Türkiye’nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer hayata geçiyor

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer hayata geçiyor

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer hayata geçiyor

Türkiye’nin son yıllarda baÅŸta savunma sanayi olmak üzere teknoloji alanındaki atılımları; görev aldıkları birçok bölgede savaÅŸların kaderini deÄŸiÅŸtirirken SÄ°HA’lar, ilk uçak gemisi TCG Anadolu ve TOGG gibi örneklerle meyvelerini vermeye baÅŸladı.

Türkiye, son dönemde sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok alanda önemli adımlar attı.

Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakın gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye, son dönemde en çok savunma sanayindeki atılımları ile adından söz ettiriyor.

Türkiye’de üretilen insansız hava araçları bölgede ve dünyada oluÅŸan askeri dengeleri deÄŸiÅŸtiriyor. Terör örgütü PKK ile mücadele baÅŸta olmak üzere Azerbaycan’ın KarabaÄŸ operasyonu ve Libya’da kullanılan Ä°HA ve SÄ°HA’lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken harp tarihinde de yeni bir sayfa açmış oldu.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk Ä°HA-SÄ°HA’larının baÅŸarısını “Dünya muharebe tarihinde devrim yapacağını öngördüğümüz Bayraktar TB2 SÄ°HA‘lar, filolar halinde uçarak muharebe doktrinlerini deÄŸiÅŸtiriyor. Dünyada SÄ°HA’lar ile kazanılan ilk savaÅŸ Türk orduları tarafından kazanıldı. Åžimdi daha ileri gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, uçak gemilerinden kalkıp inebilen SÄ°HA’lar ve insansız savaÅŸ uçakları muharebe alanında devrim oluÅŸturacak.” sözleriyle açıklamıştı.

Türk Ä°HA-SÄ°HA’ları dünya medyası tarafından da büyük ilgi gördü. İngiliz The Guardian İHA-SÄ°HA’ların bölgedeki askeri dengeye hızla deÄŸiÅŸtirdiÄŸini yazarken Financial Times, Türkiye’nin yükselen bir drone gücü olarak SÄ°HA konusunda ABD, Ä°srail ve Çin’e rakip olduÄŸunu gündeme getirdi.

Milli Muharip Savaş Uçağı hangardan çıkmak için gün sayıyor

Türkiye’de savunma sanayisinde önemli geliÅŸmelerden biri de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AÅž (TUSAÅž) tarafından Milli Muharip SavaÅŸ Uçağı konusunda yaÅŸanıyor. Türkiye’nin hava gücüne büyük bir katkı yapacak uçağın 2023’te hangardan çıkması, 2025-2026’da ilk uçuÅŸunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.

2014 yılından bu yana TSK’ya hizmet veren ATAK helikopterleri ise aynı zamanda Pakistan ve Filipinler ordusunda faal olarak kullanılıyor ve baÅŸka ülkelerden de talep görüyor.

Türkiye sadece hava da deÄŸil denizde de geliÅŸtirdiÄŸi teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu ilk teknik seyrine çıkmaya hazırlanıyor. ÇeÅŸitli kara, hava, deniz araçlarıyla seyir testleri yapılacak TCG Anadolu’nun bu yılın sonunda teslimatı hedefleniyor.

Türkiye’nin insanlı ve insansız son teknoloji kara araçları ve mühimmat ürünleri de savunma fuarlarında ilgi odağı oluyor.

TOGG Avrupa’nın doÄŸuÅŸtan elektrikli ilk SUV’u olacak

Türkiye, Türkiye Otomobili GiriÅŸim Grubu (TOGG) ile kendi otomobili üretme konusunda büyük bir mesafe kat etti. Elektrikli, baÄŸlantılı ve yeni nesil TOGG, Gemlik’te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek. 2022’nin son çeyreÄŸinde banttan indiÄŸinde Avrupa’nın doÄŸuÅŸtan elektrikli ilk SUV’u unvanını alacak TOGG aynı zamanda 3’üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak.

Türkiye, elektrikli otomobillerin en kritik parçalarından biri olan batarya üretimi konusunda da çok önemli bir adım attı. TOGG ve Farasis ortaklığındaki Siro, proje bazlı devlet desteğinden de yararlanarak kurulacak fabrikada batarya hücresi ve modül üretimi yapacak. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak.

Kovid-19 ile mücadeleye yerli solunum cihazı ve TURKOVAC desteği

Türkiye, Kovid-19 salgının baÅŸlamasının ardından hastalığın sebep olduÄŸu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için teknolojiler geliÅŸtirmeye devam etti. SaÄŸlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliÄŸiyle geliÅŸtirilen Biyovent YoÄŸun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Kovid-19 salgının ilk aylarında çok sık yaÅŸanan solunum cihazı sorununa çözüm oldu. Cihaz, ayrıca sadece Türkiye’deki deÄŸil dünyanın farklı bölgelerine ihraç edilerek Kovid-19 hastalarına ÅŸifa oldu.

Kovid-19 ile mücadeleye en önemli katkılarından biri de yerli aşı TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen yerli aşı, dünyadan aşıya erişemeyen birçok ülkeye de gönderiliyor.

Türk oyun sektörü 50’nin üzerinde yatırım aldı

Türkiye’de teknoloji alanında son dönemde yıldızı parlayan sektörler arasında oyun sektörü de yer alıyor. Peak Games’in 1,8 milyar dolara satılması ile bütün dünyada adından söz ettiren Türk oyun sektörü daha sonraki süreçte de yatırım almaya devam etti. Türkiye’de 2020’de en çok yatırım alan sektör oyun sektörü olurken 2021 yılında da Türk oyun sektöründe toplam 50’nin üstünde yatırım gerçekleÅŸti. 2021’in en büyük yatırımlarından biri de 155 milyon dolar ile Dream Games’in aldığı yatırım oldu.

Google Play’de 158 bin 96 oyun yayıncısı arasında 2 bin 636’dan fazla Türk yayıncı bulunurken, Google Play’de 424 bin 964 oyun arasında Türk yayıncıların sunduÄŸu 8 bin 890’dan fazla oyun bulunuyor. Türk yayıncılar ürettiÄŸi oyunlar özellikle Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde (ABD) en çok indirilen oyunlar arasında yer alıyor.

5G projeleri Türkiye’nin biliÅŸim ihracatını 3’e katlayacak

Dünyada teknolojinin geleceÄŸini ÅŸekillendirecek en önemli çalışmalardan biri olarak 5G ön plana çıkıyor. Sürücüsüz otomobil, insansız fabrikalar ve uzaktan ameliyat imkanı gibi pek çok sektörde büyük dönüşüm yaÅŸatması beklenen teknolojiye ön açacak olan 5G ile ilgili Türkiye’de de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

AA muhabirine konuÅŸan telekom teknolojileri ürün ve hizmet saÄŸlayıcı ÅŸirketi GTENT’in yönetim kurulu üyesi Ä°lhan Bağören, 5G’nin Türkiye’de de dünyada olduÄŸu gibi sektörel anlamda büyük etkiler yapacağının altını çizerek, “Åžu anda Türkiye’nin biliÅŸim ihracatının senede 2-3 milyar dolar olduÄŸunu düşünürseniz biz bunu (5G ihracatı ile) 3’e katlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Turcorn’ların sayıları artıyor

Türk teknoloji ÅŸirketleri son dönemde elde ettikleri baÅŸarılarla birer birer Unicorn-Turcorn (1 milyar dolar deÄŸerlemeye ulaÅŸan ÅŸirket) olmaya devam ediyor. Oyun ÅŸirketlerinden Peak Games’in aldığı büyük yatırımla ilk Turcorn olmasının ardından, Getir, Trendyol (10 milyar doları da geçerek Decacorn oldu), Dream Games, Hepsiburada ve son olarak Insider Türkiye’nin turcorn olarak parlayan yıldızları haline geldiler.

Türkiye’de son dönemde uzay çalışmaları alanında da önemli adımlar atıldı. 2018 yılında Resmi Gazete’de yer alan CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtım toplantısı ile 10 hedefini de açıkladı. Programın hedefleri arasında Cumhuriyet’in 100. yılında Ay’a ilk temasın saÄŸlanması yer alırken, bir uzay limanı iÅŸletmesi kurmak ve uzaya bir Türk vatandaşını göndermek gibi hedefler de bulunuyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir