Türk teknoloji şirketlerine yapılan yatırım bu yıl 1,6 milyar doları aşacak
Bakan Varank, Türkiye’nin giriÅŸimcilikte altın çağını yaÅŸadığını belirterek, “Geçen yıl Türkiye’den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaÅŸtı. Ä°nÅŸallah 1,6 milyar doları aÅŸmış olacağız.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından Ä°stanbul Kalkınma Ajansı (Ä°STKA) desteÄŸiyle hayata geçirilen “MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik GeliÅŸim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi”nin sözleÅŸme imza törenine katıldı.
MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen etkinlikte, Marmara Bölgesindeki kalkınma ajanslarının iÅŸ birliÄŸini artırmayı amaçlayan “Kalkınma Ajansları Ä°ÅŸ BirliÄŸi Protokolü Ä°mza Töreni” de düzenlendi.
Etkinlikte konuÅŸan Varank, MESS’in Ä°stanbul Kalkınma Ajansı’nın desteÄŸiyle hayata geçirdiÄŸi “Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik GeliÅŸim Merkezi: Yönümüz Yarın” projesi için bir araya geldiklerini, aynı zamanda Ä°stanbul ve çevre ÅŸehirlerdeki sanayi kuruluÅŸlarının dijital dönüşümlerini hızlandırmak için kalkınma ajanslarının iÅŸ birliÄŸi protokolleri imzalayacağını söyledi.
Varank, dijital teknolojilerin, işletme ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün hız kesmeden sürdüğünü kaydederek, işletmelerin dijital dönüşümden elde ettiği kazanımlar artıkça teknoloji yatırımlarının da artmaya devam ettiğini bildirdi.
Artan verimliliÄŸin iÅŸletmelere rekabette saÄŸladığı üstünlükten bahseden Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye’nin güçlü sanayi alt yapısını dijital dönüşümle daha rekabetçi bir hale getirmek istediklerini vurguladı.
Varank, işin sadece ticareti faaliyetleri ve bir kısım süreçleri dijitale taşımakla bitmediğini, sanayi başta olmak üzere dünyadaki dijital dönüşüm trendlerini yakından takip ettiklerini belirterek, işletmelerin bu dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurması için politikalarını belirlediklerini anlattı.
Şirketlerin karşılaştıkları sorunları aşmaları için gerekli olan mekanizmaları Bakanlık olarak çözüm odaklı bir şekilde kurguladıklarını aktaran Varank, işletmelerin yetkinliğini üst seviyelere taşıyacak dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarını TÜBİTAK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve kalkınma ajansları eliyle desteklediklerini bildirdi.
Güdümlü Proje’ye 13,5 milyon liralık bütçe ayrıldı
Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin her bir köşesindeki potansiyeli tespit edip bu potansiyeli daha verimli bir ÅŸekilde açığa çıkarmak için de yoÄŸun mesai harcadıklarını belirterek, uzman kadrolarla sahaya inerek yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve STK’lar ile iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını anlattı.
Bu kapsamda geliÅŸtirilen uygulamalardan birinin de ÅŸu anda sayıları 8’ü bulan “model fabrikalar” olduÄŸunu dile getiren Varank, bu fabrikalar aracılığıyla iÅŸletmeleri “yaparak öğrenme” metoduyla yalın üretimi öğrenmelerine ve daha sonra verimli bir dijital dönüşüme hazır hale gelmelerine öncülük ettiklerini söyledi.
Varank, bu işin sadece finansal destek sağlamakla olmadığını, bütüncül bir yaklaşım gerektiğini, ciddi mentörlük desteğine ihtiyaç duyulabildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ä°ÅŸte bugün KOBÄ°’ler baÅŸta olmak üzere imalat sanayi iÅŸletmelerine yönelik böyle bir projenin imzasını atıyoruz. Toplam bütçesi 13,5 milyon lira olan bu Güdümlü Proje kapsamında ÅŸirketlerin dijital olgunluklarını tespit edeceÄŸiz, dijital dönüşüm süreçlerinde eÄŸitim ve danışmanlık programlarıyla bu ÅŸirketlerin dönüşümlerini hızlandıracağız. Åžirketlerin teknolojik yetkinliklerini geliÅŸtirerek küresel rekabet gücünü, üretim ve ihracat kapasitelerini artıracağız. Merkezimizden sektör ya da ölçek fark etmeksizin ÅŸirketler, üniversiteler ve bireysel araÅŸtırmacılar da faydalanabilecek. Bu projemizdeki ana faaliyetlerden biri de iÅŸletmelere dijital dönüşüm yol haritası hazırlanması.”
İşletmelerin dijital dönüşümü için uygun maliyetli finansman desteği
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yol haritasının hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulacak finansman konusunda da destek sunacaklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Dijital dönüşüm olgunluk deÄŸerlendirmesinden geçmiÅŸ ve yol haritasını hazırlamış iÅŸletmelere asgari 2 milyon lira, azami 5 milyon lira tutarında, ilk 6 ayı geri ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz kredi imkanını getirmiÅŸ olacağız. Bu sayede bu merkezden dijital dönüşümle ilgili deÄŸerlendirmeleri alan, kendilerini ‘check’ eden ve sonrasında yol haritasını hazırlayan ÅŸirketlerimiz uygun maliyetli krediden de faydalanarak dijital dönüşümlerini hayata geçirmiÅŸ olacaklar.”
Varank, bu sayede KOBÄ°’ler baÅŸta olmak üzere iÅŸletmelerin kendilerini daha rekabetçi hale getireceÄŸini ve tedarik zincirine yeni oyuncuların katılacağını söyledi.
“STK’lar da dijital ve yeÅŸil dönüşümde elini taşın altına koymalı”
Bakan Varank, dijital ve yeÅŸil dönüşümde kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluÅŸları arasındaki iÅŸ birliÄŸinin önemine deÄŸinerek, “Sivil toplum kuruluÅŸlarının da bu iÅŸlerde elini taşın altına koyması çok mühim. Bu manada, ülkemizin en büyük iÅŸveren sendikalarından olan MESS’in bizim nezdimizde farklı bir konumu var. MESS, sendikal faaliyetlerinin yanında, geliÅŸtirdiÄŸi vizyoner projelerle de üyelerinin ihtiyaçlarına çözümler üretiyor. Bu manada, dijital dönüşümün, MESS’in de öncelikli gündemi olduÄŸunu memnuniyetle takip ediyoruz.” diye konuÅŸtu.
MESS ile yapılan iÅŸ birliklerinden ve sendikaya verilen desteklerden bahseden Varank, Ä°stanbul Kalkınma Ajansı üzerinden saÄŸladıkları 3 milyon liralık destekle MEXT Teknoloji Merkezi’nde yapay zeka laboratuvarı kuracaklarının bilgisini verdi.
Varank, “Kurulacak bu laboratuvar, yapay zeka uygulamalarının hem donanım hem de yazılım olarak geliÅŸtirilmesine imkan saÄŸlayacak bir altyapıyı barındıracak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Projeyle ÅŸirketlerimize büyük bir imkanı getirmiÅŸ olacağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, hafta başında Brüksel’de ziyaretlerde bulunduÄŸunu anımsatarak, burada AB Komisyonu Kıdemli BaÅŸkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve 3 komiser ile görüşmeler gerçekleÅŸtirdiÄŸini anlattı.
“Åžu anda dijital ve yeÅŸil dönüşümü aynı anda planlayarak hayata geçirmenin ne kadar önemli olduÄŸunu bütün ülkeler tartışıyor.” diyen Varank, şöyle devam etti:
“AB’nin birinci gündem maddelerinden bir tanesi bu. Aslında bu manada bugün hayata geçirdiÄŸimiz ve Ä°stanbul Kalkınma Ajansı ile desteklediÄŸimiz bu proje de dijital dönüşüm ile yeÅŸil dönüşümü aynı anda götürebilmemiz için önemli bir altlığı firmalarımızın hizmetine sunmuÅŸ olacak. AB ile Türkiye’nin gündeminin ne kadar beraber olduÄŸunun da önemli bir göstergesi. Bizim ÅŸu anda en büyük ticari ortağımız AB. Aramızdaki ticaret hacmi 178 milyar dolara ulaÅŸtı. Zaten firmalarımızın bu alanlardaki farkındalığına, çağı yakalamaya dönük verdikleri gayrete baktığımızda aslında Türkiye’nin farkındalık anlamında çok ileri seviyede olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bunun gibi projelerle bu farkındalığı ete kemiÄŸe bürünmüş halde proje olarak uygulamış oluyoruz. Ä°nÅŸallah bu projeyle ÅŸirketlerimize büyük bir imkanı getirmiÅŸ olacağız.”
“Oyun giriÅŸimlerinde en fazla yatırım alan ÅŸehir Ä°stanbul”
Bakan Varank, kalkınma ajanslar vasıtasıyla bu işleri desteklemeye devam edeceklerini kaydederek, şu bilgileri verdi:
“GiriÅŸimcilik günümüzde çok önemli. Türkiye giriÅŸimcilikte altın çağını yaşıyor. Geçen yıl Türkiye’den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaÅŸtı. Ä°nÅŸallah 1,6 milyar doları aÅŸmış olacağız. Bunlar kendi kendine mi oluyor? Elbette kendi kendine olmuyor. Biz Bakanlık olarak, kalkınma ajanslarımızla bu alanlara gerekli yatırımları yapıyor, gerekli gayreti gösteriyor ve çalışıyoruz. Özel sektörün bu alanlara ilgi göstermesi için onlarla projeler gerçekleÅŸtiriyoruz. Bunun sonunda da Ä°stanbul ve Türkiye giriÅŸimcilikte altın çağını yaşıyoruz.”
Varank, oyun geliÅŸtirme alanında Ä°stanbul’un en fazla yatırım alan ÅŸehir olduÄŸunu ifade ederek, “En fazla yatırım alan ikinci ÅŸehir ise Londra olmuÅŸ. Ama Londra’da en fazla yatırım alan ÅŸirketin sahibi de bir Türk. Demek ki bizim bir kapasitemiz var. Özellikle genç nüfusumuz teknoloji giriÅŸimciliÄŸinde çok mahir. Biz bu potansiyeli el birliÄŸiyle güçlendireceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Şirketlerin dijital dönüşüm süreçleri desteklenecek ve hızlandırılacak
Bakan Varank’ın konuÅŸmasının ardından hem MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik GeliÅŸim Merkezi Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi hem de iÅŸ birliÄŸi protokolü için imzalar atıldı. Ä°mza törenine Ä°stanbul Valisi ve Ä°STKA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ali Yerlikaya ile Ä°STKA Genel Sekreteri Ä°smai Erkam Tüzgen de katıldı.
MESS’in, Ä°STKA eliyle hayata geçireceÄŸi ve toplam bütçesi 13,5 milyon TL olan Güdümlü Proje kapsamında sanayi ÅŸirketlerinin dijital dönüşüm süreçleri eÄŸitim ve danışmanlık programları ile desteklenecek ve hızlandırılacak. Sanayi firmalarının teknolojik yetkinlikleri geliÅŸtirilerek küresel rekabet gücü, üretim ve ihracat kapasitesi yükseltilecek.
Üniversite-sanayi iş birliği modeliyle yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve teknoloji üretmeye yönelik bilgi birikimi artırılacak.
Bu hedefle üretim sektörünün dijital teknolojilerle kalkınması, bu alanda ihtiyaç duyulan yetkin iş gücünün yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.
Merkezden, KOBÄ°’lerden büyük ölçekli ÅŸirketlere kadar imalat sanayinde faaliyet gösteren Türk ÅŸirketleri, OSB’ler, AR-GE merkezleri, dijital dönüşüm eÄŸitimlerini tamamlayan mühendisler, yöneticiler, operatörler, dijital olgunluk deÄŸerlendirme çalışmasına katılacak ÅŸirketler, üniversiteler, teknoloji geliÅŸtiricisi KOBÄ° start-up ÅŸirketler faydalanacak.
Merkez tarafından verilecek hizmetlerden, metal sanayi (otomotiv, beyaz eşya, makine, demir çelik) başta olmak üzere, kimya, ilaç, tekstil, hızlı tüketim, enerji, savunma gibi farklı sektörlerde dijital dönüşüme dair çalışmalar gerçekleştirmek isteyen imalat sanayindeki tüm kuruluşlar yararlanabilecek.
Projeyle sanayi firmalarına dijital dönüşüm yol haritaları çıkarılırken, Ä°stanbul, yeni teknolojilerin ve dijital dönüşümün kesiÅŸim merkezi olacak. EÄŸitim ve danışmanlık hizmetlerinde yurt dışına olan bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor. Ä°stanbul Kalkınma Ajansı, projenin 13,5 milyon TL’lik toplam bütçesinin yüzde 75’ini finanse edecek.
Öte yandan Ä°STKA, Bursa EskiÅŸehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), DoÄŸu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA) da katkı sunduÄŸu proje ile MESS EÄŸitim Vakfı ortaklığında Türk sanayinin dijital dönüşümüne katkı saÄŸlayacak faaliyetler yürütülecek.
Kaynak: AA