Turizmde bu yıl 65 milyar dolar gelir hedefleniyor

Turizmde bu yıl 65 milyar dolar gelir hedefleniyor
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl turizm sektöründe 65 milyar dolar gelir hedeflediklerini söyledi.
Türkiye, son yıllarda turizmde gerçekleştirdiği atılımlar, elde ettiği gelir ve turist sayısıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Ekonomiye önemli katkılar sağlayan turizmde yeni rotalar tanıtmayı hedefleyen turizm acenteleri ise bu yıl da gelirlerin, hedeflenen rakamlara ulaşacağını öngörüyor.
TÜRSAB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı BaÄŸlıkaya, AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, Türkiye’nin turizmde dünyada ilk sıralar içinde yer aldığını ve bu baÅŸarının sürdürülebilir kılınması için sektör olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.
Türkiye’de Ramazan Bayramı dolayısıyla sezonun erken açılacağını kaydeden BaÄŸlıkaya, “Ramazan Bayramı ile sezon bu sene biraz daha erken baÅŸlayacak gibi gözüküyor. Okullarda ikinci dönem ara tatili de bu dönemde baÅŸlayacak. Dolayısıyla güzel bir tatil fırsatı çıkacak. İç turizmde hareketlilik olacak. Yurt dışı iÅŸleri, zaten nisan ayıyla baÅŸlayacak. Yani, ÅŸu anda beklentimizin düşük olduÄŸu bir pazar yok. Her yerde olaÄŸan artışlarımız devam edecek.” dedi.
Dünya genelinde turist sayısı ve turizm gelirlerindeki yükseliÅŸin Türkiye’de de benzer bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸini aktaran BaÄŸlıkaya, Türkiye’nin güvenli bir turizm destinasyonu imajını korumak için çaba harcadıklarını ifade etti.
“2025’te de rekorlar kırmaya devam edeceÄŸiz”
Turizmde Türkiye’nin ana pazarlarının Almanya, Rusya ve İngiltere olduÄŸunu kaydeden BaÄŸlıkaya, bu pazarlardaki güçlü iliÅŸkileri korumak ve geliÅŸtirmek için yoÄŸun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Orta Avrupa ülkelerinin özellikle kültür ve tarih turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduÄŸunu ve bu bölgelerden ciddi turist akışı beklediklerini dile getiren BaÄŸlıkaya, “Türkiye, baÅŸka hangi sektörde dünyada dördüncü? Turizm, ülkemizin döviz girdisi, istihdam ve tanıtımı açısından vazgeçilmez bir sektör. 2025’te de rekorlar kırmaya devam edeceÄŸiz. Bu baÅŸarı, sektördeki tüm paydaÅŸlarımızın özverili çalışmaları sayesinde gerçekleÅŸecek.” diye konuÅŸtu.
Bu yıl için turizm gelir hedeflerinden bahseden BaÄŸlıkaya, “Bakanlığımızın beklentileri doÄŸrultusunda, geçen yılın geliriyle bu yılın geliri arasına yüzde 10’luk bir artış hedefi koyduk. Geçen yılı 60 milyar dolarla kapatmıştık, bu yıl hedefimiz 65 milyar dolara ulaÅŸmak. Bu konuda sürpriz beklemiyorum, hedefe ulaÅŸmak için tüm gücümüzle çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Turizmde değişen eğilimlere ve turistlerin beklentilerine dikkati çeken Bağlıkaya, şöyle devam etti:
“Artık turistler deniz, kum, güneÅŸ üçlüsüyle yetinmiyor. Gastronomi, kültür, inanç ve saÄŸlık turizmi gibi farklı alanlarda da deneyimler yaÅŸamak istiyorlar. Biz de TÜRSAB olarak, bu trendleri yakından takip ediyor ve Türkiye’nin turizm çeÅŸitliliÄŸini artırmak için çalışıyoruz.”
Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmak için yeni destinasyonlar keÅŸfetmenin ve mevcut destinasyonları daha iyi tanıtmanın önemine deÄŸinen BaÄŸlıkaya, TÜRSAB olarak bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Özellikle Anadolu’nun gizli kalmış köşelerini turizme kazandırmayı hedeflediklerine iÅŸaret eden BaÄŸlıkaya, turizmi 12 aya ve 81 ile yaymak amacıyla gerçekleÅŸtirdikleri “Turizm Yüzyılı Projesi”nin tüm hızıyla devam ettiÄŸini, tanıtılacak ürün ve bölgeleri seçme konusunda üniversite ve yerel yönetimlerle iÅŸbirliÄŸi içinde çalıştıklarını söyledi.
TÜRSAB’ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleÅŸtireceÄŸi yeni projeden bahseden Firuz BaÄŸlıkaya, “Ada Kıbrıs projesi gibi yeni projelerle turizmde çeÅŸitliliÄŸi artırmayı hedefliyoruz. Çok belli ürünlerle anılan KKTC, aslında çok güzel bir aile tatil destinasyonu. KKTC’nin tanıtımı için 250 seyahat acentesiyle bir program gerçekleÅŸtireceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Her ürünle rekabet edebiliriz”
BaÄŸlıkaya, son yıllardaki çalışmalarla Türkiye’nin gastronomi potansiyelini gerçekleÅŸtirmede önemli adımlar atıldığına deÄŸinerek, “Mardin’de, Gaziantep’te çok iyi lezzet durakları var. Artık turistler ve gezginler, tek amaç için seyahat etmiyor. Yani muhakkak yanına bir ÅŸey dahil etmek gerekiyor ürünün. Bizde de her ürünle rekabet edebilecek düzeyde ürün zenginliÄŸi var.” dedi.
Turizmde acentelerin başat bir role sahip olduğunun altını çizen Bağlıkaya, şunları kaydetti:
“Hastaneler ve hastalar orada duruyor. SaÄŸlık turizmini, seyahat acenteleri yapabilir, baÅŸkası yapamaz. Gastronomi turizmi için her yerde güzel restoranlarımız var. Oteller var, müşteri yok, ne iÅŸe yarar? Bunları deneyimlemek isteyen insanlar da var ama bunu bir ürün haline getirmezsen, satılabilir bir hal almıyor. Dolayısıyla pazarlanabilir bir ürün haline gelmiyor. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 85’i organize turlarla, yani seyahat operatörleriyle gelir. Bir turizm ürünü elde etmek için seyahat acentesi lazım.”
“Turizm sektörü olarak, ülkemizin kalkınmasına ve refahına katkı saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz.” diyen BaÄŸlıkaya, Türkiye’nin turizmde bu yıl da baÅŸarılı bir yıl geçireceÄŸine inandıklarını ve tüm sektör paydaÅŸlarının iÅŸbirliÄŸi içinde çalışarak bu baÅŸarıyı daha da ileriye taşıyacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA