Türk Konseyi Devlet BaÅŸkanları 8. Zirvesi’nin ardından ortak bildiri yayınlandı

Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nin ardından ortak bildiri yayınlandı
Türk Dili KonuÅŸan Ülkeler İşbirliÄŸi Konseyi (Türk Konseyi) Devlet BaÅŸkanları 8. Zirvesi’nde yayınlanan bildiriyle Türk Konseyi’nin adı “Türk Devletleri TeÅŸkilatı” olarak deÄŸiÅŸtirildi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan‘ın ev sahipliÄŸinde, “YeÅŸil Teknolojiler ve Dijital ÇaÄŸda Akıllı Åžehirler” temasıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleÅŸtirilen Türk Konseyi Devlet BaÅŸkanları 8. Zirvesi‘nin ardından ortak bildiri yayınlandı.
Bildiride, Türk Dili KonuÅŸan Ülkeler İşbirliÄŸi Konseyinin adının “Türk Devletleri TeÅŸkilatı” olarak deÄŸiÅŸtirildiÄŸi belirtildi.
Kazakistan’ın Kurucu CumhurbaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev tarafından baÅŸlatılan “Türk Dünyası 2040 Vizyonu”nun, Türk Devletleri’nin ortak çıkarlarının bulunduÄŸu muhtelif alanlarda geleceÄŸe dönük iÅŸ birliÄŸine rehberlik edecek stratejik bir belge olarak kabul edildiÄŸi belirtilen bildiride, belgenin uygulanması için “2022-2026 Türk Devletleri TeÅŸkilatı Stratejik Yol Haritası” hazırlanması talimatı verildiÄŸi ifade edildi.
Türkmenistan, gözlemci ülke olarak Türk Devletleri Teşkilatına katıldı
Bildiride, Türkmenistan’ın gözlemci ülke olarak Türk Devletleri TeÅŸkilatına katıldığı, bu durumun Türk Devletleri ve halkları arasındaki dayanışma ve iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirileceÄŸi vurgulandı.
Bildiride, Türk Devletleri TeÅŸkilatı Sekretaryası’na tahsis edilen yeni tarihi bina için Türkiye takdir edildi.
Azerbaycan’ın “44 günlük Vatan Muharebesi”ndeki zaferinden ötürü tebrik edildiÄŸi bildiride, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi desteklendi.
Bildiride, Kıbrıs sorununda Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme varılması gerektiÄŸi vurgulanırken, temel ve eÅŸit hakları güvence altına alma arzusunu taşıyan Kıbrıs Türk halkıyla olan dayanışma ifade edildi.
Kırgız-Tacik sınırındaki duruma barışçıl bir çözüm bulmak için Kırgızistan’ın çabalarının desteklendiÄŸi bildiride, Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki diyaloÄŸun memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, karşılıklı güveni güçlendirmek ve gelecekte çatışmalardan kaçınmak için iki tarafın gerekli adımları atması istendi.
Bildiride, terör, aşırıcılık, bölücülük, ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve nefret söyleminin her türüne karşı mücadelede iş birliğini geliştirmeye ve bu alanlarda uluslararası alandaki çabalarda eşgüdüm sağlanmasına karar verildiği belirtildi.
Ekonomik iÅŸ birliÄŸi
Bildiride, karşılıklı ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak için gerekli önlemler alınarak üye devletler arasında elverişli koşullar yaratma amacına bağlı kalındığı ve alınan kararların takibi için ilgili makamlara talimat verildiği kaydedildi.
Üye ve gözlemci devletler arasındaki ticareti, ihracat potansiyelini ve yatırımları artırmak amacıyla Türk Ticaret Evlerinin (TTE) kurulması için çalışma baÅŸlatıldığı belirtilen bildiride, “ÇeÅŸitli Ekonomik Bölgeler Arasında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hakkında Türk Dili KonuÅŸan Ülkeler İşbirliÄŸi Konseyi Üye Ülkeleri Arasında Mutabakat Zaptı”nın uygulanmasının önemi vurgulandı.
Bildiride, Hazar GeçiÅŸli Uluslararası DoÄŸu-Batı Orta Koridoru boyunca taşımacılık iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmak için önemli bir adım olan “Türk Devletleri TeÅŸkilatı Üye Ülkeleri Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı AnlaÅŸması’nı nihai hale getirme talimatı verildiÄŸi belirtildi.
Türkiye’de ve bölgede meydana gelen orman yangınları ve sel gibi çevresel felaketlerden derin üzüntü ve endiÅŸe duyulduÄŸu ifade edilen bildiride, Türkiye’nin teklifi üzerine doÄŸal afetlerin etkilerini azaltmak ve iyileÅŸmeye katkıda bulunmak amacıyla ortak arama, kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak için “Türk Devletleri TeÅŸkilatı Sivil Koruma Mekanizması” adı altında Türk Devletleri TeÅŸkilatı bünyesinde afet müdahale birimi kurulması hususunda çalışmalara baÅŸlanması talimatı verildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına tebrik
Bildiride, 10 Nisan’da Bakü’de gerçekleÅŸtirilen Türk Devletleri TeÅŸkilatı Bilgi ve Medyadan Sorumlu Bakanlar Üçüncü Toplantısı’nda alınan sosyal farkındalığı artırmak için medya ve bilgi iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilmesi kararının desteklendiÄŸi belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı İletiÅŸim BaÅŸkanlığının, 22-24 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Medya Forumu’nun baÅŸarılı organizasyonundan ötürü tebrik edildiÄŸi bildiride, medya platformlarında ve ulusal TV kanalları ile haber ajansları arasındaki iÅŸ birliÄŸinin artırılmasının teÅŸvik edildiÄŸi kaydedildi.
Bildiride, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Macaristan tarafından Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde Afrika ülkelerine yapılan aşı bağışının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
121 maddenin yer aldığı bildiri Kazakça, Kırgızca, Türkçe, Özbekçe ve Azerbaycan dillerinde imzalandı.
Kaynak: AA