Ticaret Bakanı Muş: 22,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamı gerçekleşti
Ticaret Bakanı MuÅŸ, “Mart ayında ihracatımız geçtiÄŸimiz yılın mart ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolar olmuÅŸtur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır.” dedi
Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸ, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle ile düzenlediÄŸi basın toplantısında, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Ä°hracatta 2021 yılında yakalanan ivmenin bu yıl da devam ettiÄŸini vurgulayan MuÅŸ, “Buna göre, geride bıraktığımız mart ayında ihracatımız geçtiÄŸimiz yılın mart ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolar olmuÅŸtur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır. Ocak ve ÅŸubat aylarında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Bu yıl 3’te 3 yapmış olduk.” diye konuÅŸtu.
Muş, mart ayı ithalatının ise 30,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktararak, söz konusu ithalat rakamında enerji ithalatının önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
“Enerji hariç ithalat martta 22,5 milyar dolar oldu”
Bu gelişmelerle mart ayında dış ticaret hacminin, geçen yıla göre yüzde 26 artışla 53,6 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Muş, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu noktada, enerji ithalatı konusuna ayrı bir baÅŸlık açmakta fayda görüyorum. Ocak-mart dönemi ithalat artışımızda petrol ve doÄŸal gaz baÅŸta olmak üzere emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaÅŸanan artışlar etkili olmuÅŸtur. Nitekim, küresel emtia fiyatları bu yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,8 artış göstermiÅŸtir. DiÄŸer taraftan, ocak ayında 76 dolar olan brent petrol fiyatları mart ayında yüzde 70,2 artarak 130 dolar seviyelerine kadar yükselmiÅŸtir. Benzer ÅŸekilde Avrupa doÄŸal gaz fiyatları da bu yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 313 gibi oldukça yüksek bir oranda artış göstermiÅŸtir. Küresel piyasalarda yaÅŸanan bu durum haliyle enerji ithalatımıza yansımaktadır. Enerji ithalatımız mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 156 artarak 8,4 milyar dolar, ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 188 artarak 25 milyar dolar olmuÅŸtur. Enerji hariç bakıldığında, mart ayında ithalatımız 22,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸtir.”
“Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95’e yükseliyor”
Bakan MuÅŸ, mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 73,4 olurken bu orana enerji hariç bakıldığında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,5 puan artışla yüzde 95’e yükseldiÄŸinin görüldüğüne dikkati çekerek, “Bu veriler açıkça gösteriyor ki Ocak-Mart 2022 döneminde bir önceki yılın aynı döneminde göre gerçekleÅŸen 25,7 milyar dolarlık ithalat artışının 16,3 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doÄŸal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükseliÅŸten kaynaklanmıştır. Tüm bu verileri deÄŸerlendirdiÄŸimizde ülkemizin geçtiÄŸimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduÄŸunu ifade edebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Bu yılın devamında da güçlü performansın süreceÄŸine ve ihracatta yeni rekorlara ulaÅŸacaklarına inancının tam olduÄŸunu kaydeden MuÅŸ, “235,6 milyar dolara ulaÅŸan son 12 aylık ihracatımızla Sayın CumhurbaÅŸkanımızın 2022 yılı sonu için iÅŸaret ettiÄŸi 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.
MuÅŸ, KDV indirimleriyle ilgili, “Sektör sektör inceliyoruz. Kanunlara aykırı etiket oyunlarıyla spekülatif hareket yapanlara, kanun çerçevesinde bedeli ağır ödetilecektir.” dedi.
Kaynak: AA