Yeni tip koronavirüs dünyada hızla yayılıyor
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan’da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam ve Malezya buralarda virüsü taşıyan vakaların olduÄŸunu doÄŸruladı.
Çin‘in Vuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan ve baÅŸlarda kaynağı bilinmediÄŸinden “gizemli hastalık” olarak anılan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar çoÄŸu Asya’da olmak üzere 10’dan fazla ülke ve bölgede görüldü.
Çin genelinde 80 kiÅŸinin ölümüne yol açan, 2 bin 744 kiÅŸiye bulaÅŸan virüs, çıkış yerinden dolayı “Vuhan virüsü” diye de adlandırılıyor.
Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor, ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor. İleri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.
Virüs 10’dan fazla ülke ve bölgede görüldü
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan’da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam ve Malezya, buralarda virüsü taşıyan vakaların olduÄŸunu doÄŸruladı.
Yeni tip koronavirüs çoÄŸunlukla Çin’den bu ülkelere giden kiÅŸiler yoluyla Nepal, Fransa, Kanada, ABD ve Avustralya’ya da sıçradı.
Koronavirüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor; Hong Kong Özel İdari Bölgesi (5 vaka), Makao Özel İdari Bölgesi (2 vaka), Tayland (8 vaka), ABD (5 vaka), Avustralya (5 vaka), Japonya (4 vaka), Malezya (4 vaka), Singapur (4 vaka), Fransa (3 vaka), Güney Kore (3 vaka), Vietnam (2 vaka), Kanada (1 vaka) ve Nepal (1 vaka) .
Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 23 Ocak’ta yaptığı toplantıdan sonra koronovirüsle ilgili “uluslararası kamu saÄŸlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduÄŸunu açıkladı.
Çin’de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının Vuhan’daki kapatılan Huanan Deniz Ãœrünleri Pazarı’ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.
Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık’ta Vuhan’da tespit edilmiÅŸti. Vuhan Belediyesi SaÄŸlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ãœrünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kiÅŸide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Pekin yönetimi, ülke içinde salgınla mücadele için çeÅŸitli önlemler alarak Vuhan’a giriÅŸleri yasaklamış, çıkışlara da çok özel durumlarda izin verileceÄŸini açıklamıştı.
Kaynak: AA