Türkiye’nin ilk deri bankasının öncüsü profesörün sıradaki hedefi hücre merkezi kurmak

Türkiye'nin ilk deri bankasının öncüsü profesörün sıradaki hedefi hücre merkezi kurmak

Türkiye'nin ilk deri bankasının öncüsü profesörün sıradaki hedefi hücre merkezi kurmak

Adana’da bağışla alınan insan derilerinin iÅŸlenerek hastalara nakledildiÄŸi laboratuvarın kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Koray DaÅŸ’ın sıradaki hedefi, insanların kendi doku ve hücrelerinden deri üretilebilecek bir merkez hayata geçirmek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2001’de mezun olan DaÅŸ, 2008’de Adana Numune EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde genel cerrahi uzmanlığını tamamladı.

Kurucu baÅŸhekimliÄŸini üstlendiÄŸi Adana Åžehir EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde Yanık Merkezi Sorumlusu olarak görev yapan DaÅŸ, SaÄŸlık Bakanlığınca Türkiye’nin ilk Deri Bankası ve Doku Laboratuvarının geçen yıl kentte açılmasına öncülük etti.

DaÅŸ, bağışla alınan insan derilerinin iÅŸlenerek 2 ila 5 yıl saklanabildiÄŸi, vücudunda ağır yanık oluÅŸan hastalara da deri bankasından alınan derinin nakledildiÄŸi laboratuvardaki çalışmaları dolayısıyla CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve SaÄŸlık Bakanı Kemal MemiÅŸoÄŸlu’nun katıldığı 14 Mart Tıp Bayramı programında “yılın hekimi” ödülüne layık görüldü.

Devletler için savaş, afet ve toplu yaralanmalar gibi durumlarda stratejik önem arz eden laboratuvarın ardından projelerini sürdüren Daş, insanların kendi doku ve hücrelerinden deri üretilebilecek bir merkez kurmayı hedefliyor.

Saklanan deriler ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılıyor

Prof. Dr. Daş, AA muhabirine, ödül almanın kendisi ve ekibi adına gurur verici olduğunu söyledi.

Adana Åžehir EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Yanık Merkezinde görevini sürdürdüğünü dile getiren DaÅŸ, “Merkezimiz, Türkiye’nin önemli yanık merkezlerinden biridir. Özellikle Suriye savaşı sırasında o bölgeden gelen yanık hastaları ile GüneydoÄŸu Anadolu, DoÄŸu Anadolu ve İç Anadolu’dan gelen hastalarımız burada tedavi gördü.” dedi.

Daş, merkezin, Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı ile büyük bir kompleks haline geldiğini anlattı.

Laboratuvarın, sayılı ülkelerde bulunduğuna dikkati çeken Daş, şöyle konuştu:

“Deri bankası donörlerden, vericilerden ve bağışçılardan alınan derilerin iÅŸlenip saklandığı ve stoklandığı bir merkez. Bunlar özellikle ağır yanıkların tedavisinde kullanılıyor. Acil durumda yanık yaralarının kapatılabilmesi için deri gerekiyor. İnsanlar, yanık olaylarında derilerinin büyük kısmını kaybettikleri için hazır deri olması çok kritik önem taşıyor. Bu derilerin stoklanması, saklanması ve lazım olduÄŸunda sadece kendi merkezimizde deÄŸil Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan yerlere ulaÅŸtırılabilmesi için önemli bir merkezdir.”

“Hayallerimiz arasında hücre merkezini de kurmak var”

Prof. Dr. DaÅŸ, ülke çapında fark yaratacak projelere imza atmak istediÄŸini belirterek, “Hayallerimiz arasında hücre merkezini de kurmak var. İnsanlara kendi doku ve hücrelerinden deri üretmek ve bunları hemen onların kullanımına sunabilmek istiyoruz. GeliÅŸen dünyada moleküler ve hücresel düzeyde cerrahi tedavi yöntemleri de geliÅŸiyor. Yeni alanlarda biraz fark yaratabilmek ve bunları ülkemize kazandırabilmek hayalim.” ifadelerini kullandı.

Ekip çalışmasına deÄŸer verdiÄŸini vurgulayan DaÅŸ, “Aldığımız bu ödül, deri bankamızın kuruluÅŸundaki emeklerimiz için verildi. Emeklerimizin birileri tarafından görülmesini ve takdir edilmesini görmekten, takip edildiÄŸimizi hissetmekten heyecanlandık ve mutlu olduk. Bütün arkadaÅŸlarıma teÅŸekkür ediyorum. Onlarla birlikte bu yolda yürümeye devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA