Türk cimnastiği tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını Ferhat Arıcan ile aldı

Türk cimnastiği tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını Ferhat Arıcan ile aldı

Türk cimnastiği tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını Ferhat Arıcan ile aldı

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 11. gününde artistik cimnastik paralel bar kategorisinde finalde yarışan milli sporcu Ferhat Arıcan, üçüncü olarak Türk cimnastiğinin tarihideki ilk olimpiyat madalyasını elde etti.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da devam eden 32. Yaz Olimpiyat Oyunları‘nda artistik cimnastikte son gün final müsabakaları yapıldı.

Paralel bar aletinde finalde mücadele eden Ferhat Arıcan, ilk sırada performans sergiledi. İyi bir seri çıkaran ve sorunsuz bitiriş yapan milli cimnastikçi, 15.633 puan aldı. Ferhat Arıcan, bu derecesiyle 8 sporcu arasında 3. oldu ve bronz madalya kazandı. Bu başarı, Türk cimnastik tarihinde gelen ilk madalya olarak tarihe geçti.

Çinli Jingyuan Zou 16.233 puanla altın, Alman Lukas Dauser ise 15.700 ile gümüş madalyanın sahibi oldu.

Ariake Cimnastik Merkezi’nde yapılan final müsabakaları sonrasında ödül töreni düzenlendi. Milli sporcu Ferhat Arıcan, törende Türkiye’nin cimnastikteki ilk olimpiyat madalyasını boynuna taktı.

Ferhat, madalyanın sevincini tribünde kendisini destekleyen Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, federasyon yetkilileri ile Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlileriyle paylaştı.

Bakan Kasapoğlu’ndan tebrik

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ferhat Arıcan ile bir araya geldi.

Milli sporcuya sarılan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Tebrik ediyorum. Allah nice başarılar versin. Yolun açık olsun. Bu madalya altından daha değerli. Sen tarih yazdın, çığır açtın. Nice gençler senin yolunda yürüyecek. Nice başarılara.” diye konuştu.

Ferhat Arıcan’ın “Bu madalya cimnastik için bir başlangıç.” demesi üzerine Kasapoğlu, “Türkiye spor tarihi, olimpiyat tarihimiz için bir başlangıç. Bir destan. Tebrik ediyorum. Hak ettin, elinden geleni en güzel şekilde yaptın.” ifadelerini kullandı.

Milli sporcu da Bakan Kasapoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Tüm Türkiye’ye, arkamda olan herkese, başta size çok teşekkür ediyorum. Bu tüm Türkiye’nin madalyası.” dedi.

“Bu madalya tüm Türkiye için”

Ferhat Arıcan, AA muhabirine açıklamada bulundu.

İkinci olimpiyatında madalyaya ulaşan 28 yaşındaki sporcu, elde ettiği başarıyla ilgili, “Boynumda olan madalya tüm Türkiye’nin madalyası.” dedi.

Hedeflerinin burada bitmediğini aktaran Ferhat, “Beni destekleyen federasyonuma, aileme, antrenörlerime, sağlık ekibine teşekkür ediyorum. Sadece cimnastik tarihi değil, Türk spor tarihinin büyük başarısı oldu. İnşallah daha da iyileri gelecek ama şimdi bunun keyfini çıkarma zamanı.” diye konuştu.

Ferhat Arıcan, Türkiye’de yaşanan orman yangınlarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Türkiye, çok zor günler geçiriyor. Yangınları söndürmek için çalışanlara bir nebze moral olabildiyse ne mutlu bana. İnşallah Türkiye’de yangınlar biter ve ülkemiz güzel haline yeniden kavuşur. Bu madalya tüm Türkiye için.” ifadelerini kullandı.

Olimpiyat köyünde coşkulu karşılama

Ferhat Arıcan, olimpiyat köyünde milli sporcular tarafından coşkuyla karşılandı.

Paralel barda bronz madalya kazanan Ferhat Arıcan, sırtındaki Türk bayrağıyla koşarak kendisini bekleyen sporcuların arasına girdi. Milli sporcular birlikte Türkiye tezahüratı yaparak coşkuyla madalyanın sevincini yaşadılar.

Kendisini karşılayanlara kısa bir konuşma yapan Ferhat Arıcan, “Böyle güzel karşılama yaptığınız için çok teşekkür ediyorum. Çok mutluyum tarihi bir madalya kazandık. Cimnastikteki ilk olimpiyat madalyamız, inşallah devamı gelecek. Türk spor tarihine geçtik. Türkiye zor günler geçiriyor yangınlardan dolayı. Bu madalya biraz olsun moral olduysa ne mutlu bana. İnşallah Türkiye yine en güzel günlerine dönecek. Madalya sadece benim değil tüm ekibin, tüm Türkiye’nin ve Team Türkiye’nin.” ifadelerini kullandı.

Türk cimnastiğinin olimpiyat madalyası gururu

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk cimnastiğinin geldiği noktaya değinerek, “Çok mutluyuz. Sporcularımız güzel şeyler başardı. Yedi finalde mücadele ettik. Bunu bronz madalyayla kapatıyoruz. Bu aslanların Paris 2024’te soracağı bir hesap var. İnşallah Paris 2024’te çok daha iyi sonuçlar alırız ama buradaki olimpiyat 5 ve 6’ncılıklarının, 7 finalin az şey olmadığını söylemek istiyorum. Sonucunda da bunu bronz madalyayla taçlandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

“Dünya cimnastiği Türkiye’yi konuşuyor.” diyen Çelen, yanındaki İbrahim ve Ahmet’e sarılarak, “Aslanlarımız dünya cimnastiğinin ekol sporcuları haline geldi. Cimnastikte olimpiyata gitmenin hayal olduğu bir yerden madalyayla dönüyoruz. Sporcularımı, antrenörlerini, kulüplerini ve emeği geçen, bize destek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İbrahim Çolak: Tarihi bir ana tanıklık etmek çok güzel bir duyguydu

Milli cimnastikçi İbrahim Çolak da Ferhat Arıcan, Adem Asil ve Ahmet Önder ile aynı salonda hep birlikte çalıştıklarını aktaran İbrahim, “Neler yaşıyoruz, ne kadar antrenman yapıyoruz, ne kadar zorluk çekiyoruz hepsini biliyoruz. Bundan dolayı bu madalyanın hepimiz için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Hepimiz çok mutluyuz. Tarihi bir ana tanıklık etmek çok güzel bir duyguydu. Çok gurur verici bir olay. Bunun bir başlangıç olduğuna ve 2024’te bizi çok daha iyi şeylerin beklediğine inanıyorum.” şeklinde görüş belirtti.

Ahmet Önder: Müthiş bir duygu içindeyiz

Ahmet Önder ise, milli takım olarak Türk halkına ilkleri yaşattıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Cimnastikte her zaman tarihi yaşatıyoruz. Bugün bizim için çok önemliydi. Olimpiyatta ilk madalyamızı aldık. Ferhat Arıcan’ı bu başarısından dolayı tebrik ediyorum. Bize inanılmaz bir öncü oldu. Umarım Paris 2024’te daha güzel şeyler başaracağız. Cimnastik ekibi olarak Türk halkına ilkleri yaşatıyoruz. Bizi keyifle takip etsinler. Onlara desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Müthiş bir duygu içindeyiz. Bugün herkes inanılmaz bir güne tanıklık etti. Çok mutluyuz.”

Milli Takım Antrenörü Göktekin: Çok gururluyuz

Artistik Cimnastik Erkek Milli Takım Antrenörü Yılmaz Göktekin de Tokyo 2020’de yarışan 4 milli erkek cimnastikçinin de başarılı olduğun anlattı.

Göktekin, şunları dile getirdi:

“Duygularımı ifade etmekte çok zorlanıyorum. Bu, her şeye değdi. Sporcularımızla aylardır ailelerimizden uzaktayız. Çok fedakarlıkta bulunduk. Bunun geleceği zaten belliydi. Burada 7 tane final yaptık. Her final bizim için çok önemliydi. Her sporcumuzdan madalya beklentimiz vardı. Birincide olmadı, ikincide olmadı. Buraya gelirken sporcularıma, ‘İlla ki olacak.’ dedim. Sonunda da oldu. Çok gururluyuz, çok mutluyuz. Hepimize güzel bir moral oldu. Türk cimnastiği için, Türk sporu için çok büyük bir sonuç aldık. Olimpiyatlarda alınan madalyanın anlamı çok farklı. Gelecek nesiller için çok güzel bir model oldu. İmkansızı başardı. ‘Olamaz’ denileni hep beraber yaptık. Bu bir ekip işi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Ferhat’ın başarısından bahsederken duygulanan ve konuşurken gözleri dolan milli takım antrenörü, “Ferhat’ın Rio 2016’daki performansını televizyondan izledim. Çok büyük bir şanssızlık yaşadı. Ancak bu bize çok büyük bir tecrübe kazandırdı. Ferhat, bu madalyayı 5 yıl bekledi. Buraya kadar tüm sporcularımız çok iyi hazırlandı. Burada 1-2 tane daha madalya alabilirdik. Tüm sporcularımız hazırdı ama Ferhat gerçekten inanmıştı. Bana, ‘Ben 5 yıl önce Rio’da bir şey bıraktım. Onu almaya gidiyorum.’ dedi. Kendisi bizi çok mutlu etti.” diye konuştu.

Yılmaz Göktekin, Ferhat’ın finale ilk sırada çıkmasının bir strateji olduğunu anlatarak, “Stratejiydi. Finalde 8 sporcu mücadele ediyor. Her çıkış sırasının bir avantajı veya dezavantajı var. Ferhat 7. çıksaydı, önündeki 6 sporcunun stresini yaşayacaktı. Ben ona, ‘Oğlum çık keyfini yaşa, tadını çıkar. Sen yap herkes düşünsün.’ dedim. O da çıktı, çok güzel bir performans sergiledi ve madalyayı sonuna kadar hak etti.” ifadelerini kullandı.

Tokyo 2020’de Türk sporcular

Artistik cimnastik, Ferhat’ın yarıştığı finalle Türk sporcular için sona erdi. Türkiye, Tokyo 2020’ye erkeklerde İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Ahmet Önder ve Adem Asil, kadınlarda ise Nazlı Savranbaşı ile katıldı.

Nazlı final göremezken 4 erkek sporcu toplamda 7 final müsabakasına çıktı ve daha önce olimpiyat finali olmayan Türk cimnastiği açısından bir ilki gerçekleştirdi.

Adem Asil, genel tasnifte 15, halkada 7 ve atlama masasında 6. bitirdi.

Ahmet Önder, madalya şansı kalmayınca sakatlığından dolayı riske girmedi ve genel tasnifi yarıda bıraktı. Ahmet, atlama masasında ise 7. oldu.

İbrahim Çolak, dünya şampiyonluğuna ulaştığı halkada 5. sırada yer aldı.

Son olarak yarışan Ferhat Arıcan, bronz madalya ile elde edilen final başarılarını taçlandırdı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir