Türk donanması, İstanbul Boğazı’nda tarihinin en büyük resmigeçidini gerçekleştirdi

Türk donanması, İstanbul Boğazı'nda tarihinin en büyük resmigeçidini gerçekleştirdi

Türk donanması, İstanbul Boğazı'nda tarihinin en büyük resmigeçidini gerçekleştirdi

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Türk donanması, İstanbul Boğazı’nda 100 gemi ile tarihinin en büyük resmigeçidini gerçekleştirdi.

“100’üncü Yılda 100 Gemi” adı verilen faaliyet kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı fırkateynlerin, ada sınıfı korvetlerin, mayın avlama gemileri, amfibi gemileri, karakol gemilerinin, lojistik gemilerinin, hücumbotların, denizaltıların bulunduğu 100 gemi adalar bölgesinde toplandı.

“Nizam Cumhuriyet” olarak ifade edilen düzenin alınmasının ardından gemiler, resmigeçit için saat 17.00’de İstanbul Boğazı’na güney istikametinden girdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun TCG Anadolu’dan sevk ve komuta ettiği boğaz geçişi öncesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timleri Türk Yıldızları ve Solotürk gösteri yaptı.

TCG Anadolu rehberliğindeki gemiler Vahdettin Köşkü’nün karşısına geldiğinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları “çimariva” adı verilen denizcilere ait selamlama yöntemi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK komuta kademesi de töreni takip etti.

İstanbul Boğazı’nda güneyden kuzeye doğru yapılan resmigeçitte Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca henüz teslim alınmayan ama bayrak çekilen Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul ile Pirireis denizaltısı, denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya da yer aldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16 ve F-4 uçaklarının eşlik ettiği resmigeçit sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 101 pare top atışı yapıldı.

TCG Anadolu’nun üzerinde ise ilk uçuş testini gerçekleştiren ve kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetine sahip SİHA Bayraktar TB3 ile Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait helikopterler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan paylaşım

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya hesabından resmigeçidi takip ettiği anlara ilişkin fotoğraflar paylaşıldı.

“Türkiye Yüzyılı” etiketi kullanılarak yapılan paylaşımda “Şanla, şerefle, sevinçle” ifadesi kullanıldı.

Resmigeçidi Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, İşbir Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan ile Baykar Yönetim kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da takip etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtladılar

Tören öncesi TCG Anadolu’da bulunan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haluk Görgün, sözlerini Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutlayarak başladı.

Savunma sanayi ile birlikte güçlü bir şekilde Türkiye Yüzyılı’na girdiklerini ifade eden Görgün, “Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu platformlar ve bunların üzerinde kullanılan ayrı platformları ve faydalı yüklerini yapabilecek teknoloji içindeyiz.” dedi.

Selçuk Bayraktar da sürpriz yaparak verdikleri sözden bir ay önce Bayraktar Kızılelma’nın ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini belirtti.

Kısa pistli gemilere konuşlanmak üzere üretilen Bayraktar, TB3 SİHA’nın da ilk uçuşunu geçen hafta yaptığını belirten Bayraktar, “Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına bu ülkenin mühendisleri olarak armağanımız.” diye konuştu.

İstanbul’daki TEKNOFEST öncesinde insansız savaş uçakları Bayraktar Kızılelma ve Akıncı’nın gerçekleştirdiği yakın kol uçuşunun geleceğin hava muharebesini göstermesi açısından önemli olduğunu aktaran Bayraktar, “TCG Anadolu’ya Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 inşallah konuşlanacak. Onun teknolojisini şu anda geliştiriyoruz. Göreve başladıklarında SİHA’larımızda olduğu gibi deniz muharebesinde bir anlamda devrim yapacaklar, nasıl ki SİHA’larımız muharebede paradigmayı dönüştürdüyse. SİHA’larla kazanılan ilk savaşı Türk orduları kazandı, bunu Karabağ’da gördük.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’dan ilk uçuşunu ne zaman yapacağına yönelik sorusu üzerine Bayraktar şunları söyledi:

“Geliştirme faaliyetlerimiz çok hızlı şekilde devam ediyor. Bayraktar TB3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Karada yüzlerce saat deniz benzetimli denemeleri olacak. Simülasyon ortamında binlerce denemesi yapıldı, çok daha fazla denenecek. 2024 yılında inşallah Bayraktar TB3’ün gemi denemelerini başlamayı hedefliyoruz. 2025 yılında da Kızılelma’nın gemide denemelerine başlamayı hedefliyoruz.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da etkinlikleri takip etti.

Türk donanmasının Cumhuriyet’in 100. yılındaki resmigeçidi heyecanla izlendi

İstanbul Boğazı’nda, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen tarihin en büyük resmigeçidini vatandaşlar heyecanla izledi.

Ekip  |29.10.2023 – Güncelleme : 29.10.2023
Türk donanmasının Cumhuriyet'in 100. yılındaki resmigeçidi heyecanla izlendiFotoğraf: Arife Karakum/AA

İstanbul
Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla milli üretim TCG Anadolu’nun rehberlik ettiği 100 savaş gemisinin yanı sıra jet ve helikopterlerle gerçekleştirilen resmigeçit, Boğaz’ın her iki yakasına gelen binlerce vatandaş tarafından takip edildi.

Resmigeçitte Sarayburnu’ndan hareket eden gemilere, jetler ve helikopterler Boğaz semalarında uçuş yaparak eşlik etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından komuta edilen resmigeçide vatandaşlar, alkışlarla ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak destek verdi. Aileleriyle birlikte geçişi izlemeye gelen çocukların heyecanlı oldukları gözlendi.

Resmigeçidi vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına almayı da ihmal etmedi.

Yaklaşık iki saat süren resmigeçit, gün batımıyla birlikte unutulmaz görüntülere sahne oldu.

Resmigeçit, Boğaz’ın yanı sıra İstanbul’un farklı noktalarına kurulan seyir alanlarından da izlendi.

Bakanlar Şimşek ve Bolat Cumhuriyet’in 100. yıl etkinliklerini Ortaköy’den izledi

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının İstanbul Boğazı semalarındaki gösteri uçuşunu ve Türk donanmasına bağlı savaş gemilerinin resmigeçidini izlemek isteyenler, Boğaz çevresi ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü gören sahil kısımlarına akın etti.

Şimşek ve Bolat da Ortaköy’deki etkinlik alanına gelerek vatandaşlarla birlikte Cumhuriyet’in 100. yıl etkinliklerini takip etti.

SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının gösterisini coşkuyla izleyen vatandaşların heyecanına ortak olan iki bakan, etkinliğe katılan çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakanlar Kacır ile Uraloğlu, Türk donanmasının İstanbul Boğazı’ndaki resmigeçidini birlikte izledi

Tarabya sahilinde vatandaşlarla donanmanın geçişini izleyen Bakan Kacır, Cumhuriyet Bayramı’nı hep birlikte kutlamaktan dolayı büyük bir sevinç içinde olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’in 100. yaşını çok anlamlı bir şekilde milletimizle birlikte kutluyoruz. İftihar kaynağımız Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin 100 gemisinin boğaz geçişini izliyoruz. Türk Yıldızlarını, Solotürk’ü gökyüzünde seyrediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye Yüzyılı’na adım atıyoruz.” dedi.

Kacır, 100. yılında Cumhuriyet’in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye tam bağımsızlık iddiasıyla kurulmuş bir Cumhuriyet ve bu iddiaya devlet-millet el ele kuvvetli şekilde sahip çıkmaya devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda Türk’ün çelik kanatlarını gökyüzüyle semalarda buluşturmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet’imizi hep birlikte asırlar boyu bu coğrafyada tam bağımsızlık hedefinden taviz vermeden muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da “Cumhuriyet’imizin 100. yılını tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızla ve Sayın Bakanımız ile beraber Tarabya sahilindeyiz. Türkiye Yüzyılı yaklaşımıyla Cumhurbaşkanı’mızın hedefleri doğrultusunda ulaştırma alanında gayret edeceğiz. ‘Türkiye hızlanıyor’ mottosuyla ülkemizi daha yükseğe taşıyan hizmetlere imza atacağız.” ifadesini kullandı.

İstanbul Boğazı’ndaki geçit töreni Beylerbeyi Parkı’ndan da izlendi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da Beylerbeyi Parkı’na gelerek gösterileri izleyenler arasında yer aldı.

Yılmaz, Koca ve Ersoy vatandaşlarla bir süre sohbet ederek etkinlikleri izlemeye gelen çocuklarla ve gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Vatandaşların ellerinde Türk bayraklarıyla katıldıkları kutlamalarda, İstanbul Boğazı’ndaki geçit töreni ilgiyle takip edildi.

Bakanlar Bak ve Işıkhan Cumhuriyet’in 100. yıl etkinliklerini Çengelköy’den izledi

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının İstanbul Boğazı semalarındaki gösteri uçuşunu ve Türk donanmasına bağlı savaş gemilerinin resmi geçidini izlemek isteyenler, Boğaz çevresi ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü gören sahil kısımlarına akın etti.

Bakanlar Bak ve Işıkhan da Çengelköy’deki etkinlik alanına gelerek Cumhuriyet’in 100. yıl etkinliklerini takip etti.

Sporcu, antrenör ve vatandaşlarla birlikte donanmanın geçişini izleyen Bakan Bak, “Cumhuriyetin 100. yılını coşkuyla kutluyoruz. Boğaz’dan Türk donanması geçiyor. TCG Anadolu geçiyor ki sınıfında en üst teknoloji ile üzerinde SİHA’ların ve helikopterlerin konuşlanabileceği donanmamızın önemli bir amiral gemisi” dedi.

Gurur duyduğunu belirten Bak, gösterilerde Türk mühendislerin eserlerinin geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Gurur duyuyoruz. Bunu bizim mühendislerimiz yaptı, üzerimizdeki SİHA’ları da İHA’ları da bizim mühendislerimiz yaptı. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Şu an boğazda Türk donanması geçiyor. Türk mühendislerinin eserleri geçiyor. Güzel bir atmosfer oluştu. Halkımızla birlikte burada olmaktan gurur duyuyoruz.”

Bakan Işıkhan: “Allah yolumuzu açık etsin”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da “Milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun, daha nice 100 yıllara inşallah. Allah yolumuzu açık etsin. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşacağız inşallah. Kutlu olsun. Gurur duyuyorum.”” ifadelerini kullandı.

Gösterileri coşkuyla izleyen vatandaşların heyecanına ortak olan iki Bakan, etkinliğe katılanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakanlar Tekin ve Özhaseki, Türk donanmasının İstanbul Boğazı’ndaki resmigeçidini birlikte izledi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Türk donanmasının İstanbul Boğazı’nda 100 gemiyle gerçekleştirdiği resmigeçidi Beşiktaş İskelesi’nde birlikte izledi.

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının İstanbul Boğazı semalarındaki gösteri uçuşunu ve Türk donanmasına bağlı savaş gemilerinin resmigeçit törenini vatandaşlarla beraber seyreden Tekin ile Özhaseki onlarla sohbet etti.

Etkinliği izleyenlerle hatıra fotoğrafı çektiren iki bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nde Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı dolayısıyla yaptığı konuşmayı dinledi.

Bakanlar Tunç ile Bayraktar, Türk donanmasının İstanbul Boğazı’ndaki resmigeçidini izledi

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının İstanbul Boğazı semalarındaki gösteri uçuşunu ve Türk donanmasına bağlı savaş gemilerinin resmigeçit törenini Arnavutköy sahilinde vatandaşlarla takip eden iki bakan, vatandaşlarla sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Adalet Bakanı Tunç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı’nda büyük bir coşku olduğunu dile getirdi.

Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Tunç, “Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatanı kanlarıyla, canlarıyla bizlere emanet eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Onların emanetine sahip çıkmak için Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde canla başla bir çalışma var.” dedi.

Bakan Tunç, Cumhuriyet’i muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefine doğru hızla ilerlediklerini, özellikle son 20 yılda Türkiye’nin geldiği noktanın Cumhuriyet’i ve demokrasiyi güçlendiren atılımlarla dolu olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin geldiği noktayla herkesin gurur duyduğuna dikkati çeken Tunç, “Yüzüncü yılı geride bıraktık. Şimdi ikinci yüzyıla başladık, ‘Türkiye Yüzyılı’ hayırlı uğurlu olsun. Türkiye’nin, milletimizin yolu, bahtı açık olsun.” diye konuştu.

“Bu şehir her zaman çok özel ama bugün çok daha özel”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıla yakışır şekilde çok büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Sabah Ankara’da Anıtkabir’de de çok büyük bir coşku ve büyük bir katılım olduğunu belirten Bayraktar, “İstanbul’a geldiğimizde de muazzam bir enerjiyle karşılaştık, bir Enerji Bakanı olarak. Bu şehir her zaman çok özel ama bugün, bu akşam çok daha özel. Büyük bir heyecan var. Büyük bir coşku var. Büyük bir kalabalık var. Bugün hakikaten Cumhuriyet’imizin 100. yılına yaraşır bir kutlama merasimi gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, Cumhuriyet’in ilk 100 yılında çok önemli işlerin yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Şimdi Türkiye Yüzyılı’na çok büyük bir heyecanla, çok büyük bir ümitle giriyoruz. Ülkemizi daha da ileriye götürmek için elimizden geleni hep birlikte yapacağız. Buradaki bu enerjiyi, bu coşkuyu ve bu heyecanı gördükçe ülkeme olan, milletime olan inancım bir kez daha güçlü bir şekilde ortaya çıkıyor. Çok güzel bir gün. Büyük bir mutluluk içerisinde her kesimden insanla bugün burada bir aradayız. Cumhuriyet’imizin 100. yılı kutlu olsun.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk donanmasının İstanbul Boğazı’ndaki resmigeçidini izledi

Kurtulmuş, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ile Türk Yıldızlarının İstanbul Boğazı semalarındaki gösteri uçuşunu ve Türk donanmasına bağlı savaş gemilerinin geçit törenini TRT Ulus Yerleşkesi’ndeki etkinlik alanında vatandaşlarla izledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak da etkinlikleri buradan takip etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul Boğazı’nda Cumhuriyet’imizin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerini izledik. Gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. #100Yaşında.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir