Türkiye’nin yerli ve milli baz istasyonu ULAK yurt dışında da kullanılacak

Türkiye'nin yerli ve milli baz istasyonu ULAK yurt dışında da kullanılacak

Türkiye'nin yerli ve milli baz istasyonu ULAK yurt dışında da kullanılacak

ULAK HaberleÅŸme AÅž Genel Müdürü Zafer Orhan, “Geçen yıl, biri Türki Cumhuriyetleri’nden diÄŸeri de Afrika’dan bir ülke olmak üzere 2 ülkeye ULAK baz istasyonunun ihracatını gerçekleÅŸtirdik.” dedi.

ULAK HaberleÅŸme AÅž Genel Müdürü Zafer Orhan, geçen yıl biri Türki Cumhuriyetleri’nden diÄŸeri de Afrika’dan bir ülke olmak üzere 2 ülkeye ULAK baz istasyonunun ihracatını gerçekleÅŸtirdiklerini belirterek, “GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde 4 ülkeyle, ULAK baz istasyonunu denemeleri için anlaÅŸtık.” dedi.

Orhan, AA muhabirine, Ä°spanya’nın Barselona ÅŸehrinde düzenlenen “GSMA Dünya Mobil Kongresi”nde Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK ile yer aldıklarını söyledi.

ULAK baz istasyonunu ilk defa uluslararası bir fuarda görücüye çıkardıklarını aktaran Orhan, şu ifadeleri kullandı:

“Fuarda ULAK baz istasyonuna ilgi yoÄŸundu. Biz, Türkiye’de yerli olarak uluslararası firmaların ürünlerine karşılık hem ticari ÅŸebekelerde hem de evrensel hizmet kapsamında 3 operatörün aynı anda hizmet verdiÄŸi baz istasyonunu aktif olarak çalıştırıyoruz. Yurt dışında da geçen yıl, biri Türki Cumhuriyetleri’nden diÄŸeri de Afrika’dan bir ülke olmak üzere 2 ülkeye ULAK baz istasyonun ihracatını gerçekleÅŸtirdik. GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde 4 ülkeyle, ULAK baz istasyonunu denemeleri için anlaÅŸtık. Bu taleplerden bazıları ticari bazıları özel ÅŸebekelerde kullanmak istedi. Bu teklifleri sipariÅŸe dönüştürmek için en kısa zamanda çalışmalara baÅŸlayacağız.”

Orhan, fuarda sergilenen teknolojilere baktıklarında Türkiye’nin teknolojik anlamda dünya ölçeÄŸinde olduÄŸunu gördüklerini vurgulayarak, yeni bir teknolojinin yer almadığı fuarda, 5G, metavarse ve yeÅŸil teknolojinin ön plana çıktığını dile getirdi.

Temel olarak ortaya çıkan 5G teknolojilerinin konuÅŸulduÄŸunu ve buna yönelik ürünlerin sergilendiÄŸini belirten Orhan, 5G teknolojisine iliÅŸkin Türkiye’de ÅŸu anda milli olarak en yetkin ürünler arasında ULAK baz istasyonunun yer aldığının altını çizdi.

Akademik çalışmalar için ekip oluşturduk

Orhan, ULAK Haberleşme AŞ olarak baz istasyonunun yanı sıra 5G ürünlerini de sergilediklerini ifade ederek, yazılım konusunda da yetkin firmalarla görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Bulut teknolojileri konusunda da çalışmalar yaptıklarına deÄŸinen Orhan, dünyada konuÅŸulmaya baÅŸlanan 6G teknolojisine iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayi BaÅŸkanlığı projesi kapsamında Türkiye’de bu konuda akademik çalışmalar için ekip oluÅŸturduklarını kaydetti.

Orhan, söz konusu ekibin çalışmaları sonucunda yaklaşık 4 yıl sonra 6G standardında 150 patentli ürünü piyasaya sürmeyi planladıklarını vurgulayarak, “Yazılım konusunda artık oyunu kuran olmak istiyoruz.” dedi.

ULAK teknoloji çalışmaları için önemli bir teknoloji firmasının core ekibini transfer ettiklerini bildiren Orhan, böylece Türkiye’nin 4,5G, 5G ve 6G çalışmalarında en önemli takımı kurduklarının ve ilerlemelerinin hızlanacağının altını çizdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir