Venezuela Dışişleri Bakanı Plasencia: Ekonomik yaptırımlar bir çözüm yolu olarak düşünülemez
Venezuela DışiÅŸleri Bakanı Felix Plasencia, “Ãœlkelere karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar bir çözüm yolu olarak düşünülemez. Yaptırımlar herhangi bir ÅŸeyi iyileÅŸtirmeye yönelik bir tedbir olarak deÄŸerlendirilemez. Acı çektiren bir yoldur.” dedi.
Antalya Diplomasi Forumu 2022’de (AFD) düzenlenen “Latin Amerika ve Karayipler’in dinamizmini canlandırmak” baÅŸlıklı panelde, yaklaşık 750 milyon nüfusa sahip Latin Amerika ve Karayip bölgesinin dünya genelinde yaÅŸanan son geliÅŸmeler karşısındaki mevcut durumu siyasi, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla ele alındı.
Anadolu Ajansının (AA) “Global Ä°letiÅŸim Ortağı” olduÄŸu ve Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen Antalya Diplomasi Forumu 2022’de “Latin Amerika ve Karayipler’in dinamizmini canlandırmak” paneli düzenlendi.
Moderatörlüğünü Meksika merkezli düşünce kuruluÅŸu COMEXI’nın BaÅŸkanı Sergio Alcocer’in üstlendiÄŸi panele, Venezuela DışiÅŸleri Bakanı Felix Plasencia, Surinam DışiÅŸleri Bakanı Albert Ramdin, Ankara Ãœniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Merkezi (LAMER) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu ve Karayip Devletleri BirliÄŸi (ACS) Genel Sekreteri Rodolfo Sabonge katıldı.
Venezuela DışiÅŸleri Bakanı Plasencia, Venezuela’nın dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkelerin başında geldiÄŸini belirttiÄŸi konuÅŸmasında, buna karşılık ülkesinin son yıllarda yaÅŸadığı ekonomik sıkıntılarla ilgili olarak ABD önderliÄŸinde Venezuela’ya uygulanan ekonomik yaptırımları iÅŸaret etti.
Plasencia, uygulanan bu yaptırımlar nedeniyle Venezuela’nın petrol üretimini düşürmek zorunda kaldığını, yapısal olarak sanayilerinin etkilendiÄŸini ve yedek parça bulmakta sorunlar yaÅŸadıklarını dile getirerek, “Ãœlkelere karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar bir çözüm yolu olarak düşünülemez. Yaptırımlar herhangi bir ÅŸeyi iyileÅŸtirmeye yönelik bir tedbir olarak deÄŸerlendirilemez. Acı çektiren bir yoldur. Biz yaptırımlara karşıyız. Bu yaklaşım uluslararası düzene karşı atılan tek taraflı bir adımdır.” ifadelerini kullandı.
Venezuela’nın ülkelerinde yer alan hiçbir yabancı ÅŸirkete yönelik herhangi bir yaptırım uygulamadığını kaydeden Plasencia, ABD ÅŸirketleri baÅŸta olmak üzere tüm yabancı ÅŸirketlerin geri dönerek Venezuela’da yeniden iÅŸ yapabileceklerini belirterek, “Yaptırımlar bütün ülkeler için kötüdür. Yaptırımların amacı ülkelerde bulunan hükümetleri devirmek olsa da asıl zararı bu ülkelerdeki halk görüyor.” dedi.
Surinam DışiÅŸleri Bakanı Albert Ramdin de son yılların en önemli geliÅŸmelerinin başında yer alan Kovid-19 salgınında küçük ülkelerin yalnız bırakıldığına dikkati çekerek, “Uluslararası dayanışma çok etkili deÄŸildi. Küçük ülkeler bu süreçte biraz yalnız bırakıldı. BuÄŸdaydan tutun enerji arzına kadar etkilerini onlar daha yoÄŸun hissetti. Petrol ve diÄŸer enerji kaynaklarında alım gücü daha yüksek olan ülkeler daha avantajlı konumdayken, Karayip bölgesi örneÄŸinde görüldüğü gibi küçük ülkeler olumsuz olarak daha fazla etkilendi.” diye konuÅŸtu.
Ramdin, dünya genelinde iş birliğinin artması, çok taraflı anlaşmaların daha fazla yaygınlaşması gerektiğini kaydederek, uluslararası arenada görülen dengesiz güç dağılımının artık daha fazla tepki çektiğini belirtti.
“Karayip bölgesinde 25 milyon insan iklim odaklı olarak göç etmek zorunda kalacak”
ACS Genel Sekreteri Rodolfo Sabonge, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin Karayip bölgesinde yaratacağı tahribata dikkati çektiÄŸi konuÅŸmasında, “Karayip bölgesinde 25 milyon insan iklim odaklı olarak göç etmek zorunda kalacak. Bu bir zincir etkisi. Biz iklim temelli sorunları bireysel olarak görmeye devam edemeyiz, sistematik olarak ele almalıyız.” ifadelerini kullandı.
Kovid-19 salgınının da bölge ülkeleri için çok büyük sorunlara neden olduğunu dile getiren Sabonge, şunları söyledi:
“Bizim en önemli vazifemiz daha fazla birlik ve beraberlik içinde çalışmak olmalıdır. Çünkü Karayip bölgesindeki ülkeler olarak bizler küçük ülkeleriz. Burada çok güçlü ekonomiler yok. OdaklanabileceÄŸimiz noktalardan biri de turizm. Ulaşımın dünya genelinde çökmesiyle Karayiplere seyahat etmek zorlaÅŸtı ve çok büyük zarar gördük. Bu zararın etkilerini azaltabilmek için birlikte çalışmak zorundayız.”
LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, Türkiye’nin coÄŸrafi olarak Latin Amerika bölgesine uzak olsa da Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminden bu yana iliÅŸkilerin mevcut olduÄŸunu belirterek, “Türkiye özellikle son 20 yıldır Latin Amerika konusunda etkili bir politika geliÅŸtiriyor. Bu süreçteki çabalar meyvelerini veriyor. ÖrneÄŸin, Latin Amerika kıtasında 6 olan büyükelçilik sayımız ÅŸu an 17 oldu. Orada çalışan insanlar, ellerinden geldiÄŸince bu iki coÄŸrafyayı yakınlaÅŸtırmaya çalışıyorlar.” dedi.
Türk televizyon dizilerinin bölge ülkelerinde çok baÅŸarılı olduÄŸuna dikkati çeken Kutlu, Latin Amerika’da herhangi bir AVM’de gezerken Türk TV dizilerinden karakterlerin yer aldığı içeriklerle karşılaşılabileceÄŸini belirtti.
Türkiye’nin fiziksel mesafeyi aÅŸarak, ticari iliÅŸkilerini artırmaya çalıştığını dile getiren Kutlu, “Türkiye bölgede ticareti kolaylaÅŸtıran anlaÅŸmaları iÅŸleme koymaya çalışıyor. Türkiye’nin bazı büyük ÅŸirketleri bu bölgede rol oynuyor. Ciddi liman projeleri var. Bu ÅŸirketler benzer yatırımları Afrika’da ya da Orta Asya’da da yapmıştı, Åžimdi de Latin Amerika’da bu projeleri baÅŸlattı.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA