“Türkiye’nin Suriye ve Libya politikaları ne bir maceradır ne de keyfekeder bir tercihtir”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Türkiye’nin Suriye ve Libya politikaları ne bir maceradır ne de keyfekeder bir tercihtir.” dedi.
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, sadece ülkenin deÄŸil, dünyanın en güzel sahil kasabalarına sahip İzmir’in turizm potansiyelinin, Menemen-AliaÄŸa-Çandarlı otoyolu ile çok daha üst bir seviyeye çıkacağını belirterek, “Bu proje sayesinde, İzmir’e kadar uzanan Bursa-İstanbul otoyolu da daha etkin ÅŸekilde kullanılabilecek. Yine bu otoyol, inÅŸası süren İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul hızlı tren projeleri ile diÄŸer raylı sistemleri de destekleyecek.” dedi.
ErdoÄŸan, Menemen GiÅŸeler’de düzenlenen Menemen-AliaÄŸa-Çandarlı Otoyolu Açılış Töreni’nde bir konuÅŸma yaptı.
Otoyolun hayırlı olmasını dileyen ErdoÄŸan, Türkiye’nin üçüncü büyük ÅŸehri İzmir’in, aynı zamanda en önemli sanayi ve ticaret bölgelerinden birinin merkezi durumunda bulunduÄŸunu belirtti.
Açılışı yapılan otoyolun, İzmir’i, PETKİM ve TÜPRAÅž baÅŸta olmak üzere büyük sanayi tesislerinin bulunduÄŸu AliaÄŸa ile ülkenin en önemli limanlarından birinin inÅŸa edileceÄŸi Çandarlı’ya baÄŸladığını anlatan ErdoÄŸan, “Bu bölgede kuzey-güney istikametinde ortaya çıkan yoÄŸunluk, ister istemez ÅŸehir içi trafiÄŸin de sıkışmasına yol açıyordu. Böylece, otoyolumuzun geçtiÄŸi tüm güzergahlardaki ÅŸehir içi trafiÄŸini de rahatlatıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Bu otoyolun Çiğli-Harmandalı-Koyundere bölümlerini peyderpey hizmete açtıklarını anımsatan Erdoğan, bugün Koyundere-Aliağa-Çandarlı kısmını da açarak, bağlantı yollarıyla birlikte 96 kilometrelik projenin tamamını bitirdiklerini belirtti.
“İzmir’e yakışır bir eser”
Toplam yatırım bedeli 455 milyon avro olan projenin, yol kısmı yanında 14 köprülü kavÅŸağı, 5 hemzemin kavÅŸağı, 1 tüneli, 38 köprüsü ve 8 viyadüğü ile İzmir’e yakışır bir eser olduÄŸunu vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸu bilgileri verdi:
“İzmir’den yola çıkan bir araç, bu otoyol sayesinde en fazla 40 dakika içinde Çandarlı’ya ulaÅŸabilecek. Esasen bu proje, İzmir-Aydın, İzmir-ÇeÅŸme ve İzmir Çevreyolu projelerinin devamı niteliÄŸindedir. Ayrıca, bu proje sayesinde, İzmir’e kadar uzanan Bursa-İstanbul otoyolu da daha etkin ÅŸekilde kullanılabilecek. Yine bu otoyol, inÅŸası süren İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul hızlı tren projeleri ile diÄŸer raylı sistemleri de destekleyecek. Sadece ülkemizin deÄŸil dünyanın en güzel sahil kasabalarına sahip İzmir’in turizm potansiyeli, bu projeyle çok daha üst bir seviyeye çıkacak.”
Otoyol projesinin, özellikle güzergahında bulunan tarihi ve kültürel eserlere zarar vermeyecek ÅŸekilde planlanıp uygulandığını aktaran ErdoÄŸan, “Mesela Larisa Antik Kenti bölümü, bu tarihi mirasa zarar verilmemesi için tünelle geçildi. Yine yapılan bir arkeolojik köprüyle, bir baÅŸka antik kente giden yolun ve eserlerin korunması saÄŸlandı.” dedi.
Zaman, vakit ve yakıttan saÄŸladığı tasarrufla, çevreye ve tarihe duyarlı tasarımıyla, her ulaşım projesi gibi bu otoyolun da ülkeye çok büyük katkısı olacağını belirten ErdoÄŸan, “2020 yılı trafik deÄŸerlerine göre, bu otoyolun sadece iÅŸgücü ve akaryakıt olarak ülkemize katkısı lütfen dikkat, 255 milyon lira olarak hesaplanıyor.” ifadesini kullandı.
Bu otoyolun İzmir’e ve ülkeye kazandırılmasında emeÄŸi geçen kurumları, firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik eden ErdoÄŸan, “İzmir’e bu güzel hizmeti kazandırdığımız günde, bu ÅŸehrin milletvekillerinin tamamının aramızda olmasını isterdik. Aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Sayın KılıçdaroÄŸlu’na da Meclis’teki Grup kürsümüzden bu çaÄŸrıyı yaptım. Aranızda mı yoksa da ben göremiyorum. Maalesef aramızda yok. Halbuki biz, İzmir’in ve İzmirlilerin hayrına olan her durumda, her mutlu günlerinde yanlarında olmaya özel ehemmiyet veriyoruz. Bu ülkenin 83 milyon vatandaşının CumhurbaÅŸkanı olarak, herkes gibi İzmirlilerin de hizmetindeyiz. İnÅŸallah önümüzdeki dönemde, bu anlayışla İzmir’i çok daha büyük projelerle donatmayı sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
“İzmir’in de çehresini deÄŸiÅŸtirdik”
Türkiye’nin diÄŸer 80 vilayeti gibi, son 17 yılda yaptıkları 17 milyar lira tutarında yatırımla İzmir’in de çehresini deÄŸiÅŸtirdiklerini vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, eÄŸitimde ÅŸehre 10 bin 91 yeni derslik, 3 yeni devlet üniversitesi, yükseköğrenim öğrencileri için 7 bin 117 kiÅŸi kapasiteli yurtlar yaptıklarını, toplamda 14 bin 500 kiÅŸi kapasiteli 8 yükseköğrenim yurdunu daha yakında açacaklarını bildirdi.
İzmir’in dört bir yanına çeÅŸitli branÅŸlarda spor tesisleri inÅŸa ettiklerini, Göztepespor’u stadyumuna kavuÅŸturduklarını aktaran ErdoÄŸan, Alsancak stadyumunun inÅŸasında da sona yaklaşıldığını söyledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bizim dışımızda yaÅŸanan birçok aksaklığa raÄŸmen, Karşıyaka’yı da stadyumuna kavuÅŸturmak için gayretlerimiz sürüyor.” dedi.
İzmir’e iki millet bahçesi kazandıracaklarını kaydeden ErdoÄŸan, ihtiyaç sahibi vatandaÅŸlara bugüne kadar yaklaşık 6 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptıklarını belirtti.
Åžehirde 35’i hastaneden oluÅŸan toplam 110 saÄŸlık tesisini tamamlayıp hizmete sunduklarını, halen 2 bin 60 yataklı Bayraklı Åžehir Hastanesi ile 5 hastanenin daha yapımının devam ettiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, “Son 17 yılda İzmir’de 19 bin 500 konut projesini TOKİ vasıtasıyla hayata geçirdik. DoÄŸal afetlere karşı ÅŸehirlerimizi güçlendirme çalışmalarımız kapsamında, İzmir genelinde 44 bin 279 bağımsız birimde riskli yapı tespiti yaptık. Bunlardan 37 bin 260 bağımsız birimin yıkımını gerçekleÅŸtirdik. Kentsel dönüşüm çalışmalarında evlerini boÅŸaltan İzmirli vatandaÅŸlarımıza bugüne kadar 228 milyon lira kira yardımı saÄŸladık.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Bursa’yı 1, EskiÅŸehir’i 2-2,5 saate düşürdük”
İzmir’in bölünmüş yol uzunluÄŸunu 523 kilometre ilaveyle 926 kilometreye çıkardıklarını belirten ErdoÄŸan, konuÅŸmasına şöyle devam etti:
“İstanbul-İzmir Otoyolu ile ortalama 8-9 saat süren İstanbul yolculuÄŸunu 3,5 saate, Bursa’yı 1 saate, EskiÅŸehir’i 2-2,5 saate düşürdük. Manisa yolu üzerindeki Sabuncubeli Tüneli ve baÄŸlantı yollarını, Konak Tünelini hizmetinize sunduk mu? Demiryollarında, 27 kilometrelik KemalpaÅŸa demiryolu baÄŸlantısını, 136 kilometrelik AliaÄŸa-Selçuk arasındaki İZBAN’ı ÅŸehrimize kazandırdık mı? KemalpaÅŸa Organize Sanayi Bölgesine demiryolu baÄŸlantı hattını kurduk mu? İzmir-Ankara arasını 3,5 saate düşürecek, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının da ÅŸu anda yapımı devam ediyor. Halkapınar-Otogar metro hattının etüdünü tamamladık, yakında ihalesine çıkıyoruz. İçinde otoyol ve raylı sistemlerin olduÄŸu İzmir Körfez GeçiÅŸi projemizin etüt projesini tamamladık, imar planı çalışmaları sürüyor. Selçuk-Ortaklar arasında yeni bir demiryolu hattı ve ikinci hat yapımının proje çalışmaları tamamlandı. Adnan Menderes Havalimanı’nı baÅŸtan aÅŸağı yeniledik.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ülkemizde Gezi’den sonra yaÅŸanan hiçbir hadise tabii mecrasında geliÅŸerek ortaya çıkmamıştır. Hepsinin gerisinde bir senaryo, tuzak vardır.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Biz hep eserlerimizle konuÅŸtuk, inÅŸallah bundan sonra yine eserlerimizle konuÅŸmaya devam edeceÄŸiz. Varsa bizimle eser, proje konusunda yarışacak birileri, buyursun çıksın karşımıza, hodri meydan diyoruz.” ifadesinde bulundu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Türkiye’nin Suriye ve Libya politikaları ne bir maceradır ne de keyfekeder bir tercihtir.” diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ülke ve millet olarak yeni bir istiklal mücadelesi verdiÄŸimizi söylüyoruz. Bu mücadelede ülkemizin çıkarlarıyla diÄŸer güçlerin çıkarları zaman zaman çatışıyor. Gerekirse tek başımıza adımlar atarak ülkemizi doÄŸru hedeflerine götürmeye çalışıyoruz. Artık Türkiye’nin gücü ve kapasitesi, bağımsız siyaset izlemeye ve bunu sahada hayata geçirmeye yeterlidir.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bugün Suriye, Libya, Akdeniz ve genel olarak bölgemizde vermekten kaçındığımız her mücadele, yarın bize daha ağır bir faturayla geri döner.” diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Önümüzdeki sorun alanlarının hiçbirinde geri adım atmadan baÅŸlattığımız çalışmaları mutlaka sürdürecek ve inÅŸallah hedefe ulaÅŸacağız.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Dün Sayın Putin’le görüştük, gündüz Macron ve Merkel’le görüşmeler yaptık. Bütün bu deÄŸerlendirmelerden sonra da yol haritamızı belirledik.” ifadesinde bulundu.
Kaynak: AA