Yerli ve milli 5G sistemlerinin demoları tanıtıldı

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G HaberleÅŸme Åžebekesi Projesi ile 5G teknolojisine özel kritik ÅŸebeke donanım ve yazılımları geliÅŸtiriliyor.” dedi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G HaberleÅŸme Åžebekesi Projesi kapsamında Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nde gerçekleÅŸtirilen çalıştayda, kritik öneme sahip haberleÅŸme sektöründe kullanılan donanım ve yazılım gibi yüksek katma deÄŸerli ürünlerin yerli ve milli imkanlarla temin edilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil iÅŸletmeciler tarafından yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık donanım ve yazılım yatırımı yapıldığını ifade eden Sayan, “Bunun en az yüzde 45’inin yerli ürünlerden temin edilmesi gerektiÄŸini dikkate aldığımızda, pastadan ayrılan bu payın yerli üreticilerimiz tarafından iyi deÄŸerlendirilmesi gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

Sayan, 4.5G ile getirilen yükümlülüklerin başlangıç olduğuna dikkati çekerek, asıl hedefin 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden birinin Türkiye olması ve 5G şebeke ekipmanlarının önemli bir kısmının yerli kaynaklarla üretilmesi olduğunu bildirdi.

Mobil şebekeler üzerinden sınırlı ölçüde sunulan birçok servisin 5G ile daha hızlı, daha kaliteli, daha yaygın, daha yenilikçi olarak kullanıcılara sunulabileceğini vurgulayan Sayan, şöyle konuştu:

“Son dönemlerde 5G’ye giden yolda ülkemizde önemli çalışmalar yürütülüyor. HaberleÅŸme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) yürütmekte olduÄŸu ve TÃœBÄ°TAK tarafından desteklenen Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G HaberleÅŸme Åžebekesi Projesi ile 5G teknolojisine özel kritik ÅŸebeke donanım ve yazılımları geliÅŸtiriliyor.”

“Mart 2020’de radyolink ekipmanlarının tasarımı tamamlanacak”

Sayan, proje kapsamında geliÅŸtirilen radyolink ekipmanlarının tasarımının tamamlanarak Mart 2020’de canlı ÅŸebekede test edilebilecek ve gelecek yılın haziran ayında ÅŸebekelerde kullanılabilecek duruma geleceÄŸi bilgisini verdi.

HTK tarafından yürütülen 5G projesine ULAK AÅž’nin de dahil olduÄŸuna iÅŸaret eden Sayan, oluÅŸan bu sinerji ve güç birliÄŸiyle hedeflere en kısa zamanda ulaşılacağını söyledi.

Sayan, dünya devi firmaların tek bir marka etrafında ekosistemlerini oluşturduklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Bizim farklı markalarla hareket etmemiz imkansıza yakın. Bu nedenle yaptığımız bütün çalışmalara devam ederken bir taraftan da markalaÅŸma çok önemli. Günümüzde, başını Çin ve ABD’nin çektiÄŸi 5G ve Ötesi teknolojilere yönelik dünyada bir teknoloji savaşı var. Bu savaşın farkında olarak biz de gereken tedbirleri almalı ve üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirebilmek için kamu, özel sektör, 3 büyük operatörümüz, HTK ve ULAK olarak üzerimize düşenleri hep birlikte yapmalıyız.”

5G teknolojisine yönelik çabanın karşılığını bulabilmesinin firmaların geliştirdiği ürünlerin ticari şebekelerde kullanılmasıyla mümkün olabileceğini anlatan Sayan, gelecek dönemde altyapı ürünlerinin tedarikinde rekabetin ve yerli ürünlerin mevcut şebekelere entegrasyonunun sağlanmasını yakından takip edeceklerini dile getirdi.

“Ortak altyapıyı önemsiyoruz”

Sayan, vatandaÅŸların 5G teknolojisini deneyimleyebilmelerine imkan tanıyacak kullanım senaryoları üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Buradaki temel hedef, 5G’nin ticari olarak ülkemizde sunulmaya baÅŸlamadan önce halihazırda yabancı tedarikçilerin ürünleri kullanılarak yapılan 5G denemelerine benzer uygulamaları, yerli ve milli ürünlerle yapabilmek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

5G altyapısının kurulmasıyla ilgili ilk test sahalarından birinin Ä°stanbul Havalimanı olacağını ifade eden Sayan, diÄŸer test sahalarının da Ä°stanbul ve Ankara’da 5G vadileri olarak belirlendiÄŸini bildirdi.

Yerli ve milli 5G sistemleri tanıtıldı

Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu BaÅŸkanı Ömer Abdullah KaragözoÄŸlu ile Ankara Sanayi Odası BaÅŸkanı Nurettin Özdebir’in de katıldığı toplantıda konuÅŸmaların ardından yerli ve milli imkanlarla Havelsan tarafından geliÅŸtirilen “Görev Kritik Video Group Call&Video Push”, Çekirdek Åžebeke NSSF&NEF”, “NFVI Telco Bulut Platformu” ve Ä°2Ä° tarafından geliÅŸtirilen “5G BBU” ürünlerinin demoları tanıtıldı.

Söz konusu ürünlerin, kritik görevlerde koordinasyonu artırma, acil durumlarda belli kullanıcılara daha fazla kullanım kapasitesi verme, nesnelerin interneti teknolojilerinin 5G’ye entegre edilmesi ve 5G için geliÅŸtirilen ürünlere altyapı oluÅŸturmaya imkan saÄŸlaması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir