‘Teknoloji ve dijitalleÅŸme iÅŸ dünyasında devrim niteliÄŸinde deÄŸiÅŸiklikler meydana getirecek’

TÜSİAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Simone Kaslowski, teknolojinin ve dijitalleÅŸmenin iÅŸ dünyasında devrim niteliÄŸinde deÄŸiÅŸiklikler meydana getireceÄŸini belirterek, “Bizim bugünü yaÅŸayıp yarına hazır olmamız gerekiyor” dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları DerneÄŸi (TÜSİAD) BaÅŸkanı Simone Kaslowski, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) tarafından düzenlenen Uluslararası 23. Türkiye İç Denetim Kongresi’nde yaptığı konuÅŸmada, 15-20 yıl önce önce yapay zeka ve robotların sadece bilim kurgu filmlerinde yer alan olgularken, bugün dünyanın filmlerde dahi hayal edilemeyen bir yere doÄŸru ilerlediÄŸini kaydetti.

İnsan becerilerini hem tamamlayan, hem de arttıran yeni teknolojilerin şirketlerdeki hız, ölçek, kalite ve operasyonel verimliliği katlanarak artırdığına işaret eden Kaslowski, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akıllı makinelerin daha önce sadece insanlara ait olan iÅŸleri yapıyor ve hatta kararlar veriyor ve bunu daha hızlı, daha doÄŸru ve çok daha büyük ölçekte yapıyor. ÖrneÄŸin, hukuk firmaları artık mahkeme öncesi araÅŸtırmalara yardımcı olmak için çok sayıda yasayı ve emsali taramak için algoritmaları kullanıyor. Bu algoritmalar davaların nasıl sonuçlanacağını deneyimli avukatlardan çok daha yüksek oranda doÄŸru biliyor. Rekabetin bu kadar hızlı deÄŸiÅŸtiÄŸi bir çaÄŸda bizi bugüne taşıyan ÅŸeyler geleceÄŸe taşımaya yetmeyebilir.

Bundan sadece 5 yıl sonra bile tam olarak nasıl bir hayat süreceÄŸimizi kestirebilmek güç. Sadece ÅŸunu söyleyebiliriz ki, teknoloji ve dijitalleÅŸme iÅŸ dünyasında devrim niteliÄŸinde deÄŸiÅŸiklikler meydana getirecek. Bizim bugünü yaÅŸayıp yarına hazır olmamız gerekiyor. Paranın bile dijitalleÅŸmeye yöneldiÄŸi bu çaÄŸda gerek ÅŸirket, gerek sektör, gerek ülke olsun; deÄŸiÅŸime kafa yoranlar ayakta kalacak, yormayanlar ise yerinde sayacak. Çünkü Atatürk’ün sözleriyle “Yerinde saymak geride kalmaktır.”

“Veri analitiklerinin gücü sadece denetim verimliliÄŸini artırmakla kalmayacak”

Veri analitiklerinin gücünün sadece denetimin verimliliğini artırmakla kalmayacağını, denetimin güvenirliğini de artıracağını belirten Kaslowski, şunları kaydetti:

“EÄŸer iç denetimden, en eski anlamıyla sadece usulsüzlük denetimi yapan klasik müfettiÅŸliÄŸi anlıyorsak, bu fonksiyonu yerine getirmek için ihtiyaç duyduÄŸumuz insan gücü giderek azalacak. Ancak bu durum ÅŸirketlerde iç denetimin öneminin azaldığı anlamına gelmiyor. İç denetim, yakın geçmiÅŸte yaÅŸanan büyük usulsüzlüklerin neticesinde bir finansal denetim görevi ile baÅŸlamakla birlikte, zaman içerisinde bu rolü deÄŸiÅŸti. Åžirketler daha karmaşık riskler süreçlerle karşı karşıya kaldıkça iç denetim fonksiyonundan beklenen sorumluluklar da deÄŸiÅŸti. Risklerin erken tespiti ve yönetimi, hedeflerin önceliklendirilmesi, operasyonların basitleÅŸtirilmesi, hissedar deÄŸerini korumak gibi birçok fonksiyonu barındıran bir göreve dönüştü.

Önümüzdeki dönemde dijital teknolojileri iyi bilen ve bunların saÄŸladığı risk ve fırsatları önceden tespit eden, proaktif davranarak problemleri çözen, iliÅŸkileri yönetme ve eleÅŸtirel düşünme becerilerine sahip denetçilere ihtiyacımız artacak. Yeni teknolojiler hayatımıza sayısız kolaylık ve avantaj getirirken diÄŸer taraftan dijital süreçlerin içindeki zayıf noktalar bilgi güvenliÄŸi risklerini de beraberinde getiriyor ve siber tehditlerin her zamankinden daha tehlikeli olmasına yol açıyor. İç Denetim Enstitüsü’nün yaptığı bir araÅŸtırma iç denetim departmanlarının yüzde 92’sinin büyük verilerle ilgili riskleri anladığını, ancak yüzde 26’sının hala büyük verileri denetlemediklerini gösteriyor. Benzer bir sonuç siber güvenlik riskleri konusunda da görülüyor.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir