Trump’ın Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların engellenmesi için devreye mi girdi?

ABD basını, Başkan Donald Trump’ın Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların engellenmesi için devreye girdiğini yazdı… Trump Yönetimi, Türkiye’ye yaptırım uygulamak isteyen senatörlere 7 sayfalık bir rapor gönderdi. Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıya karşı çıkılan raporda “Uygulanması gereken yaptırımlar, Türkiye’yi Rusya’ya yakınlaştırır” ifadeleri kullanıldı.

Daha önce S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını engelleyen Trump yönetimi bir kez daha devreye girdi. The Daily Beast Gazetesi; Trump yönetiminin, Rusya’dan satın aldığı S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin yaptırım öngören Senato kararına karşı çıkan yedi sayfalık bir bilgilendirme notu hazırladığını ve bunu Senato’ya gönderdiğini yazdı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından kaleme alınan iç yazışma notunda, yaptırım kararının Türkiye ile Rusya’yı daha da yakınlaştıracağına dikkat çekildi. Bunun yanı sıra yönetimin Suriyeli Kürt mültecilerin ABD’ye girişini onaylayan tasarıya da karşı çıktığı ifade ediliyor. Tasarıda Halkbank’a yönelik yaptırımlar bulunuyor.

“YAPTIRIMLAR SAVUNMA TİCARETİNİ BİTİREBİLİR”

Uygulanacak olan bu yaptırımların ABD ve Türkiye arasındaki savunma ticaretini tamamen bitireceğine ve Türkiye’yi düşmanların eksenine iteceğine vurgu yapılıyor. Trump yönetiminin raporda ifade edilen çekincelerinden bir diğeri ise “Türkiye’nin NATO’da bir parya konumuna düşeceği ve Rusya’nın bunu kullanacağı”.

NATO, TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ İLE GÜÇLÜ

Konuyla ilgili konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ABD’nin Türkiye ile NATO ortaklığını güçlü tutmak istediğini söyledi: “NATO, Türkiye’nin üyeliği ile daha güçlü ve bu yaklaşık 70 yıldır böyle. Türkiye, onyıllardır NATO’nun müşterek savunmasına önemli katkılar sunuyor.”

ABD YÖNETİMİ YPG VE SDG MENSUPLARINA VİZE VERİLMESİNE DE KARŞI ÇIKTI

Ayrıca, söz konusu notta, Suriye’de “Amerikan askerlerinin yanında savaşan Kürt savaşçılar” olarak tabir edilen YPG/PKK ve SDG mensubu teröristlere “özel göçmen vizesi” verilmesine yönelik yasa tasarısına da karşı çıkıldı.

Notta bu tür bir vize vermek için gerekli prosedürlerin sadece 9 ay aldığı anımsatılarak, bu sürenin gerekli güvenlik taramalarının yapılması bakımından çok kısa olduğu vurgulandı.

“Özel göçmen vizesi” daha önce Irak ve Afganistan’da ABD askerlerine yardımcı olan tercümanlara veriliyordu.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, içerisinde Türkiye’ye yaptırımların da yer aldığı 2020 savunma bütçesini imzalamıştı. Trump’ın onayladığı bütçede Türkiye’ye S-400, F-35 ve TürkAkım projesiyle ilgili Türkiye’ye yaptırım uygulanacak.

TÜRKİYE’YE ÇEŞİTLİ YAPTIRIMLAR GELECEK

Tasarının Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

Aynı zamanda Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Bütçenin, “Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları” kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor.

Tasarı, Savunma Bakanlığı’na, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye’nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.

RUSYA ORTAKLI TÜRKAKIM’A YAPTIRIM

Tasarıda, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da bulunuyor.

Bütçe tasarısında, “Bu yasanın kanunlaşmasından sonraki 60 ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı’na danışarak Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili kongre komitelerine sunacaktır” hükmü bulunuyor.

Bu projelere gemi sağlayan yabancı kişi ve kuruluşların da yaptırım için tespit edilmesi gerektiği vurgulanıyor. 

S-400 VE F-35 MADDESİ

Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Bütçenin, “Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları” kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor.

Yasa, Pentagon’a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye’nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.

ERDOĞAN ”BİZİM DE YAPTIRIMLARIMIZ OLACAK” DEMİŞTİ

Cenevre’den sonra geldiği Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in girişimiyle düzenlenen Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasları sonrası dün Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, gazetecilerin onaylanan bütçe ve ABD’nin Türkiye’yi ilgilendiren yaptırımlarına ilişkin soruya, ”Dışişleri Bakanlığımızın yapmış olduğu açıklama bizim açıklamamızdır. S-400 olsun, F-35’lerle ilgili adımlar olsun, bunlar bitmiş işler. Biz bu işi bitirmişiz. Bunu kaç kere söyledik” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bir de utanmadan sıkılmadan Türk Akım ile ilgili “buna yaptırım uygularız” diyorlar. Bu, tam manasıyla haklarımıza tecavüzdür. Bütün bunlara karşı tabi ki bizim de yaptırımlarımız olacaktır. Yani biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz. Hep söylüyorum ‘biz kabile devleti değiliz.’ Burası Türkiye… Tarihiyle her şeyiyle bizim bir farklılığımız var. Dolayısıyla da bu konu ile ilgili biz de kendi yaptırımlarımızı kesinlikle uygulamaya sokarız.”

Kaynak: Haber7.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir