Türkiye’den ‘Bosna Kasabı’ Mladiç’in müebbet hapis cezasına iliÅŸkin açıklama: ‘DoÄŸru karar’

Türkiye'den 'Bosna Kasabı' Mladiç'in müebbet hapis cezasına ilişkin açıklama 'Doğru karar'

Türkiye'den 'Bosna Kasabı' Mladiç'in müebbet hapis cezasına ilişkin açıklama 'Doğru karar'

DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Söz konusu karar Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının yakınlarının acılarını dindirmese de adaletin tecellisi bakımından doÄŸru bir karar olmuÅŸtur.” denildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması‘nın (IRMCT) “Bosna Kasabı” lakaplı Ratko Mladic‘in müebbet hapis cezasını onamasıyla ilgili, “Söz konusu karar Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının yakınlarının acılarını dindirmese de adaletin tecellisi bakımından doÄŸru bir karar olmuÅŸtur.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mladiç’in 1992-1995 yılları arasında iÅŸlediÄŸi soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaÅŸ hukuku ihlalleri nedeniyle 2017’de ömür boyu hapse mahkum edildiÄŸi hatırlatıldı.

Mladiç’in söz konusu karara itiraz ettiÄŸi kaydedilen açıklamada, Mladiç’in müebbet hapis cezasının IRMCT tarafından bugün onandığı belirtilerek, “Söz konusu karar Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının yakınlarının acılarını dindirmese de adaletin tecellisi bakımından doÄŸru bir karar olmuÅŸtur. Kararın, Bosna Hersek’te ve bölgede toplumsal barış ve uzlaşıya hizmet etmesini ve benzer suçların iÅŸlenmemesine katkıda bulunmasını diliyoruz.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Srebrenitsa soykırımı ve Saraybosna kuşatmasından sorumlu tutuldu​​​​​​​

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaÅŸta Sırpların liderliÄŸini yapan Mladic, Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuÅŸatması ve çeÅŸitli savaÅŸ suçlarından sorumlu tutulmuÅŸtu.

Hakkında 1995’te hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl saklanan ve 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da ele geçirilen Mladic’in davası, Mayıs 2012’de baÅŸlamıştı.

‘Bosna Kasabı’ lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezası onandı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), “Bosna Kasabı” lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezasını onadı.'Bosna Kasabı' lakaplı Ratko Mladic'in müebbet hapis cezası onandı

Bosna Kasabı” olarak anılan eski Sırp komutan Mladic, 12 Mart 1942’de Bosna Hersek’in Kalinovik beldesinde doÄŸdu.

Eski Yugoslavya’nın baÅŸkenti Belgrad’da bulunan Yugoslav Halk Ordusu (JNA) Askeri Akademisinde öğrenim gören Mladic, önce JNA’da, ardından 1992’de Bosna Hersek’te kurulan Sırp Cumhuriyeti Ordusunda (VRS) görev yaptı.

VRS, Bosna Savaşı’nın (1992-1995) henüz başında 12 Mayıs 1992’de kuruldu ve komutanlığına Mladic getirildi. O dönemde, JNA’nın Bosna Hersek’teki birlikleri de VRS’ye dönüştürüldü.

Bosna Savaşı boyunca Sırp askerlerinin komutanlığını yapan, hakkında 1995’te hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl saklanan Mladic, 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’ın bir köyünde yakalandı.

Mladic, 31 Mayıs 2011’de yargılanmak üzere Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinne (ICTY) teslim edildi, 16 Mayıs 2012’de baÅŸlayan davası, 5-15 Aralık 2016 arasında tarafların son sözlerini söylemesiyle sona erdi.

Mladic’in davası 530 gün sürdü, dava süresince toplam 591 tanık ifadesine baÅŸvuruldu, 9 bin 914 kanıt kabul edildi.

Eski Sırp komutan Mladic hakkındaki ilk iddianame, 25 Haziran 1995’te hazırlandı. İlk kez 14 Kasım 1995’te deÄŸiÅŸtirilen iddianame, 10 Ekim 2002, 1 Haziran 2011 ve 16 Aralık 2011’de yapılan deÄŸiÅŸikliklerin ardından son halini aldı.

Mladic, son iddianamedeki 11 maddede sıralanan suçlardan 22 Kasım 2017’de yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulunan Mladic, 1995 yılında Srebrenitsa soykırımının yanı sıra insanlığa karşı suç iÅŸlemek (sürgün, yok etme, öldürme, sınır dışı etme ve insanlık dışı eylemler), savaÅŸ kanun ve geleneklerini ihlal etmek (öldürme, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırı ve esir alma) suçlarından ceza aldı.

Mahkeme heyeti, iddianamede yer alan 1992’de Foça, Kljuc, Kotor-Varos, Prijedor, Sanski Most ve Vlasenica ÅŸehirlerinde de “soykırım suçu” iÅŸlendiÄŸi maddesini kabul etmedi.

Mladic, temyiz baÅŸvurusunda bulundu

ICTY’nin 2017’de hakkında verdiÄŸi ömür boyu hapis cezası kararına Temmuz 2017’de itiraz eden Mladic, “adil yargılanmadığını” ve “hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını” öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etti.

Mladic, ICTY’nin davalarını devralan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasına (IRMCT) Haziran 2018’de yaptığı baÅŸvuruda ise temyiz davasında görevli hakimlerden Theodor Meron, Carmel Agius ve Liu Daqun’un deÄŸiÅŸtirilmesini istedi.

Mladic’in avukatı Dragan Ivetic, IRMCT’ye sunduÄŸu talepte, hakimlerin Mladic’e karşı önyargılı olduklarını ileri sürerek bu isimlerin temyiz davasında da yer almaması gerektiÄŸini savundu. Mladic’in talebini uygun bulan Mahkeme, temyiz dairesine Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam ve Elizabeth Ibanda-Nahamya’yı atadığını açıkladı.

Mladic’in itirazına iliÅŸkin temyiz duruÅŸmaları 25 ve 26 AÄŸustos 2020’de görülürken saÄŸlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 79 yaşındaki Mladic, duruÅŸmaya bizzat katılarak savunmasını yaptı.

IRMCT, 8 Haziran 2021’de Mladic davasındaki nihai kararı açıklayarak, Mladic’in müebbet hapis cezasını onadı.

Mladic, ilk kararda olduÄŸu gibi iddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulunarak, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica ÅŸehirlerinde “soykırım suçu iÅŸlendiÄŸi” maddesinden bir kez daha hüküm giymedi.

Lahey’deki Scheveningen Cezaevi’nde mahkumiyeti devam eden Mladic’in davası bugünkü kararla tamamlanmış oldu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir