Vitamin D takviyesinin akut solunum yolu enfeksiyon riskini % 12 azalttığı belirlendi

Vitamin D takviyesinin akut solunum yolu enfeksiyon riskini % 12 azalttığı belirlendi

Vitamin D takviyesinin akut solunum yolu enfeksiyon riskini % 12 azalttığı belirlendi

D3 vitamini veya herhangi bir süre D2 vitamini takviyesinin kullanıldığı, bir etik komite tarafından onaylanan 25 adet randomize, çift kör, plasebo kontrollü araştırma değerlendirildi.

Bu araştırmalar 0-95 yaş arasında 11.321 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmişti.

Meta-analizin kıymetini artıran bir başka husus da akut solunum yolu enfeksiyonu ensidansı ile ilgili verilerin prospektif yani ileriye dönük olarak toplanması ve etkinlik sonucu olarak önceden belirlenmesiydi.

Vitamin D takviyesinin, tüm katılımcılarda akut solunum yolu enfeksiyon riskini yüzde 12 azalttığı belirlendi.

Günlük veya haftalık vitamin D alanlarda, başlangıç 25-hidroksivitamin D seviyeleri 25 nmol/L’ den az olanlarda başlangıç 25-hidroksivitamin d seviyeleri 25 nmol/L’ den yüksek olanlara göre koruyucu etkiler daha güçlü bulundu.

Vitamin D takviyesi güvenliydi ve genel olarak akut solunum yolu enfeksiyonuna karşı koruma sağladı. En fazla faydayı, vitamin D seviyeleri düşük olanlar ve bolus dozları almayan hastalar gördü.

Vitamin D seviyelerinin bazı ekollere göre 20’ nin bazı ekollere göre ise 30’ un üzerinde olması gerekiyor.

Gelelim neticeye

Türkiye gibi bir güneş ülkesinde yaşayanların sağlıklı bir hayat tarzları varsa vitamin D ihtiyaçlarının olmaması gerekir ve bunun için her öğle vakti 15-20 dakika güneş banyosu kâfidir.

KOVİD pandemisi dolayısıyla uzun süredir doğru dürüst gün yüzü görmeyen ve beslenemeyen insanların özellikle de yaşlı ve kronik hastalığı olanların vitamin D desteği almalarını bu özel durum dolayısıyla ben bile faydalı buluyorum.

Anlayın!

Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/05/08/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/vitamin-d-destekleri-solunum-yolu-enfeksiyon-riskini-azaltiyor/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir