Vodafone ve DAMAC, Türkiye’de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı yapacak

Vodafone ve DAMAC, Türkiye'de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı yapacak

Vodafone ve DAMAC, Türkiye'de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı yapacak

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Aksoy, “DAMAC ile ülkemize yeni bir veri merkezi kazandırmak üzere güçlerimizi birleÅŸtirdik. Bu kapsamda İzmir’de kuracağımız ortak veri merkezi projemizin toplam yatırım tutarının 100 milyon dolara ulaÅŸacak.” dedi.

İSTANBUL (AA) – Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, DAMAC ile ülkeye yeni bir veri merkezi kazandırmak üzere güçlerini birleÅŸtirdiklerini belirterek, “Bu kapsamda İzmir’de kuracağımız ortak veri merkezi projemizin toplam yatırım tutarının 100 milyon dolara ulaÅŸmasını öngörüyoruz. Bu yatırımda ortaklığımız yüzde 50-50.” dedi.

Vodafone Türkiye’nin uluslararası dijital altyapı saÄŸlayıcılarından Edgnex Data Centres by DAMAC ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸbirliÄŸinin detayları, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ve Edgnex Data Centres by DAMAC BaÅŸkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, iÅŸbirliÄŸi kapsamında İzmir’de yeni bir veri merkezi açılacak. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülen veri merkezinin 2025’in ilk çeyreÄŸinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Faaliyetlerine veri taşıma ve barındırma hizmetleriyle baÅŸlayacak olan merkez, uzun vadede 6 megawatt kapasiteye kadar ulaÅŸarak Vodafone’un Ege Bölgesi’ndeki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden biri olacak.

Toplam 12 megawatt kapasiteye kadar büyümeye elveriÅŸli bir yapı olarak tasarlanacak yeni veri merkezi ile Vodafone’un Türkiye’nin büyükÅŸehirlerinde bulunan veri merkezlerinin sayısı 6’ya, beyaz alan büyüklüğü ise 13 bin 500 metrekareye kadar ulaÅŸacak. Kurulacak veri merkezinin 2025’te faaliyete geçmesi hedefleniyor.

“Vodafone olarak, ülkemizin yatırım ikliminde önemli bir rolümüz var”

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, toplantıdaki konuÅŸmasında, Türkiye’de yeni bir yatırım haberini paylaÅŸmaktan duydukları memnuniyete iÅŸaret ederek, DAMAC ile İzmir’de hayata geçirecekleri yeni veri merkezi projesinin detaylarını paylaÅŸtı.

Dijital dönüşümün ülke ekonomilerinin ve toplumların dayanıklılığı için kritik öneme sahip olduÄŸunu belirten Aksoy, Türkiye’nin “Dijital Türkiye” vizyonuna ulaÅŸması ve dijitalleÅŸmenin ekonomik kalkınma için bir kaldıraç haline getirilmesinde sektörün öncü rol üstlendiÄŸini dile getirdi.

Aksoy, sektör olarak, yeni nesil teknolojilerle donatılmış genişbant altyapısının yaygınlaştırılması ve dijital araçlara erişimin sağlanması yoluyla ekonomik ve toplumsal gelişime önemli katkı sağladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Elbette arzumuz, hem ÅŸirketimiz hem de sektör genelinde yatırımlarımızın ve ekonomiye katkımızın artarak devam etmesi. Yeni kuracağımız veri merkezi de bu arzumuzun önemli bir yansıması niteliÄŸinde. Vodafone olarak, ülkemizin yatırım ikliminde önemli bir rolümüz var. Türkiye ekonomisine katkı saÄŸlayan oyunculardan biriyiz. Son 17 yılda yaptığımız yatırımın reel deÄŸeri 157,6 milyar TL’yi aÅŸtı. Vodafone ekosistemi olarak sadece 2022-23 mali yılında Türkiye GSYH’sine 68 milyar TL’lik katkı saÄŸladık. Gelecek hedeflerimizden biri de veri merkezi, bulut çözümleri, siber güvenlik, özelleÅŸtirilmiÅŸ mobil aÄŸ ve IoT alanlarında yapacağımız yatırımlarla önümüzdeki 5 yıl boyunca katlanarak artan bir hızda büyümek. Küresel bulut biliÅŸim pazar büyüklüğünün 2026 yılına kadar 947,3 milyar dolara ulaÅŸacağı öngörülüyor. Bu yükselen ekonomide Türkiye’nin yer almaması düşünülemez. Bulut biliÅŸim için güvenilir ve yüksek kapasiteli veri merkezlerine yatırım yapılması bir zorunluluk olmaya devam ediyor.

Bu anlayışla DAMAC ile ülkemize yeni bir veri merkezi kazandırmak üzere güçlerimizi birleÅŸtirdik ve bir ortak giriÅŸim ÅŸirketi kurduk. Bu stratejik ortaklıkla amacımız, Türkiye’de ve diÄŸer global pazarlarda veri merkezi tesisleri geliÅŸtirmek. Bu kapsamda İzmir’de kuracağımız ortak veri merkezi projemizin toplam yatırım tutarının 100 milyon dolara ulaÅŸmasını öngörüyoruz. Yeni veri merkezimiz tamamlandığında, teknoloji alanındaki yatırımlarımızın en güçlü halkalarından birini oluÅŸturacak. Vodafone olarak, global deneyimimiz ve yerel yeteneklerimiz ile ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz.”

“Bu yatırım bizim için de önemli bir dönüm noktası olacak”

Edgnex Data Centres by DAMAC Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali de işbirliğinin kendileri için önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Åžirket olarak dünyada 1 milyar dolarlık bir ‘Data Center’ yatırımı planlıyoruz, 100 milyon dolarlık yatırım da bunun içinde. Bu merkez verimli modüler büyümeye izin veren bir veri merkezi olacak ve iki ülke için de katma deÄŸerli bir yatırım olacak. Bu yatırım iki ülkenin de iliÅŸkilerinin geliÅŸmesinde önemli rol oynayacak, Türkiye’nin büyümesine de katkıda bulunacak. Bu yatırım bizim için de önemli bir dönüm noktası olacak. Türkiye’nin en geniÅŸ ve en eski ÅŸehirlerinden biri olan İzmir, konumu itibarıyla da DoÄŸu Akdeniz Bölgesi’nin veri merkezi talebini karşılamak adına son derece elveriÅŸli. Biz yerel dijital ekonomiler üzerinde maksimum etki alanına sahip olabileceÄŸimiz küresel stratejik ortaklıklar kurmaya önem veriyoruz. Bu nedenle Vodafone ile olan çalışmamız hızla geliÅŸen piyasada dünya standartlarında bir tesis sunacak.”

“Ortaklık yapısı yüzde 50-50 olacak”

Toplantı sonunda iki şirketin yetkilileri basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Engin Aksoy, yatırımda ortaklığın yüzde 50-50 olacağının bilgisini vererek, yeni merkezde yeni istihdam yaratacaklarını, 2025’de hayata geçmesi planlanan merkezle ekonomiye katkı sunmaya devam edeceklerini anlattı.

Yapay zekanın sektördeki yeri ve önemine dikkati çeken Aksoy, yeni merkezde de yapay zekanın önemli bir yeri olacağını dile getirdi.

Aksoy, “Bu yatırımı baÅŸlangıç olarak görüyoruz. Burası modüler bir yapı olarak inÅŸa ediliyor zaten kapasite ihtiyacına göre deÄŸerlendirebiliriz.” dedi.

Edgnex Data Centres by DAMAC Yatırımlardan Sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Danish Nayar da veri merkezi açısından İstanbul, Ankara baÅŸta olmak üzere diÄŸer ÅŸehirlerde de potansiyel gördüklerini, yatırım için Orta DoÄŸu ülkelerine odaklandıklarını, Türkiye’nin de kendileri için önemli bir ülke olduÄŸunu söyledi.

Tier 3 standartlarına göre tasarlanacak

Toplantıda paylaşılan bilgiye göre, son teknolojiye sahip olacak yeni veri merkezi, Tier 3 standartlarına göre tasarlanacak. Veri merkezi sektöründe, sıfır hataya yakın çalışma koşulları ile yüzde 99,982 kullanılabilirlik, tam yedekli, yüksek teknoloji özelliklerine sahip veri merkezleri Tier 3 seviyesine erişmiş sayılıyor.

Depreme dayanıklılık standartları esas alınarak inşa edilecek olan yeni veri merkezi, soğutma sistemi dahil yedekli altyapı kapasitesi, yedekli bilgi işlem sistemleri ve çalışır durumdayken bile bakımı yapılabilen güvenilir teknoloji merkezi ile Tier 3 seviyesi için gerekli tüm kriterleri karşılayacak. Yeni veri merkezi yeşil enerji bileşenlerine sahip olacak ve merkezde yenilenebilir enerji kullanılacak.

İzmir, Avrupa, Afrika ve Asya’ya eriÅŸim saÄŸlayan birçok deniz altı kablo geçiÅŸ istasyonuna yakın bir konumda bulunuyor. Stratejik konumu nedeniyle bölgede devam eden deniz altı kablo geliÅŸtirme çalışmaları, internet deÄŸiÅŸim noktaları ve içerik dağıtım ağı (CDN) saÄŸlayıcıları açısından cazip hale geliyor. Türkiye ve Yunanistan’ı birbirine baÄŸlayacak olan deniz altı kablo sistemi, İzmir’i Atina ve Girit’e baÄŸlayacak. Bu sayede, veri merkezi müşterilerine yedekli baÄŸlantı güzergahları sayesinde düşük gecikme süresiyle eriÅŸim hizmeti imkanı saÄŸlanacak.

Yeni merkez, hyperscaler segmenti için de çok önemli bir merkez olacak

Vodafone’u bölgede “tek durak noktası” haline getirecek olan merkez, özellikle bölgedeki içerik üreticileri, toptan seviyede hizmet veren firmalar ve felaket durum merkezi (DRC) hizmetlerine ihtiyaç duyan kurumsal firmalar için Avrupa yönüne hem karasal hem de deniz altı kabloları ile baÄŸlı olacak.

Bu da merkezin müşteriler tarafından tercih edilmesinde önemli rol oynayacak. Yeni veri merkezi, “internet üzerinden medya servisi sunanlar (OTT)” ve “hiper ölçekli hizmet saÄŸlayıcılar (hyperscaler)” segmenti için de çok önemli bir merkez olacak. Bu segmentin coÄŸrafi olarak alternatif bir rotada veri merkezi hizmeti almasını saÄŸlayacak.

Vodafone, tüm veri merkezlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor

Vodafone, halihazırda İstanbul’da 2, İzmir, Ankara ve Adana’da birer tane olmak üzere toplam 5 veri merkeziyle hizmet veriyor. Bu merkezler üzerinden yedekli altyapıyla saÄŸlanan hizmetler sayesinde iÅŸletmelerin kritik uygulamaları kesintisiz, güvenli ve verimli ÅŸekilde yönetiliyor.

Åžirket, “BaÄŸlantı”, “Bulut Teknolojileri”, “Nesnelerin İnterneti”, “Siber Güvenlik”, “Yönetilen Hizmetler” gibi uçtan uca çözümlerle iÅŸletmelerin kendi iÅŸlerine odaklanmalarına destek oluyor.

Yönetilen Hizmetler tarafındaki yaklaşık 250 kiÅŸilik uzman kadrosuyla ÅŸirket, sunucuların izlenmesi ve yönetimi, veritabanı yönetimi ve yedeklenmesi gibi alanlarda 7/24 hizmet sunuyor. Veri merkezi hizmetlerini özel araçlar üzerinden 180’i aÅŸkın metrikle izleyen Vodafone, tüm veri merkezlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir