ABD’den Ä°dlib konusunda ‘Türkiye’nin endiÅŸelerini ciddiye alıyoruz’ mesajı
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Ä°liÅŸkilerinden Sorumlu MüsteÅŸar Yardımcısı Robinson, Ä°dlib’deki gerginliÄŸe iliÅŸkin, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Türkiye’nin endiÅŸelerini ciddiye alıyoruz ve Ankara ile yakından çalışıyoruz.” dedi.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Ä°liÅŸkilerinden Sorumlu MüsteÅŸar Yardımcısı Christopher Robinson, Ä°dlib’deki gerginliÄŸe iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduÄŸunu vurgulayarak, “Türkiye, Esed rejimi ve Rusya nedeniyle Suriye’de çok sayıda askerini kaybetti. Türkiye’nin endiÅŸelerini ciddiye alıyoruz ve Ankara ile yakından çalışıyoruz.” dedi.
ABD Senatosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde düzenlenen “ABD’nin Libya Politikası” baÅŸlıklı oturumda, DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Robinson ve Yakın DoÄŸu Ä°liÅŸkilerinden Sorumlu DışiÅŸleri MüsteÅŸarı David Schenker ifade verdi.
Ankara’nın Ä°dlib’deki pozisyonunun haklılığının altını çizen Robinson, Türkiye’nin hissettiÄŸi tehdidi anladıklarını bildirdi.
Senatör Marco Rubio’nun “Ä°dlib’deki gerginliÄŸe” iliÅŸkin sorusuna Robinson, “Türkiye kilit bir NATO müttefikimiz ve bölgesel konularda önemli bir oyuncu. Türkiye’nin (Suriye) sınırı yakınlarında Ä°ran ve Rusya var ve Türkiye burada bir tehdit ile karşı karşıya. Türkiye, Esed rejimi ve Rusya nedeniyle Suriye’de çok sayıda askerini kaybetti. Türkiye’nin endiÅŸelerini ciddiye alıyoruz ve Ankara ile yakından çalışıyoruz.” yanıtını verdi.
Robinson, Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Jim Risch’in “Türkiye’nin bunca yılın ardından neden Rusya ile anlaÅŸmazlığa düştüğü” sorusu üzerine de “Türk hükümeti, Rusya’yı Suriye’deki sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyor ancak Rusya taahhütlerini yerine getirmiyor. Bu uzun süredir devam eden bir sorun. ÖrneÄŸin Rusya’nın Astana’daki taahhütlerini yerine getirmediÄŸini görüyoruz. Rusya bir ÅŸey söylüyor ama hareketleriyle baÅŸka bir hikaye anlatıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduÄŸuna dikkati çeken Robinson, belirli konularda anlaÅŸamasalar da Türkiye’nin endiÅŸelerini ciddiye aldıklarını bir kez daha ifade etti.
“Libya’daki kötü aktör Rusya”
Libya konusunu da deÄŸerlendiren Robinson, Rusya’nın bölgedeki eylemlerinin ABD tarafından birçok kez sorgulandığını belirtti.
Rubio’nun “Türkiye’nin Libya’daki varlığı” konusundaki sorusu üzerine Robinson, Türkiye’nin, Rusya’nın Libya’da gerginliÄŸi artırması ve Wagner kuvvetlerini sahada etkinleÅŸtirmesi üzerine Türk askerini bölgeye gönderdiÄŸini kaydetti.
Robinson, “Türkiye, hem kamuya açık ÅŸekilde hem de özel olarak Berlin sürecine ve Libya’daki çatışmaların barışçıl bir ÅŸekilde çözülmesine yönelik baÄŸlılığını sürdürüyor. Bu durumda Türkiye ile yakından çalışıyoruz. DiÄŸer yandan Rusya bölgedeki kötü aktör olmaya devam ediyor.” diye konuÅŸtu.
“Türk askeri, Hafter’in saÄŸladığı avantajı azalttı”
Senatodaki oturumda, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme kararı da sık sık gündeme getirildi.
Ben Cardin’in bu yöndeki sorusu üzerine Schenker, “Türkiye’yi buraya asker göndermekten vazgeçirmek için çalışıyoruz ama aslında bu durum Trablus’daki durumu tekrar ÅŸekillendirdi. Wagner güçlerinin desteklediÄŸi Hafter bölgede avantaj saÄŸlarken Türk askerinin burada görevlendirilmesiyle bu avantaj azaldı. Böylece daha elveriÅŸli bir ortam oluÅŸtu.” yorumunu yaptı.
Cardin’in “Türkiye’nin Libya’da yaptıklarını destekliyor musunuz?” sorusuna da Schenker, “Hayır, Türkiye’yi vazgeçirmeye çalışıyoruz.” yanıtını verdi.
Aynı soruyu yanıtlayan Robinson da Türkiye ile bu konuda iletiÅŸim halinde olduklarını ve Libya’daki tüm tarafların gerginliÄŸi azaltması gerektiÄŸini vurgulayarak şöyle konuÅŸtu:
“Türkiye, Berlin sürecine baÄŸlılığını bildirdi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, gayet açık ÅŸekilde askerlerini, bölgedeki gerginliÄŸi artıran ve istikrarı bozan Rusya’nın Wagner güçlerini kullanmasına yanıt olarak gönderdiklerini bildirdi. Türkiye açıkça ateÅŸkese baÄŸlılığını söyledi ve bu konuda iletiÅŸim halindeyiz. Öte yandan Wagner’in bölgede 2 binden fazla askeri var ve bölgedeki istikrarı bozanlar aslında bunlar.”
ABD’nin Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklediÄŸini belirttiler
Schenker ve Robinson ABD’nin resmiyette Libya Ulusal Mutabakat Hükümetini tanıdığını ancak tüm taraflarla da iletiÅŸim halinde olduklarını vurguladı.
Libya’da BirleÅŸmiÅŸ Milletler önderliÄŸindeki süreci desteklediklerini kaydeden DışiÅŸleri yetkilileri, ABD’nin buraya asker göndermek gibi bir niyeti olmadığını ifade etti.
Kaynak: AA