Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye’yle aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu şekilde gelişiyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’yle aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu şekilde gelişiyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’yle aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu şekilde gelişiyor

Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki “anlayış ve iliÅŸki ortamının devamlı daha olumlu bir ÅŸekilde geliÅŸtiÄŸini” söyledi.

Yunanistan BaÅŸbakanı Miçotakis, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile görüşmesinin ardından CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸtu.

Bunun, 10 ay içerisinde yapılan dördüncü görüşme olduÄŸunu belirten Miçotakis, “Bu görüşmelerin sayısı da ÅŸunu gösteriyor; iki komÅŸu olarak aramızdaki anlayış ve iliÅŸki ortamı devamlı daha olumlu bir ÅŸekilde geliÅŸiyor. Bu pozitif iliÅŸkiler çok olumlu bir günlük yaÅŸamı gerçekleÅŸtirmemize yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, Atina’da düzenlenen 5. Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (YDÄ°K) toplantısı ve imzalanan mutabakat zaptının ardından bu olumlu geliÅŸmeleri devam ettirmeye kararlılıklarını gösterdiklerini dile getirdi.

Özellikle güven artırıcı önlemlerin ve diğer pozitif işbirliği gündeminin istikrarı sağlayacak önemli alanlar olduğunu kaydeden Miçotakis, bu yaklaşımın somut sonuçlar verdiğini söyledi.

Miçotakis, bu sonuçların “kazan-kazan” zemininde elde edildiÄŸine iÅŸaret ederek, yatırımların arttığını, ekonomi ve yatırım alanlarında iÅŸbirliÄŸinin gün geçtikçe geliÅŸtiÄŸini ifade etti.

Türk-Yunan iş insanlarının martta önemli bir konseyde bir araya geldiğini belirten Miçotakis, bu konsey üyelerinin çalışmaları sayesinde ortaya konulan hedefi gerçekleştirmek konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.

Ekspres vize uygulaması

BaÅŸbakan Miçotakis, Yunanistan’ın, Türk vatandaÅŸlarına 10 Ege adası için baÅŸlattığı ekspres vize uygulamasına deÄŸinerek, iki ülke halkının bundan faydalanmaya baÅŸladığını söyledi.

Söz konusu uygulamanın bu adaların “serbestçe” ziyaret edilmesini saÄŸladığını aktaran Miçotakis, sürecin hızlı ve ekonomik alanda da çok önemli olduÄŸunu vurguladı.

Miçotakis, halkların birbirleriyle bir araya gelmeleri ve birbirlerini tanımalarının da çok büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile “düzensiz göç” meselesini de görüştüklerini kaydeden Miçotakis, “Ãœmitsiz insanların acısının istismarını yapan insan tacirlerini durdurmak için sarf ettiÄŸimiz çabalar çok çok olumlu sonuçlar vermeye baÅŸladı. Türkiye, bu konuda çok kararlı bir ÅŸekilde ve çok pozitif katkıda bulundu.” diye konuÅŸtu.

BaÅŸbakan Miçotakis, bu konuda Türkiye’nin Avrupa fonlarından yararlanabilmesi için çalıştıklarına da deÄŸindi.

Azınlıkların iki ülke arasında “beÅŸeri bir dostluk köprüsü” rolünü üstlenebileceklerini söyleyen Miçotakis, azınlıkların iki ülkenin renkliliÄŸine katkıda bulunduÄŸunu, Trakya’da Hristiyan ve Müslüman nüfusun ahenk içinde bir arada yaÅŸadıklarını dile getirdi.

Miçotakis, Lozan AnlaÅŸması çerçevesinde azınlıkların dini bir azınlık olduÄŸunu iddia ederek, Yunanistan’da “eÅŸit vatandaÅŸlık ilkesi” ışığında Müslüman vatandaÅŸlara iyi davranıldığını savundu.

Müslüman azınlığın Yunanistan’ın sosyal ve kültürel hayatına katkısının çok büyük olduÄŸuna iÅŸaret eden Miçotakis, “Ne yazık ki Türkiye’deki Hristiyan azınlığın sayısı ufalmıştır ancak burada da tabii ki dini özgürlük ve Hristiyan eserlerinin UNESCO anlaÅŸmalarında ve ÅŸartlarında öngörüldüğü gibi koruma altına alınması gerektiÄŸine inanıyoruz. Çünkü açıklıkla ve samimiyetle dile getirdiÄŸim gibi Sayın CumhurbaÅŸkanı, Kariye Camii’nin tekrar bir ibadet yeri olarak iÅŸlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir geliÅŸme oldu. Bu olaÄŸanüstü mekanın bütün insanlığın bir eseri olduÄŸuna, bütün insanlığa ait olduÄŸuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la Ukrayna ve Orta DoÄŸu’daki geliÅŸmeleri görüşme fırsatını elde ettiklerini aktararak, hem Rusya’nın “despotik tavrını” hem de Orta DoÄŸu’da gerçekleÅŸen geliÅŸmeleri reddettiklerini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle Orta DoÄŸu konusunda bir görüş ayrılığı olduÄŸu deÄŸerlendirmesini yapan Miçotakis, “Ä°srail’in bir terör sonunda verdiÄŸi kurbanlardan sonra Gazze bölgesine girmesi ve terör örgütü olarak kabul ettiÄŸimiz Hamas’ı Türkiye’nin deÄŸiÅŸik bir yaklaşım ve nitelemeyle gördüğünü biliyoruz. Ancak bölgede akan kanın durdurulması konusunda ikimiz de hemfikiriz. Gazze’deki sivil insanların ve vatandaÅŸların korunması gerektiÄŸi konusunda hemfikiriz. Refah’ta gerçekleÅŸtirilecek bir kara iÅŸgalinin ve hücumunun kabul edilmez bir hareket olacağı konusunda da hemfikir kaldık. Uluslararası camianın üyesi olarak bu konularda mutabık kaldık.” diye konuÅŸtu.

Miçotakis, Kıbrıs meselesinde de tek çözüm yolunun diyalog olduÄŸunu vurgulayarak, “Bu nedenle Holguin Cuellar’ın, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri (Antonio) Guterres’in Kıbrıs Åžahsi Temsilcisi olarak görevlendirilmesine seviniyorum ve kendisine, BM kararları çerçevesinde, iki tarafın yapıcı müzakeresinden baÅŸlayan bir çözüm arayışı için zaman verilmesi gerektiÄŸini düşünüyorum.” dedi.

Yunanistan, Türkiye’nin AB ortaklık sürecini destekliyor

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine iliÅŸkin Miçotakis, “Yunanistan, var olan zorluklara raÄŸmen Türkiye’nin AB’ye ortaklık sürecine destek vermeye devam etmektedir, tabii ki Avrupa müktesebatına dahil olması ön koÅŸuluyla.” dedi.

Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüş ayrılıklarına raÄŸmen “kazan-kazan” zemininde bir iÅŸbirliÄŸine açık olduklarını bu aÅŸamada bile ispat ettiklerini kaydederek, iki ülkenin de sivil koruma konusunda iÅŸbirliÄŸini daha da geliÅŸtirme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

İklim değişikliği ve deprem coğrafyası içerisinde yer alan iki ülke olmaları nedeniyle afet ve acil durum yönetimi konusunda da işbirliğine yöneldiklerini dile getiren Miçotakis, bunun çok mantıklı bir gelişme olduğunu belirtti.

Miçotakis, Yunanistan ve Türkiye dışiÅŸleri bakanlarının görüşmeleri sayesinde de çok olumlu adımlar atıldığını anımsatarak, son bir yıl içerisinde çok hızlı ve istikrarlı bir ÅŸekilde atılan bu adımlardan sonra NATO’nun 75. yıl dönümü dolayısıyla hem Washington hem New York’ta tekrar görüşme fırsatı elde edeceklerine inandığını dile getirdi.

Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi’nin (YDÄ°K) bir sonraki toplantısının Ankara’da bu yıl içerisinde gerçekleÅŸeceÄŸine inandıklarını belirten Miçotakis, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Yunanistan BaÅŸbakanı Miçotakis, Türkiye’den ayrıldı

Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile yaptığı görüşmenin ardından Ankara’dan ayrıldı.

Miçotakis günübirlik ziyaretin ardından Türkiye’den ayrılırken, Yunanistan BaÅŸbakanı’nı taşıyan uçak, saat 20.00’de Ankara’dan hareket etti.

BaÅŸbakan Miçotakis’i, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ve üst düzey yetkililer yolcu etti.

Kaynak: AA