Türkiye’de helal uygunluk deneyi yapan ilk laboratuvara TSE sahip oldu

Türkiye'de helal uygunluk deneyi yapan ilk laboratuvara TSE sahip oldu

Türkiye'de helal uygunluk deneyi yapan ilk laboratuvara TSE sahip oldu

TSE Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, Helal Akreditasyon Kurumunun denetimlerini tamamlayarak Türkiye’de Helal Akreditasyon Belgesi alan ilk laboratuvar oldu.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) denetimlerini tamamlayarak “OIC/SMIIC 35 Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların YeterliliÄŸi için Genel Gereklilikler Standardı” kapsamında Türkiye’de Helal Akreditasyon Belgesi alan ilk laboratuvar oldu.

TSE’den yapılan yazılı açıklamaya göre, öncelikli olarak gıda ürünlerini helal olarak belgelendiren kuruluÅŸlara yönelik hizmet sunan HAK, farklı uygunluk deÄŸerlendirme alanını da kapsamak için çalışma baÅŸlattı.

Bu alanda en kapsayıcı unsurları içeren İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC)/İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) yaklaşımı uyarınca Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların Akreditasyonu Programı başlatılması kararlaştırıldı.

HAK’ın akreditasyonu ile hem helal belgelendirme faaliyeti yürüten kuruluÅŸların hem de gıda ve kozmetik gibi alanlarda üretim yapan iÅŸletmeler ve hizmet sunucularının faydalanabileceÄŸi deney faaliyetleri de akreditasyon kapsamına dahil edildi.

Programa çok sayıda baÅŸvuru gelirken, HAK’ın ilgili mevzuatı ve uluslararası standartları esas alarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi denetimlerde TSE’nin Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, helal akreditasyon alanında ilk belge alan laboratuvar oldu.

Uluslararası ticarette avantaj sağlayacak

Helal akreditasyonun saÄŸlanmasıyla TSE Kalite Kampüsü’nde Helal Akreditasyon Belge Takdim Töreni düzenlendi. Törene, TSE BaÅŸkanı Adem Åžahin, HAK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Zafer Soylu ile ilgililer katıldı.

Törende konuÅŸan Åžahin, “​​Helal ekonomisinin yakın zaman içerisinde küresel pazarı ÅŸekillendirmesi de bekleniyor. Ãœlkemiz de helal hassasiyetinin yüksek olduÄŸu sayılı ülkelerden. HAK’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu akreditasyonla, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı yaklaşımına göre, imalat ve hizmet saÄŸlayan iÅŸletmelere uluslararası ticarette kolaylık getirecektir. TSE gibi helal uygunluk belgesi düzenleyen kuruluÅŸlar da deney ve analiz faaliyetleri için referans hizmet noktalarına eriÅŸecektir.” ifadelerini kullandı.

Helal akreditasyonun önemi

Dünya ticareti geliştikçe ve pazara giren üretici sayısı arttıkça, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin helal olduğuna ilişkin bilgilendiren sertifikalara olan talep de artıyor.

Gıda, kozmetik, ilaç, finans, turizm gibi alanları içine alan helal sertifikası çalışmaları, 7 trilyon doları aşan pazar büyüklüğü nedeniyle belgelendirme kuruluşlarının dikkatini çekiyor.

Gıdalarda güvenliÄŸi saÄŸlamak için yapılan çalışmalar, Türkiye’nin de sahaya inmesi ile farklı bir ivme yakaladı. Türkiye’nin öncülüğünde kurulan SMIIC’in helal ürün ve hizmet standartlarını yayınlanması ile dünyada helal üretim ve pazarı anlam ve önem kazandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir