TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, ilk düzenlendiÄŸi 2018’den itibaren toplam 10 milyon 688 bin kiÅŸi tarafından ziyaret edildi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletiÅŸim ortağı olduÄŸu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, KKTC CumhurbaÅŸkanlığı himayelerinde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde 132 paydaÅŸ kurumla eski Ercan Havalimanı’nda gerçekleÅŸtirildi.

Festival, 1-4 Mayıs tarihlerinde, teknoloji yarışmalarından uçuş gösterilerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaparken, toplam 225 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Teknoloji yarışmaları, fuar etkinlik alanlarıyla beraber Bilim Sokak’ta bulunan 6-14 yaÅŸ grubuna yönelik atölye çalışmaları, hava araçları sergisi, planetaryum film gösterimleri, Kıbrıs Barış Harekatı Deneyim Alanı, Türk Mukavemet TeÅŸkilatı Milli Mücadele Sergi Alanı, uzay sergisi, XR deneyim alanı, simülasyon deneyim alanları, öğrencilerle ilk uçuÅŸ ve pedallı uçuÅŸ etkinlikleri, bilim gösterileri, Sahne Senin etkinliÄŸi, söyleÅŸiler, ana sahne gösterileri ve daha birçok aktivite festival kapsamında ziyaretçilere sunuldu.

Türk Yıldızları’ndan SOLOTÜRK’e, Bayraktar AKINCI’dan HÜRKUÅž’a birçok hava aracı festival boyunca uçuÅŸ gösterileri gerçekleÅŸtirdi. Gösteriler ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi.

TEKNOFEST KKTC kapsamındaki yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden toplam 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Teknoloji üretme ve geliştirme yolculuğunda 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım kıyasıya rekabet etti.

11 kez çeşitli şehirlerde ziyaretçilerini ağırladı

İstanbul’da 2018 yılında 550 bin kiÅŸiyi ağırlayan TEKNOFEST, 2019’da yine megakentte 1,72 milyon kiÅŸi tarafından ziyaret edildi. Kovid-19 salgını sebebiyle 2020’de Gaziantep’teki TEKNOFEST ziyaretçilere kapalı olarak gerçekleÅŸtirildi.

İstanbul’da 2021’de 1 milyon ziyaretçiyi ağırlayan festival, 2022’de ilk kez yurt dışında 300 bin ziyaretçinin katılımıyla Azerbaycan Bakü’de düzenlendi. 2022’de Samsun’da gerçekleÅŸtirilen TEKNOFEST Karadeniz’e ise 1,25 milyon kiÅŸi katıldı.

ÇeÅŸitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmalarına ev sahipliÄŸi yapan etkinlik, Cumhuriyet’in 100. yılında İstanbul’da 2,5 milyon, Ankara’da 943 bin ve İzmir’de 1,1 milyon olmak üzere toplam 4,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı.

Geçen yıl Adana’da gerçekleÅŸtirilen festival, 1,1 milyon ziyaretçiye ev sahipliÄŸi yaptı. 11’incisinin KKTC’de düzenlendiÄŸi ve 225 bin kiÅŸinin ziyaret ettiÄŸi etkinlik, böylece ilk yılından itibaren 10 milyon 688 bin ziyaretçiyi ağırlamış oldu.

3 milyon 672 bin yarışmacı, 1 milyon 384 bin takım mücadele etti

Yarışmacı sayılarına bakıldığında ise festivale 2018’de İstanbul’da 20 bin kiÅŸi, 2019’da İstanbul’da 50 bin kiÅŸi, 2020’de Gaziantep’te 100 bin kiÅŸi, 2021’de İstanbul’da 200 bin kiÅŸi, 2022’de Bakü’de 5 bin 636 kiÅŸi, Samsun’da 600 bin kiÅŸi baÅŸvurdu.

EtkinliÄŸe 2023’te İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1 milyon kiÅŸi, geçen yıl Adana’da 1,65 milyon kiÅŸi yarışmacı olarak baÅŸvurdu. TEKNOFEST KKTC’de de 47 bin kiÅŸinin yarışmacı olarak yer aldığı festival, böylece ilk yılından bu yana 3 milyon 672 bin 636 kiÅŸiyi yarışmacı olarak ağırladı.

Takım sayılarına bakıldığında da 2018’de İstanbul’da 4 bin 333, 2019’da İstanbul’da 17 bin 373, 2020’de Gaziantep’te 20 bin 197, 2021’de İstanbul’da 44 bin 912, 2022’de Bakü’de 1010, Samsun’da 154 bin, 2023’te İstanbul, Ankara ve İzmir’de 337 bin, 2024’te Adana’da 790 bin takım yarıştı.

KKTC’de de 15 bin 750 takımın mücadele ettiÄŸi festivale, ilk yılından bu yana toplam 1 milyon 384 bin 575 takım baÅŸvurdu.

“TEKNOFEST, Türkiye’nin gözde markalarından bir tanesi”

TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEKNOFEST’in Türkiye’nin gözde markalarından biri olduÄŸunu belirterek, “TEKNOFEST KKTC’ye de ciddi bir ilgi ve alaka oldu. 47 binden fazla yarışmacının, 15 binden fazla takımın 6 farklı kategoride yarışmalara baÅŸvurduÄŸuna ÅŸahitlik ettik. KKTC özelinde organizasyon anlamında baktığınızda bu ölçekte büyük bir festival yok.” dedi.


FotoÄŸraf: Rabia AydoÄŸdu/AA

Özellikle Kıbrıs Barış Harekatı Deneyim Alanı’nı festivalin giriÅŸ kısmına koyduklarını anlatan Saymaz, ÅŸunları kaydetti:

“Türk Mukavemet TeÅŸkilatı’nın da standını ilk giriÅŸe koyduk ki teÅŸkilatın o dönemlerde vermiÅŸ olduÄŸu mücadeleye bizzat gençlerimiz orada ÅŸahit olsun, onlardan dinlesinler. Oradan Kıbrıs Barış Harekatı Deneyim Alanı’na geçerek bunu dijital olarak deneyimlesinler ve o hissiyatı yaÅŸasınlar istedik çünkü genç kardeÅŸlerimizin projeleri geliÅŸtirirken o duyguyu yaÅŸamaları gerektiÄŸine inanıyoruz.”

Saymaz, TEKNOFEST olarak Türkiye’de ne yapıldıysa KKTC’de de aynısını yapmaya gayret ettiklerini belirterek, hava gösterilerinden eÄŸitim atölyelerine kadar her ÅŸeyden aynı ÅŸekilde Kıbrıs’taki gençlerin de faydalanmalarına önem gösterdiklerini söyledi.

KKTC’de olmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayan Saymaz, “YaÄŸmura raÄŸmen bize destek olan, buraya gelen, geleceÄŸe umutla bakan, çocuklarına inanan aileleri de gördükçe buraya gelmemizin ne kadar anlamlı olduÄŸunu da bizzat müşahede etmiÅŸ olduk.” diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA