Türk F-16 savaş uçakları Polonya semalarında NATO sınırlarını koruyor

Türk F-16 savaş uçakları Polonya semalarında NATO sınırlarını koruyor
Türk Hava Kuvvetlerine baÄŸlı Türk F-16 savaÅŸ uçakları, Polonya Malbork’ta bulunan 22’nci Hava Ãœs Komutanlığında, NATO’nun “Hava PolisliÄŸi” misyonu çerçevesinde görev yapıyor.
Türk F-16 SavaÅŸ uçaklarının Polonya’daki görevine iliÅŸkin bir basın toplantısı düzenlendi.
Malbork’taki Türk birliÄŸinin komutanı Albay Ahmet Çandır, Polonya’da, NATO’nun kuzeydeki sınırlarını koruma görevini icra ettiklerini söyledi.
Buradaki amaçlarının Türkiye’nin NATO’ya verdiÄŸi desteÄŸi göstermek olduÄŸunu dile getiren Çandır, “Ãœlkemizde kazandığımız tecrübelerimizi hem NATO müttefikleri hem de Polonyalı birlikle paylaÅŸmak ve en iyi ÅŸekilde icra etmek. Burada yaklaşık 80 personelimiz ve 4 uçağımız var. Genelde 3 uçağımızla NATO görevlerini destekliyoruz. Aynı zamanda NATO’nun imkan verdiÄŸi ölçüde iki uçakla da Polonyalı pilotlarla eÄŸitim uçuÅŸları yapıyoruz.” dedi.
NATO’nun “Hava PolisliÄŸi” misyonu hakkında bilgi veren Çandır, bunun hava sahasının korunması anlamına geldiÄŸini belirtti.
Çandır, “NATO’nun hava sahası NATO’ya dahil olan üye ülkelerin hava sahalarıyla sınırlıdır. Biz NATO’nun en güneyinden kuzeyine gelip yerleÅŸip buradan görevlerimizi icra edebilmek konusunda çok baÅŸarılı hareketler operasyonlar yaptık. NATO’nun hareketliliÄŸini ve birbirini destekleyebileceÄŸini gösteren en büyük unsurlardan birisi. ” diye konuÅŸtu.
Albay Yunus Akkaya ise Polonya’nın savaÅŸ uçaklarıyla birlikte “önleme görevleri” icra ettiklerini belirterek, “Görevimiz hava trafik kontrol ünitesinin talimatına uymayan pilotun niyetinin belirlenmesi varsa uçaktaki silahları tespit etmek. Bu amaçla hem eÄŸitim hem de gerçek maksatlı kalkışlar gerçekleÅŸtiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Binbaşı Murat Diler de NATO standartlarında nöbet sistemiyle görev yaptıklarını ve en geç 15 dakika içinde kalkış yapabildiklerini belirtti.
Amaçlarının NATO hava sahasını korumak olduÄŸunu anlatan Diler, “Görev yaptığımız yer Polonya. Aynı zamanda Baltık hava sahasında görevler icra edebiliyoruz. Baltık hava sahasına tanımlanamayan uçakları önleme görevimiz var.” diye konuÅŸtu.
Yüzbaşı Ömer Kol da tecrübelerini aktardıklarını belirterek, “Burada 9 pilotumuz var. 7 gün 24 saat esasına göre nöbet sistemiyle görevimizi icra ediyoruz.” diye konuÅŸtu.
Öte yandan Türk F-16’ları, Polonya’ya ait C-295M Casa askeri kargo uçağıyla beraber uçtu. Uçuşun amacının NATO iş birliği yoluyla becerileri ve yeteneklerini geliştirmek olduğu ifade edildi.
30 Mart 2004’ten bu yana 17 senedir yürütülmekte olan Baltık Hava PolisliÄŸi, gerekli hava yeteneklerine sahip olmayan NATO üyesi ülkeler için, NATO-AB hava sahasında tek bir güvenlik standardı elde etme amacıyla yapılmış anlaÅŸmaların sonucu ortaya çıktı.
Kaynak: AA