Varank: Savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı baÅŸardık

Varank Savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkarmayı başardık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Yüzde 30’larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın liderliÄŸinde yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı baÅŸardık.” dedi.
Demirköy ilçesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Ä°stanbul’un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi’ndeki tarihi mescidin açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ä°stanbul’un anahtarını veren, kutlu fethin kapısını aralayan bu tarihi mekanda bulunmaktan mutluluk duyduÄŸunu söyledi.
Osmanlı belgelerinde Samakocuk Dökümhane-i Amiresi olarak geçen, bugünkü adıyla Fatih Dökümhanesi’nde bulunduklarını belirten Varank, hem bir sosyal tesisin birinci etabını, hem de restorasyonu tamamlanan tarihi mescidin açılışını yaptıklarını dile getirdi.
Varank, Fatih Dökümhanesi’nin bir anlamda savunma sanayinin temellerinin atıldığı yer olduÄŸunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Ä°stanbul’un fethi sırasında, Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Molla Gürani’nin yönlendirmesiyle burası fethe hazırlık için kullanılmaya baÅŸlanıyor. Yıkılamaz denilen Bizans surlarını yıkmak için bizzat Fatih’in çizimlerini yaptığı toplar burada dökülüyor. Dökülen topların talimleri Edirne’de yapılıyor ve ardından Ä°stanbul’un fethinde o toplar Bizans surlarını yerle bir ediyor. Ä°ÅŸte bir çağı kapatıp bir çağı açan bu mekan, 19. yüzyılın sonlarına kadar aktif ÅŸekilde kullanılıyor. Osmanlı ordusuna yüzyıllarca hizmet veriyor. 20. yüzyılın başında bir Ä°ngiliz ÅŸirkete kiralanan dökümhane, 1. Dünya Savaşı nedeniyle önemini yitirdi, burası da atıl kaldı, tarihte yerini aldı.”
Yaklaşık bir asır sonra buranın önemini bilen tarihçilerin ve hocaların öncülüğünde kazı çalışmalarını baÅŸlatmanın hükümetlerine nasip olduÄŸunu anlatan Varank, “Burada yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan yapılar, dökümhanenin, döneminin en ileri teknolojisine sahip olduÄŸunu da bizlere gösteriyor. Ergitme fırınları, hizmet alanları, üretim ve depolama tesislerinin yanında arkamda bulunan tarihi camisiyle burası asırlarca Osmanlı savunma sanayisine hizmet vermiÅŸ.” diye konuÅŸtu.
Varank, böyle tarihi ve anlamlı bir mekanı ihya etmenin, baÅŸta Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli Ä°l Özel Ä°daresinin üstün gayretleriyle mümkün olduÄŸunu ifade etti.
Günümüze sadece bodrum katı ve bir kısmı yıkılmış minaresiyle ulaÅŸan mescidin Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle restore edildiÄŸini anlatan Varank, “Bunun yanında, bu mekanın daha rahat ziyaret edilmesini saÄŸlamak için Trakya Kalkınma Ajansımız ve Ä°l Özel Ä°daremizle; Turizm Bilgilendirme Ofisi, yöre halkımızın satış yapabileceÄŸi küçük pazar, otopark gibi bu mekanın çehresini deÄŸiÅŸtiren 1. etap sosyal tesis alanları yapılmış oldu. Bu projenin yaklaşık maliyeti de restorasyonla aynı tutuyor. Yine diÄŸer yandan bu mekana gelen yolda ValiliÄŸimiz tarafından düzenlemeler yapıldı.” dedi.
Varank, Fatih Dökümhanesi’ne son dönemde artan ilginin kendilerini mutlu ettiÄŸinin altını çizerek, ÅŸunları kaydetti:
“Burası Kırklareli’nin ve Türkiye’nin turizmine hizmet edecek önemli bir mekan. Ä°nÅŸallah bu düzenlemelerle birlikte ziyaretçi sayısında büyük artış bekliyoruz. Tabi bundan sonraki en önemli adımlardan biri, bu tarihi mekanın, restitüsyon projesindeki veriler ışığında restorasyonun yapılması olacak. Biraz maliyetli bir proje gibi görünüyor ama yine ilgili kurumlarımız el ele vererek bunu baÅŸaracağımıza inanıyorum. Trakya Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla bu projenin ihya edilmesinde elimizi taşın altına koyacağız.Ama Mehmet Ersoy Bakanı’mızdan da tabi bir katkı bekliyoruz. Burada bakan yardımcımızdan söz alalım ajansımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Ä°l Özel Ä°daremiz biz bu iÅŸin altından kalkarız. Bu tarihi mekanı Kırklareli ve Türkiye’ye hediye ederiz.”
“Savunma sanayimizdeki yerlilik oranı yüzde 70’lerin üzerine çıktı”
Bakan Varank, fırsat buldukça ülkenin dört bir yanındaki tarihi ve doğal mekanları sessiz sedasız ziyaret etmeye gayret gösterdiğini anlattı.
Türkiye’nin her yerinde daha fazla ilgi görmeyi bekleyen tarihi ve doÄŸal güzellikler bulunduÄŸunu, ÅŸehirlerin gizli kalmış çok yüksek potansiyellere sahip olduÄŸunu vurgulayan Varank, bu potansiyeli ortaya çıkarmak, bölgesel kalkınmayı desteklemek için Kalkınma Ajanslarının büyük rol oynadığını söyledi.
Fatih Dökümhanesi gibi bir değerin ihya edilmesinin bölgenin kalkınmasına da büyük katkılar sunacağını dile getiren Varank, şöyle devam etti:
“Burası (Fatih Dökümhanesi) savunma sanayimizin de bir anlamda temellerinin atıldığı yer. Ecdadımızın yeni teknolojilere önem vererek neleri baÅŸardığını yerinde görmek önemli. Nuri DemiraÄŸ’a, Vecihi HürkuÅŸ’a, Nuri Killigil’e sahip çıkamayanlar, maalesef Fatih Dökümhanesi’ni de yok olmaya terk etmiÅŸler. Hamdolsun bizler iÅŸte bu tarihi mekanı ihya ederken, bu mekanın mirası olan savunma sanayimizi de ihya etmeye devam ediyoruz. Yüzde 30’larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı baÅŸardık. Ä°ÅŸte bu baÅŸarının arkasında ecdadımızdan aldığımız ilham var.
Nasıl ki bu mekan olmasa Ä°stanbul’un fethi zorlaÅŸacak belki de hiç gerçekleÅŸmeyecekse; savunma sanayimizde yakaladığımız baÅŸarı olmasa bugün dış müdahalelere açık, komÅŸuları gibi istikrarsızlaÅŸtırılmış bir Türkiye ile yüzyüze kalmamız iÅŸten bile deÄŸildi. DoÄŸu Akdeniz’de haklarını savunamayan pısırık bir Türkiye ile karşılaÅŸmamız iÅŸten bile deÄŸildi. Bunu bilhassa gençlerimizin çok iyi benimsemesi gerekiyor.”
Tüm Türkiye’yi Kırklareli’ne, Demirköy’e, Fatih Dökümhanesi’ne davet eden Varank, özellikle çocukların, gençlerin bu tarihi mekanın ruhunu bizzat hissetmesini diledi.
“Türkiye’nin gönül sınırlarının, fiziki coÄŸrafyasının ötesinde olduÄŸunu bilerek hareket ediyoruz”
Varank, Fatih’in emaneti olan bu tarihi mekanın milletle tekrar buluÅŸuyor olmasından heyecan duyduÄŸunu dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
“Fatih’in bir diÄŸer emaneti olan Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasından hemen sonra, burada da neredeyse fetihle yaşıt bu camiyi tekrar ibadete açmak güzel bir tevafuk oldu. Bu açıdan da çok anlamlı bir iÅŸi gerçekleÅŸtiriyoruz. Bizi tarihimizden koparıp ecdadımıza yabancılaÅŸtıran nice teÅŸebbüs maalesef bu ülkenin üstüne yıllarca karabasan gibi çöktü. Taklidi her alanda baÅŸarı sayan zihniyetler yüzünden, en kritik alanlarda dışa bağımlı bir ülke haline getirildik.
Ä°ÅŸte Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde bu çarpık zihniyeti önce siyaset sahnesinden daha sonra da tüm icraat alanlarından temizledik. Bunu boÅŸ bir hamaset aracı olarak yapmadık, yapmıyoruz. Türkiye’nin gönül sınırlarının, fiziki coÄŸrafyasının çok daha ötesinde olduÄŸunu bilerek bu ÅŸuurda hareket ediyoruz. Bu dönemde dahi batılı liderlerin Türkiye’ye ve Sayın CumhurbaÅŸkanı’mıza yönelik saldırılarının arkasındaki gerçeklik payı aslında bu. Biz tarihimize sahip çıktıkça, oradan ilham alıp üretimden siyasete her alanda bağımsızlığımızı tahkim edecek adımları attıkça elbet birileri rahatsız oluyor. Biz onları rahatsız etmeye devam edeceÄŸiz. Rabbimin izniyle daha birçok alanda baÅŸarılarımızı artıracağız.”
Ä°ÅŸte bu yüzden böyle mekanların ihya edilmesinin tesadüfi olmadığını belirten Bakan Varank, “Bu baÅŸarılarımızla eÅŸ zamanlı geliÅŸmelerdir. Fatih Dökümhanesi ve mescidinin ihyasında emeÄŸi geçen baÅŸta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Sayın Valimizin ÅŸahsında Kırklareli ValiliÄŸine, milletvekillerimize Trakya Kalkınma Ajansımıza şükranlarımı sunuyorum.” diye konuÅŸtu.
KonuÅŸmasının ardından Vali Bilgin Bakan Varank’a dökümhanenin minyatürünü armaÄŸan etti.
Bakan Yardımcısı Demircan
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise genelde tarihi eserlerin restorasyonunda dört temel ilkenin çok kıymetli olduğunu söyledi.
Bu ilkelerin korumak, kullanmak, yaşatmak ve çoğaltmak olduğunu anlatan Demircan, şöyle konuştu:
“Burası Sanayi Bakanlığımızı çok yakından ilgilendiren, Osmanlı döneminden kalma önemli bir sanayi tesisi. Ä°lk hidrolik sistemler kullanılmış ve sonuçta dökümhanesi var. Proje baÅŸtan aÅŸağı çok kıymetli. Dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı başından beri iÅŸin içerisinde. 20 yıllık bir emek. Kazı çalışmaları yapılmış, ne yapılacağı ortaya konmuÅŸ. Çevredeki bu güzel hazırlık, iÅŸin nereye varacağının habercisi.”
Kırklareli Valisi Osman Bilgin de Fatih Dökümhanesi hakkında bilgiler verdi.
Ardından Kırklareli Müftüsü Aydın Yığman’ın duasının sonrasında Bakan Varank, Bakan Yardımcısı Demircan, Vali Bilgin ve diÄŸer ilgililer tarafından mescidin açılışı yapıldı.
Tarihi Fatih Dökümhanesi
Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet’in Ä°stanbul’un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi’nde yapıldı.
Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.
Bakan Varank yerli ilaç firmasının TekirdaÄŸ’daki fabrikasını ziyaret etti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ilaç firması Polifarma’yı ziyaret ederek ÅŸirketin yatırım çalışmaları konusunda bilgi aldı.
Åžirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün TekirdaÄŸ’daki temasları kapsamında, saÄŸlık sektöründe 34 yıldır faaliyet gösteren yerli ilaç ÅŸirketi Polifarma’nın Ergene’deki üretim tesisine ziyarette bulundu.
Ziyaretinde, yerli ilaç firmasının yönetim kurulu üyeleriyle bir toplantı yapan Varank, ÅŸirketin bilimsel ve yatırım çalışmaları konularında bilgi aldı. Toplantıda, ÅŸirket tarafından üretilen, sinir sistemi ilaçları, Türkiye’nin ilk yerli üç odalı beslenme solüsyonu, yerli üretimi gerçekleÅŸtirilen anestezi ürünü ve böbrek yetmezliÄŸi tedavisinde kullanılan ürünüyle ilgili çalışmalara ait sunumlar yapıldı.
Öte yandan, şirket tarafından geliştirilen TÜBİTAK onaylı projeler üzerinde de durulan toplantıda, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılan tablet formundaki anti viral ilaçlara alternatif olarak geliştirilen ve ruhsat süreci devam eden ürüne ait bilgiler de yer aldı.
Açıklamada, Polifarma Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Vildan Kumrulu’nun da ÅŸu ifadelerine yer verildi:
“Bugün hem yatırımlarımızdan hem projelerimizden konuÅŸtuk. Japonya’da ilk 5 eczacılık fakültelerinden birisi ile ortak geliÅŸtirdiÄŸimiz dünyada ilk ve tek orijinal Molekül Sentezi Projesi’ni Sayın Bakanımız’a aktardık. 34 yıldır milli ve yerli firma olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bundan sonraki hedefimiz küresel pazarda Türkiye’yi temsil etmeye devam etmek.”
“864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verildi”
Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi’nin açılışına katılan Bakan Varank, Trakya’da dolu dolu bir gün geçirdiklerini söyledi.
Kırklareli’nin önemli bir tarım, turizm ve sanayide ivme kazanan bir ÅŸehir olduÄŸunu belirten Varank, kentin birçok millete tarih boyunca ev sahipliÄŸi yaptığını ifade etti.
Kalkınma Ajansının ve yerel paydaşların çabasıyla kentteki birçok yapının yok olmaktan kurtulduğunu aktaran Varank, şöyle devam etti:
“Bunların en güzel örneklerinden biri de iÅŸte yatırım destek ofisimizin hizmet binası olarak kullandığı DodoÄŸlu Konağı. Karşısında Atatürk Evi bulunuyor. Åžehrin o dönemdeki en varlıklı insanı olarak bilinen bir Rum tüccarın inÅŸa ettirdiÄŸi bu konak 150 yıllık bir geçmiÅŸe sahip. Ajansımız 2011 yılında bu konağı yıkılmaya yüz tutmuÅŸken satın aldı. Yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle bu tarihi yapı aslına uygun ÅŸekilde restore edildi.”
Ofisin yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiğini, ancak açılışının bugün yapıldığını anlatan Varank, böyle tarihi bir değeri ihya edip kültürel mirasın yaşatılmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Kalkınma ajanslarının bu amaçla faaliyet yürüttüklerine değinen Varank, şunları kaydetti:
“Åžehirlerimizin kalkınma potansiyellerini açığa çıkarıp, ihtiyaç duyulan destekleri ajanlarımız vasıtasıyla veriyoruz. Kırklareli’nde hem ÅŸehrin tarihi mirasının yaÅŸamasına katkı verip hem de hizmetlerimizi bu tarihi binanın ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtiriyoruz. Binanın içinde Kültür Turizm Bakanlığımızın bir Turizm Bilgilendirme Ofisi de bulunuyor. Bu açıdan da ÅŸehrin tanıtımı için binamız bir fiil hizmet veriyor. Ben bu binanın ihyasıyla, ÅŸehrimize ve gelecek nesillerimize kazandırılmasında emeÄŸi geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Kalkınma Ajansımıza ve yatırım destek ofisimize çalışmalarında baÅŸarılar diliyorum.”
Varank, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verildiğini ifade etti.
Bu projelerin 263’ünün Kırklareli’nde hayata geçirildiÄŸini anlatan Varank, 46 milyon liralık yatırım hacmi oluÅŸtuÄŸuna dikkati çekti.
Vize, Demirköy, İğneada ve Kıyıköy hattında Kırsal Turizmi Geliştirme Projelerine şimdiye kadar 15 milyon lira yatırım yapıldığını vurgulayan Varank, şunları kaydetti:
“Bölgede altyapının geliÅŸmesi için proje destekleri sunduk. Dupnisa MaÄŸarası’dan Fatih Dökümhanesi’ne kadar birçok cazibe merkezinin geliÅŸmesini saÄŸladık. Bölgede, koruma, kullanma dengelerini gözeterek, kırsal turizmin geliÅŸmesinde öncü adımlar attık. Yatırım destek ofisimiz vasıtasıyla bugüne kadar 437 teÅŸvik belgesi verildi. Bu belgeler sayesinde 11 milyar lira tutarında sabit yatırım yapıldı ve 16 binin üzerinde istihdam oluÅŸtu. Yatırım destek ofislerimizin en büyük görevi yerli ve yabancı yatırımcılarla dinamik bir iliÅŸki kurup, ÅŸehirlerimizi yatırımcılarla buluÅŸturmak.”
Trakya’nın önemli bir tarım havzası olduÄŸunu vurgulayan Varank, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Bölgemizde yetkilendirilmiÅŸ tohumculuk ÅŸirketleri var. Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliÄŸini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum GeliÅŸtirme Projesi’ni baÅŸlattık. Bölgemizde bulunan 10 ticaret borsası ve 28 tohumculuk ÅŸirketinin katılımıyla Trakya Tohum AÅž’nin kuruluÅŸu gerçekleÅŸti. Namık Kemal Ãœniversitesinin de destekleriyle, Ar-Ge çalışmalarına hız verilecek. Burada geliÅŸtirilecek en verimli tohumların üretimi gerçekleÅŸtirilecek. AyçiçeÄŸi, buÄŸday, arpa ve çeltik tohumlarında milli üretimi artırıp, küresel rekabet gücü artırmış olacağız. Bu gerçekten çok önem verdiÄŸimiz bir proje. Borsalarımızın, firmalarımızın ve üniversitemizin kurduÄŸu bu üçlü yapı Türkiye’de ilk defa gerçekleÅŸen bir model. Bu modelin gerçekleÅŸmesinde Trakya Kalkınma Ajansımız büyük rol oynadı. 13 milyon liralık yatırımla bölgenin tohum ıslahı ve ticarileÅŸtirilmesi alanında önemli bir merkez haline gelmesini saÄŸlayacağız.”
Kırklareli’ne yeni bir Ä°htisas OSB kazandırmak için de destek verdiklerini belirten Varank, 2020 yılı Sosyal GeliÅŸmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kırklareli ve Tekirdağ’da seracılık ve kırsal kalkınma alanında 12,5 milyon liralık 5 projenin desteklendiÄŸini kaydetti.
Tüm dünyayı Kırklareli’nin güzelliklerini görmeye davet eden Varank, bu ÅŸehrin görülmeye deÄŸer olduÄŸunu dile getirdi.
Varank, bölgede yapılacak projeler hakkında da bilgiler verdi.
Programda Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından ofis binasının açılışı gerçekleştirildi.
Kaynak: AA