸumuzda havadan da vurucu kabiliyetler oluÅŸturma yönünde bir etkinlik kazanmış olacak. Åžu anda SİHA’larımızı çalışıyoruz, çok önemli aÅŸamalar kaydettik. Bunun yanında Hürjet uçağımızın da tasarım aÅŸamasında bu platformdan operasyon yapabilme kabiliyetleriyle ilgili de mühendislerimiz çalışmalara devam ediyorlar. Bu gemimiz Türkiye’nin denizde vurucu gücü olacak. Bu da önemli bir kabiliyet. Türkiye’nin kendi kara suları uzağında veya baÅŸka alanlarda hareket yeteneÄŸini artıracağı gibi barış zamanında da çok önemli fonksiyonlar görebilir. ÇeÅŸitli kriz ortamlarında insan tahliyesi ve kriz ortamlarına müdahale, afet durumlarına müdahale gibi konularda da bu gemimiz çok önemli bir fonksiyon icra edebilecek.”

İsmail Demir, programı izleyen gençlere kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

“Staj seferberliÄŸi”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay da kamunun kaynaklarını sadece bir kesime, bir üniversiteye, bir bölgeye, bir siyasi görüşe göre değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, kendisini ülkeye ait hisseden, ülkesini, devletini seven her gencin yararlanabileceği bir imkan haline getirdiklerini söyledi.

“Staj seferberliÄŸinin” geçen yılki pilot çalışmasına yaklaşık 15 bin öğrenci katıldığını ve 6 bin 500 öğrenciye staj imkanı saÄŸlandığını bildiren Atay, bu yıl ön lisansın da dahil olmasıyla 135 binden fazla baÅŸvuru aldıklarını ve 60 bin öğrenciye staj yaptırabileceklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir