5 termik santral tamamen kapatıldı

5 termik santral tamamen kapatıldı

5 termik santral tamamen kapatıldı

Bakan Kurum, Çevre Kanunu’nu gereÄŸi 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiÄŸini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çevre yatırımlarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlamaları gereken 13 termik santralle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni yılın ülkeye ve aziz millete hayırlar getirmesini, çevrenin, doğanın, insanın sağlığının en güzel şekilde korunduğu, herkes tarafından gözetildiği, tabiat varlıklarının hem sayısının hem de kalitesinin arttığı, artırıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu.

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı olarak yaptıkları her projede, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın vizyonunda, özellikle doÄŸayı ve vatandaÅŸların saÄŸlığını korumak, çocukların daha saÄŸlıklı bir ülkede yetiÅŸmesini saÄŸlamak gibi vazifeleri bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Kurum, bunun için 81 ilde 7 gün 24 saat çalıştıklarını, vatandaşın saÄŸlığına etki eden veya etme ihtimali olan her alana müdahale ederek milletin lehine kararlar aldıklarını vurguladı.

Bakan Kurum, çalışmalarını, milletin talepleri ve çevre hassasiyeti doğrultusunda, kararlılıkla sürdürdüklerine işaret etti.

Termik santrallerle ilgili müşterek komisyon kuruldu

Ãœlke genelinde denetimlerini aralıksız sürdürdükleri 52 kömür ve linyit yakıtlı termik santralin bulunduÄŸunu aktaran Kurum, yasal düzenlemelerle 2013 yılından itibaren, termik santral tesislerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 8’inci maddesine göre, gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanındığını hatırlattı.

Her bir tesisin bu süre zarfında filtre ve baca gazı arıtma gibi çevresel yatırımları tamamlaması gerektiğini dile getiren Kurum, tüm bu yatırımların takip edilmesi için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile müşterek komisyon kurulduğunu bildirdi.

Elektrik üretim tesislerinin iÅŸ termin planlarını komisyona sunduklarını ancak bu tesislerin bir kısmının iÅŸ termin planlarında deÄŸinilen çevre yatırımlarını tamamlamadığını tespit ettiklerini aktaran Kurum, ÅŸirketlerin bu yatırımları tamamlaması için süre uzatımına dair yakın zamanda bir yasal düzenlemenin yapıldığını ancak CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, vatandaÅŸların saÄŸlığını her ÅŸeyin üstünde tutarak termik santrallerle ilgili düzenlemeyi veto ettiÄŸini anımsattı.

Bakanlık olarak bu süreçte, elektrik üretim tesislerinin yöneticileriyle bir araya geldikleri bilgisini veren Kurum, termik santrallerle ilgili yaptıkları inceleme ve denetimler çerçevesinde alınması gereken tedbirler konusunda gerekli uyarıları defaatle yaptıklarını, milletin sağlığını ilgilendiren konulardaki kararlılıklarını termik santral temsilcilerine ifade ettiklerini anlattı.

Son tahlilde termik santrallere ilişkin kararları aldıklarını ve bu doğrultuda gerekli işlemleri yapmaya bugün itibarıyla başladıklarına dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti:

“2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11 ve 15’inci maddeleri gereÄŸi 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılması, diÄŸer 7 santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verilmesi, 3 santrale ise gerekli çevre izinlerinin verilmesi kararı alınmıştır. KahramanmaraÅŸ AfÅŸin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak ÇatalaÄŸzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.”

Soma yakından takip edilecek

Termik santrallerin kapatılma kararının, baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına iliÅŸkin Bakanlığa sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle alındığına deÄŸinen Kurum, “Kısmi kapatma kararı verdiÄŸimiz Soma Termik Santrali’nde ise iki ünitede kapatma iÅŸlemini gerçekleÅŸtirdik. DiÄŸer 4 ünite ise faaliyetlerine geçici olarak devam edecektir.” ifadesini kullandı.

Özel durumuna iÅŸaret ettiÄŸi Soma’daki santralden 12 bin konut, okullar, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ısınma ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Murat Kurum, Soma’da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine, vatandaÅŸların kendi imkanlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaÅŸanacak hava kirliliÄŸinin çok daha ciddi boyutlara ulaÅŸacağının teknik olarak deÄŸerlendirildiÄŸini söyledi.

Bakan Kurum, “Bu nedenle Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceÄŸiz. Bu süre zarfında 4 ünitenin yakıt kalitesinde yapılacak iyileÅŸtirmelerle mevzuatımızda belirtilen sınır deÄŸerlerin saÄŸlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak ve biz de bu çalışmaları yakından takip edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

“Mühürleme iÅŸlemleri tamamlandı”

Kurum, söz konusu kapatma kararlarının gereğinin yapılması ve santrallerin faaliyetlerinin ivedilikle durdurulması için ilgili valiliklere yazı yazıldığını, bugün içerisinde de kapatma kararı verilen tüm santrallerde mühürleme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

“Kapatılan santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımlarını tamamlamadıkları sürece, bu tesislerin yeniden faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.” açıklamasını yapan Kurum, santrallerin çevre yatırımları tamamlandığında ve Bakanlığa müracaat ettikleri takdirde gereÄŸini yapacakları ve uygun olanların tekrar açılması yönünde çalışmayı gerçekleÅŸtireceklerinin altını çizdi.

Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaptığımız son denetimlerle çevresel yatırımlarını tamamlayan 4 termik santrale geçici faaliyet belgelerini verdik. Geçici faaliyet belgesi alan santraller, Bursa Orhaneli, MuÄŸla YataÄŸan, KahramanmaraÅŸ AfÅŸin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Geçici faaliyet belgesi alan bu termik santraller, mevzuat gereÄŸince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza baÅŸvuru yapmak durumundalar. Bu süreçte biz de Bakanlık olarak santrallerin izleme ve denetleme süreçlerini 7 gün 24 saat takip edeceÄŸiz. Tüm çevre yükümlülüklerini yerine getiren termik santrallere çevre izin ve lisans belgesi vereceÄŸiz. Aksi takdirde mevzuatımıza uygun hareket etmemeleri halinde söz konusu santrallere kapatma dahil tüm cezai müeyyideleri uygulayacağız.

DiÄŸer 3 santralimiz MuÄŸla Kemerköy, MuÄŸla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri ise çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır.”

Kurum, çevre yatırımlarını gerçekleştirip izinlerini alan santrallerin yöneticilerine şükranlarını sundu.

“Tüm santralleri online takip etmeye devam edeceÄŸiz”

Geçici faaliyet belgesi verdikleri 4 santral ile çevre izni alan 3 santralin faaliyetlerine devam edebileceÄŸini yineleyen Çevre ve Åžehircilik Bakanı Kurum, “Tüm santrallerimizi gerek çevre ve ÅŸehircilik il müdürlüklerimizdeki uzmanlarımızın sahada yaptığı denetimlerle gerekse sürekli emisyon izleme sistemlerimiz üzerinden online olarak takip etmeye devam edeceÄŸiz. Bundan sonraki süreçte de vatandaÅŸlarımızın saÄŸlığını tehdit eden bütün tesislere aynı uygulamayı yapacağımız hususunda kamuoyunu bilgilendirmek isterim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AK Parti’nin 18 yıllık kesintisiz iktidarı süresinde olduÄŸu gibi bundan sonra da; CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla projeleri gerçekleÅŸtireceklerini bildiren Kurum, “Havamızı, suyumuzu, toprağımızı koruma anlamında yapılması gereken ne ise en hızlı ve kararlı ÅŸekilde yapacağız.” vurgusunu yaptı.

Termik santraller konusunda gösterdikleri hassasiyetle vatandaÅŸların saÄŸlığını her ÅŸeyin önünde tutan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a şükranlarını arz eden Bakan Kurum, temel ilkelerinin “Ä°nsanı yaÅŸat ki devlet yaÅŸasın.” düsturu olduÄŸunu hatırlattı.

Murat Kurum, “Hiçbir ÅŸey vatandaşımızın, çocuklarımızın saÄŸlığından, geleceÄŸinden daha kıymetli deÄŸildir. Hiçbir ÅŸey havamızdan, suyumuzdan, toprağımızdan, ormanlarımızdan kıymetli deÄŸildir. Aldığımız kararların ülkemiz, milletimiz, ÅŸehirlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

‘Mevzuatımızın sınırları dahilinde hareket edilmesi halinde kesin lisans belgelerini vereceÄŸiz’

Basın toplantısının 6 saat gecikmeli başlamasının nedeninin sorulması üzerine Kurum, termik santrallerin hemen kapatılıp işlem yapılacak tesisler olmadığına dikkati çekti.

Bu tesislerin çalışması ve kapatılmasının bir süreç ve zaman aldığına iÅŸaret eden Kurum, “Dolayısıyla bu çerçevede biz dün yazılarımızı valiliklerimize gönderdik. Gece 00.00’dan itibaren de valiliklerimiz, çevre ve ÅŸehircilik il müdürlüklerimiz nezdinde gerekli kapatma iÅŸlemlerini baÅŸlattılar. Biz de sizin karşınıza geldiÄŸimizde tesislerimizin hangisinin kapatıldığı, hangisinin geçici faaliyet izni aldığı, hangisinin çevre izin lisans belgesini aldığını ancak bu saatte verebildik. Bu süreç uzun bir süreç, santralin ısınması, soÄŸutulması, hakikaten zaman alan bir süreç, o yüzden bu saate kaldık. Bu saate kaldığımız için tekrar özür diliyoruz.” diye konuÅŸtu.

Bu süreçte termik santral ÅŸirketleriyle görüşme saÄŸlanıp saÄŸlanmadığına iliÅŸkin soru üzerine Kurum, “Bu ÅŸirketlerle ilgili herhangi bir görüşmemiz saÄŸlanmamıştır, biz kendileriyle yaptığımız görüşmede mevzuata iliÅŸkin her türlü tedbirin alınmasını yapmış olduÄŸumuz toplantılarda defaatle ifade ettik. Dün akÅŸam itibarıyla da süreleri tamamlandı. Ä°zinleri alanlar var. Geçici lisans belgelerini alanlar var, kapatılan tesisler var.” ifadelerini kullandı.

Bu noktada vatandaşın saÄŸlığını ilgilendiren her konuya iliÅŸkin kararlı duruÅŸ sergilediklerini dile getiren Kurum, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde bundan sonraki süreçte de kararlılıklarını sürdüreceklerini ifade etti.

Geçici faaliyet belgesi verilen santraller için ikinci bir 6 ayın öngörülüp görülmediğine ilişkin soru üzerine Kurum, şu değerlendirmede bulundu:

“Ä°lk altı aylık süreçte çevre mevzuatımız gereÄŸi, gerekli emisyon oranları, baca filtresi, depolama sahası ile ilgili gerekli tedbirleri almış, filtrasyon noktasında yükümlülüklerini yerine getirmiÅŸ termik santrallere geçici lisans veriyoruz. BaÅŸvurduÄŸu zaman bizim mevzuatımız gereÄŸi olması gereken sınırları saÄŸlıyor. Tabii biz bunlara kesin çalışma izni, çevre izin lisans belgesi verebilmemiz için altı ay içinde bizim emisyon oranlarımızla alakalı ki bu da sürekli ölçüm sistemimiz mevcut ve online takip ediyoruz, 7 gün 24 saat. Mevzuatımızın sınırları dahilinde hareket etmesi halinde bir yıl sonra kesin lisans belgelerini vereceÄŸiz ve bu süreçleri takip edeceÄŸiz. SaÄŸlamayan tesis olursa bunları da kapatma gerekli cezai her türlü iÅŸlemi yapacağız.”

“CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kanal Ä°stanbul Projesi’ni 1994 yılında tasarladı”

Kanal İstanbul Projesiyle ilgili belediyelerin bilgilerine ulaşımda kısıtlama getirdiği iddia edilen genelgenin çıkış gerekçesinin ne olduğunun sorulması üzerine Bakan Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılından bu güne kadar belediyelerle yaptığı protokoller çerçevesinde ve birtakım ara yüz yazılımların desteğiyle veri paylaşımını TAKPAS (Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi) adlı uygulamayla yaptığını ifade etti.

Daha sonra e-Haciz uygulaması ve belediyeler ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında evrak akışının daha hızlı saÄŸlanması için “web tapu” uygulamasının hayata geçirildiÄŸini dile getiren Kurum, “Düzenlememiz, bu süreçte tapumuzun web tapu sürecine geçmesine iliÅŸkindir. Åžu an itibarıyla Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi dahil 230 belediye de bu süreçten hem TAKPAS sistemindeki uygulamalarını hem de diÄŸer tüm veri paylaşımlarını yapabilmektedir. Haciz ve evrak akışı ile alakalı tüm süreçleri hızlandıracak adımları buradan yapabilmektedirler. Dolayısıyla bu haber gerçek dışı asılsız bir haberdir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kanal Ä°stanbul sürecine iliÅŸkin Çevre Düzeni Planı’nın onaylandığını ve askıya çıkarıldığını hatırlatan Bakan Kurum, projeyle ilgili referandum tartışmalarına iliÅŸkin, ÅŸunları kaydetti:

“2011 yılında Sayın CumhurbaÅŸkanımız, Kanal Ä°stanbul Projesi’ni halkımızla paylaÅŸtı. CumhurbaÅŸkanımız bu projeyi 1994 yılında belediye baÅŸkanı olduÄŸu dönemde tasarlamış ve o günden bugüne de projelerin geliÅŸme aÅŸamaları kaydedilmiÅŸtir. Ä°stanbullu vatandaÅŸlarımız hiç merak etmesin, biz yapmış olduÄŸumuz her projede bugün halkımızın saÄŸlığını ilgilendiren nasıl karar aldıysak Kanal Ä°stanbul’da da aynı kararı aldık, Osmangazi Köprüsü’nde de aynı kararı aldık, 3’üncü Köprü’de de Marmaray’da da aynı kararı aldık. Biz milletimize raÄŸmen hiçbir iÅŸ yapmadık ve bundan sonraki süreçte de yapmayacağız. Onlar hangi projelerini milletimizle beraber almışlar, hangi projelerinde milletimize danışmışlar onu da sormak lazım. Biz 2011 yılında net bir ÅŸekilde vatandaşımıza sunduk ve vatandaşımız da bu noktada bize 18 yıllık kesintisiz iktidarımıza olduÄŸu destekleri yine vermiÅŸtir. Ä°stanbullularımız merak etmesin, biz vatandaşımızın saÄŸlığını ilgilendiren adımları atacağız, kararları alacağız ve inÅŸallah Ä°stanbulumuz çok daha güzel olacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

“ElektriÄŸin yüzde 62’si yerli ve yenilenebilir kaynaklardan”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını belirterek, bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını söyledi.

Sürecin bir parçası olarak standartlara uymayan santrallere Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından gerekli yaptırımların uyguladığını dile getiren Dönmez, “Hepinizin bilmesini isterim ki bu santrallerin kapanması ya da üretiminin belli bir süre son bulması, enerji arz güvenliÄŸimiz açısından hiçbir sorun ortaya çıkarmayacak. 90 bin megavatın üzerindeki kurulu gücümüz ve kaynak çeÅŸitliliÄŸimizle elektrik arzımız sorunsuz sürecek.” ifadesini kullandı.

Milli Enerji ve Maden Politikasının en önemli parçası olan enerji arz güvenliği adına şimdiye kadar birçok projenin altına imza attıklarına işaret eden Dönmez, şöyle konuştu:

“Hepimizin bildiÄŸi üzere baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin baÅŸladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları saÄŸladıklarını da dile getirdik. Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diÄŸer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur.”

Dönmez, Türkiye’nin enerji sepeti çeÅŸitliliÄŸini saÄŸlamak amacıyla da önemli bir aÅŸama kaydettiklerini anlattı.

Bugün Türkiye’de elektriÄŸinin yüzde 62’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildiÄŸinin altını çizen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her türlü enerji kaynağımızı az çok demeden milletimizin hizmetine sokmaya devam ediyoruz. Herkes bilsin ki vatandaÅŸlarımızı ne doÄŸal gaz ne de elektrikten yoksun bırakmayacağız. Önümüzdeki süreçte elektrik arzında bu santrallerin kapanması nedeniyle hiçbir sorun yaÅŸamayacağız. Bu yatırımlarımız ve projelerimizle Türkiye’nin hiçbir ÅŸekilde enerji arz sorunu kalmamıştır. Gelecekte de böyle bir sorunla karşılaÅŸmayacağız. Hedefimiz olan kesintisiz, kısıntısız ve sürekli enerji arzı yolunda çalışmalarımızı sürdürmeye de devam edeceÄŸiz.”

Dönmez, kurallara uygun, rekabet temelli ve serbest piyasa koşullarının hakim olduğu bir enerji piyasası oluşturmak adına atılan adımların hızla devam ettiğini kaydetti.

Türkiye’nin öngörülebilir enerji piyasası ve kesintisiz arz anlayışıyla yoluna devam edeceÄŸini belirten Dönmez,” Bunu yaparken de ne çevre ve insan saÄŸlığı hassasiyetimiz bir kenara bırakacak ne de üretimden geri kalacağız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Dönmez ayrıca, kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir