Türkiye siber güvenlikte dünyaya “rol model” olarak gösterildi

Türkiye siber güvenlikte dünyaya rol model olarak gösterildi

Türkiye siber güvenlikte dünyaya rol model olarak gösterildi

Türkiye, BM Uluslararası Telekomünikasyon BirliÄŸi Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nin son raporuna göre, 194 ülkenin yer aldığı deÄŸerlendirme sürecinde bütün kriterlerden tam puan aldı.

Türkiye, siber güvenlik alanındaki çalışmalarıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Uluslararası Telekomünikasyon BirliÄŸi (ITU) Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde deÄŸerlendirilen 194 ülke arasında bütün alanlardan tam puan alarak “rol model” ülke listesine girdi.

AA muhabirinin, 2025 Yılı CumhurbaÅŸkanlığı Yıllık Programı’ndan derlediÄŸi bilgiye göre, Türkiye’de aÄŸustos itibarıyla teknoloji geliÅŸtirme bölgelerinde yer alan 10 bin 888 firmanın yüzde 59’u ve 1323 AR-GE merkezinden yüzde 18’i bilgi iletiÅŸim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.

Siber güvenlik sektörünün gelişmesini ve bütünleşmesini temin amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturulurken üniversitelerin de buraya dahil edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Söz konusu çalışmalarla siber güvenlik alanındaki münferit AR-GE faaliyetlerinin ve girişimlerin bütünleşik bir yapıda, işbirliğine dayalı olarak geliştirilmesi ve desteklenmesi amaçlanıyor.

Kümelenmede 255 firma faaliyet gösteriyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde eylül ayı itibarıyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yapılanması ve çalışmaları uluslararası alanda da dikkatle takip ediliyor.

BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre, Türkiye, 194 ülkenin yer aldığı deÄŸerlendirme sürecinde “Birinci Seviye Örnek Alınan Ãœlkeler” arasında yer aldı. ITU, bu yıl sıralama yapısından seviyelendirme yapısına geçti.

Ülkeler yasal düzenlemeler, hukuki düzenleme, teknik altyapı, organizasyonel yapılanma, kapasite geliştirme ve kurumlar arası işbirliği alanlarına göre değerlendirilerek sevilendirildi.

Türkiye, tüm alanlarda 20 tam puan alarak “örnek alınan ülkeler” arasında en üst seviyede yer aldı.

“Türkiye güçlü bir organizasyonel yapıya kavuÅŸtu”

Siber Güvenlik, e-YönetiÅŸim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa AfyonluoÄŸlu, AA muhabirine, siber güvenlikte kurumsal iÅŸbirliÄŸinin belkemiÄŸi olan 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi (SOME) ve 14 sektörel SOME ile Türkiye’nin oldukça güçlü bir organizasyonel yapıya kavuÅŸtuÄŸunu söyledi.

Bu yıl 4’üncüsü hazırlanan “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”nın da stratejik açıdan siber güvenliÄŸe iliÅŸkin hedeflerin tüm ülkede bütüncül olarak ele alınmasını saÄŸlayacağını vurgulayan AfyonluoÄŸlu, “Özellikle kritik altyapılardaki siber güvenliÄŸin önemi deÄŸerlendirildiÄŸinde, Elektronik HaberleÅŸme Kanunu’nda yer alan ilgili maddelerden ziyade müstakil bir kanun olarak düzenlenmesi, bu alanla ilgili daha güçlü bir hukuki altyapıyı beraberinde getirecektir.” dedi.

Kaynak: AA