Türk yatırımcıların 130 ülkede 2 bin 146 yatırımı bulunuyor
Türk yatırımcıların 130 ülkede 2 bin 146 yatırımı bulunuyor
Türk yatırımcılarının 2023 yılı sonu itibarıyla 130 ülkede 2 bin 146 doğrudan yatırımı bulunuyor.
AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediÄŸi bilgiye göre, Bakanlık, Türkiye’de yerleÅŸik gerçek ve tüzel kiÅŸilerin 2023 sonu itibarıyla yurt dışındaki yatırımlarının tespitine yönelik “Yurt Dışı Yatırım Anketi” gerçekleÅŸtirdi.
Bu kapsamda, Türkiye’de yerleÅŸik gerçek ve tüzel kiÅŸilerin yurt dışında gerçekleÅŸtirdikleri 2 bin 146 yatırımın sermaye pozisyonu 57,9 milyar dolar olarak tespit edildi.
Yatırımcı ile yurt dışı yatırım arasındaki borç iliÅŸkisinin de dikkate alındığı net yatırım pozisyonuna göre, Türkiye’de yerleÅŸik gerçek ve tüzel kiÅŸilerin yurt dışı yatırımlarının tutarı ise 62,2 milyar dolar oldu.
Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımların dağılımı incelendiÄŸinde, 2 bin 146 yatırımın 828’inin Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerinde, 457’sinin “diÄŸer Avrupa ülkeleri” olarak gruplandırılan BirleÅŸik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve DoÄŸu Avrupa bölgesinde bulunduÄŸu görüldü. Öne çıkan diÄŸer bölgeler ise 233 ile diÄŸer Asya ülkeleri, 223 ile Kuzey Amerika, 213 ile Yakın ve Orta DoÄŸu ülkeleri yatırımları oldu.
Buna göre, AB ülkelerinin toplam yatırımlar içindeki payı yüzde 38,75 olurken diğer Avrupa ülkelerinin payı yüzde 21,65 olarak hesaplandı.
Yurt dışı yatırımların bölgelere göre sermaye pozisyonuna bakıldığında, AB ülkelerinin yüzde 59,63 pay ve 34,5 milyar dolar sermaye pozisyonuyla ilk sırada geldikleri görüldü. AB ülkelerini “diÄŸer Avrupa ülkeleri” yüzde 20,56 pay ve 11,9 milyar dolar ile takip etti. Kuzey Amerika’da yüzde 5,77 payla 3,3 milyar dolar, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile GüneydoÄŸu Asya ülkelerinin de yer aldığı “diÄŸer Asya ülkeleri”nde ise yüzde 5,63 payla 3,3 milyar dolar tutarında Türk yatırımı bulunuyor.
Fas, Tunus, Libya, Cezayir ve Mısır’ı içeren Kuzey Afrika bölgesi yatırımlar içinde yüzde 3,74 paya ve 2,2 milyar dolar sermaye pozisyonuna, Gürcistan ve Azerbaycan gibi komÅŸu ülkeler ile Orta DoÄŸu ve Körfez ülkelerini içeren Yakın ve Orta DoÄŸu ülkeleri ise yüzde 3,19’luk paya ve 1,8 milyar dolar sermaye pozisyonuna sahip oldu.
Söz konusu yatırımlara 2023’te Türkiye’den yapılan ihracatın 8,2 milyar dolar, ithalatın ise 6,9 milyar dolar olduÄŸu belirlendi.
İlk sırada Hollanda var
Geçen yıl sonu itibarıyla toplam 130 ülkede doğrudan Türk yatırımı bulunduğu görüldü. İlk sırada 213 yatırım ve 23 milyar 481 milyon dolarlık sermaye pozisyonuyla Hollanda yer aldı. Bu ülkeyi, 105 yatırım ve 4 milyar 309 milyon dolarlık sermaye pozisyonuyla Birleşik Krallık (İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda) takip etti.
Listede ayrıca Almanya 190 yatırım ve 3 milyar 468 milyon dolarlık, ABD 208 yatırım ve 3 milyar 269 milyon dolarlık yatırım tutarıyla öne çıktı.
Türkiye’de yerleÅŸik gerçek ve tüzel kiÅŸilerin gerçekleÅŸtirdikleri yurt dışı yatırımlarda finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 67,5’lik payla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faaliyetlerin en ağırlıklı bölümünü ise holding ÅŸirketlerinin faaliyetleri oluÅŸturdu.
Finans ve sigorta faaliyetlerini yüzde 4,61’lik payla ulaÅŸtırma ve depolama, yüzde 4,55’lik payla ana metal sanayisi, yüzde 4,5’lik payla toptan ve perakende ticaret, yüzde 4,3’lük payla madencilik ve taÅŸ ocakçılığı, yüzde 2,1’lik payla kimya sanayisi, yüzde 1,97’lik payla gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı, yüzde 1,5’lik payla gayrimenkul faaliyetleri izledi.
Kaynak: AA

