Yargıtay Ceza Genel Kurulu, MİT tırlarının durdurulması davasında 18 sanığa verilen hapis cezalarını onadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, MİT tırlarının durdurulması davasında 18 sanığa verilen hapis cezalarını onadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, MİT tırlarının durdurulması davasında 18 sanığa verilen hapis cezalarını onadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ mensuplarınca Adana ve Hatay’da MÄ°T tırlarının durdurulmasına iliÅŸkin davada 18 sanığa verilen hapis cezalarını onadı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca Adana ve Hatay’da MÄ°T’e ait tırların durdurulmasına iliÅŸkin davada aralarında eski Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Süleyman BaÄŸrıyanık ile eski Adana Jandarma Bölge Komutanı tuÄŸgeneral Hamza CelepoÄŸlu’nun da bulunduÄŸu 18 sanığa “silahlı terör örgütüne üye olma”, “devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme” ve “devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama” suçlarından verilen hapis cezalarını onadı.

Ä°lk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen ve 28 Haziran 2019’da karara baÄŸlanan MÄ°T tırlarının durdurulmasına iliÅŸkin 54 sanıklı davanın temyiz incelemesi tamamlandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 18 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararları ile 24 sanık hakkındaki beraat kararlarının onanmasına karar verdi. Kurul, 3 sanık hakkındaki hükme bozma kararı verirken, 9 sanık yönünden ise dosyayı ayırdı.

Kurul ayrıca, tüm sanıklar hakkında “Cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs etme” suçundan verilen beraat kararlarına iliÅŸkin ise temyiz taleplerinin reddine hükmetti.

Buna göre, Kurul, eski Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Süleyman BaÄŸrıyanık’a “devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme” suçundan 5 yıl, bu belgeleri açıklama suçundan 7 yıl, FETÖ üyeliÄŸinden 10 yıl 6 ay olmak üzere verilen 22 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

Eski Adana Jandarma Bölge Komutanı tuÄŸgeneral Hamza CelepoÄŸlu’na “devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme” suçundan 4 yıl 2 ay, bu belgeleri açıklama suçundan 5 yıl 10 ay, FETÖ üyeliÄŸinden ise 10 yıl olmak üzere verilen toplam 20 yıl hapis cezası da onandı.

Kurul, aynı suçlardan 18 yıl 9 ay hapis cezası verilen eski Adana Başsavcıvekili Ahmet Karaca, 26 yıl hapis cezası verilen eski özel yetkili Adana savcısı Aziz Takçı, 20 yıl 5 ay hapis cezası verilen eski Adana İl Jandarma Komutanı kurmay albay Özkan Çokay hakkındaki hükümlerin de onanmasına karar verdi.

Eski özel yetkili Adana savcısı Özcan ÅžiÅŸman’a “devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme” suçundan 5 yıl 3 ay ve FETÖ üyeliÄŸinden 12 yıl olmak üzere verilen toplam 17 yıl 3 ay hapis ile dönemin Kırıkhan Cumhuriyet BaÅŸsavcısı YaÅŸar KavalcıoÄŸlu’na “devletin güvenliÄŸine ve siyasal yararlarına iliÅŸkin bilgileri temin etme” suçundan 4 yıl 6 ay ve FETÖ üyeliÄŸinden ise 11 yıl 3 ay olmak üzere verilen toplam 15 yıl 9 ay hapis cezalarının da onanması kararlaÅŸtırıldı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesince mahkumiyetlerine hükmedilen sanıklar Gökhan Bakışkan, Hakan Kaplan, Hüseyin Özmen, Önder Kır, Hakan Gencer, Orhan Şahin, Mehmet Fırat, Bekir Karataş, İbrahim Aslan, Gültekin Menge ve Yasin Yalçınkaya hakkındaki cezalar da onandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanıklar Halil İbrahim Köse, Mahmut Özcan ve Hayati Özcan hakkında verilen kararların ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyizi doğrultusunda bozulmasına hükmetti.

MÄ°T’e ait tırları durdurmuÅŸlardı

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Ocak 2014’te ve Adana’nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014’te MÄ°T’e ait araçların durdurularak, arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından “Devletin güvenliÄŸi, iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliÄŸi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak” suçlarından yürütülen soruÅŸturma kapsamında olaya karışanlar hakkında kamu davası açılmıştı.

Ä°ddianamede, MÄ°T tırlarının durdurulmasının, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini El Kaide’ye yardım ediyor görünümü ile Uluslararası Ceza Mahkemesine ve Lahey Adalet Divanına taşımayı amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir aÅŸaması olduÄŸu belirtilmiÅŸ, bu “mizansen ve operasyonun” amacının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduÄŸu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı ifade edilmiÅŸti.

Ä°ddianamede, “Ä°ÅŸlenen suç baÅŸlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MÄ°T ve DışiÅŸleri aleyhine gerçekleÅŸtirilen, sonuçları itibarıyla Suriye devleti lehine sonuçlar doÄŸuran bir casusluk faaliyetidir.” tespiti yapılmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir