Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaÅŸkanı Balcı’dan “ekmek fiyatı” açıklaması

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan "ekmek fiyatı" açıklaması

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan "ekmek fiyatı" açıklaması

Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaÅŸkanı Halil İbrahim Balcı, “İstanbul’da 3 ilçede tarife dışı bir uygulama olması, 5 liradan satılması tüm İstanbul’da ekmeÄŸin 5 liradan satılacağı anlamını taşımamaktadır.” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaÅŸkanı Halil İbrahim Balcı, “İstanbul’da 3 ilçede tarife dışı bir uygulama olması, 5 liradan satılması tüm İstanbul’da ekmeÄŸin 5 liradan satılacağı anlamını taşımamaktadır.” dedi.

Balcı, Kocaeli Fırıncılar Odası’nda düzenlediÄŸi basın toplantısında, son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen “İstanbul’da ekmek 5 lira oldu” açıklamalarının gerçeÄŸi yansıtmadığını söyledi.

İstanbul’da 39 ilçe bulunduÄŸunu hatırlatan Balcı, “İstanbul’da 3 ilçede tarife dışı bir uygulama olması, 5 liradan satılması tüm İstanbul’da ekmeÄŸin 5 liradan satılacağı anlamını taşımamaktadır. Bu yasal olmayan uygulama yetkili kurumlar tarafından gerekli denetimler yapılarak neticelendirilecektir diye düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Balcı, bakanlıkların çalışması neticesinde ülke genelinde ekmeğin kilogramının 20 lira olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatlarıyla haziran ayında da desteklemenin devam etmesiyle birlikte en makul fiyat olan halkımızın temel gıda maddesi olan ekmekte azami fiyat, ÅŸu anda gündemimizde 20 liranın üzerinde deÄŸildir. 20 lira birçok ilimizde uygulanmaktadır. Biz esnafımızın hakkını korurken vatandaşımızın da maÄŸdur olmaması konusunda geçtiÄŸimiz aylarda ne yapıyorsak ilgili bakanlıklarımızla bu çalışmayı yapıyoruz. Dolayısıyla ekmeÄŸin 5 lira olduÄŸu haberlerini, 39 ilçe olan İstanbul’da 3 ilçede yasal olmayan uygulamadan dolayı ‘5 lira algısı’ oluÅŸturmayı doÄŸru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum.”

“Biz ÅŸu anda çuvalı 360 liraya un alabilmeliyiz ki ekmeÄŸi 4 liradan satabilelim”

Balcı, fırıncı esnafının sorunlarının çözümü için ilgili bakanlıkla sürekli diyalog halinde olduklarını aktararak esnafın içinde bulunduğu zor durumun farkında olduklarını, fırıncı esnafının mağdur olmaması için kilogramı 20 liranın altına satılan illerde de ilgili kurumların gerekli çalışmaları bir an önce yapması gerektiğine işaret etti.

Verilen desteklerin ardından un sanayicisinin, fırıncı esnafına unu 360 liradan vermeyi taahhüt ettiğini hatırlatan Balcı, farklı bir uygulama içerisine giren un sanayicilerine gerekli yaptırımların yapılacağını ve fırıncı esnafının mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

Bu zor süreçlerde fırıncı esnafının kendisine düşen sorumluluÄŸu yerine getirdiÄŸini belirten Balcı, “Biz ÅŸu anda çuvalı 360 liraya un alabilmeliyiz ki ekmeÄŸi 4 liradan satabilelim.” diye konuÅŸtu.

İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası BaÅŸkanı ErdoÄŸan Çetin de İstanbul’da en son ve geçerli olan tarifeye göre 210 gram ekmeÄŸin 3 TL, 1.000 gram ekmeÄŸin 14,28 TL olduÄŸunu bildirdi.

İstanbul’da en son ekmek tarifesinin 11 Mart 2022’de belirlendiÄŸini ve yeni bir tarifeye henüz onay verilmediÄŸini aktaran Çetin, ÅŸunları kaydetti:

“İstanbul’da en son ve geçerli olan tarife 11 Mart 2022 tarihinde, 210 gram ekmek 3 TL, 1.000 gramı 14,28 TL olacak ÅŸekilde belirlenmiÅŸtir. O tarihten bugüne kadar ilimizde tarife deÄŸiÅŸikliÄŸine yönelik yeni bir karar alınmamış ve kamuoyunda bahsi geçen fiyatlarda bir tarifeye onay verilmemiÅŸtir. 210 gram ekmeÄŸin 4 TL olması yönündeki talebimiz de Ekmek Fiyatlarına İliÅŸkin Azami Fiyat Tarifesini Belirleme Komisyonu’nca uygun bulunmuÅŸ, tarifenin geçerli olması için ilgili kurumlar tarafından onay beklenmektedir.”

İTO BaÅŸkanı Avdagiç: İTO’ya baÄŸlı fırınlarda 210 gram ekmeÄŸin satış fiyatı halen 3 TL’dir

İstanbul Ticaret Odası (İTO) BaÅŸkanı Åžekib Avdagiç, İstanbul’da İTO’ya baÄŸlı fırınlarda 210 gram ekmeÄŸin satış fiyatının halen 3 TL olduÄŸunu bildirdi.İTO BaÅŸkanı Avdagiç: İTO'ya baÄŸlı fırınlarda 210 gram ekmeÄŸin satış fiyatı halen 3 TL'dir

İTO’dan yapılan açıklamada, basında yer alan ve İstanbul’da ekmeÄŸin fiyatının 5 TL olacağına yönelik haberlerin gerçeÄŸi yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO BaÅŸkanı Avdagiç, “Azami Ekmek Fiyat Tarifesi’nin güncellenmesi için Ticaret Bakanlığımıza baÅŸvuru yapılmıştır. Bu baÅŸvuru süreci sonuçlanana kadar, İstanbul’da İTO’ya baÄŸlı fırınlarda 210 gram ekmeÄŸin satış fiyatı halen 3 TL’dir. Bunun dışında ‘ekmeÄŸe zam’ haberlerine itibar edilmemesini önemle rica ederiz.” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir