Akkuyu NGS’de üçüncü ünitenin temeli atılıyor

Akkuyu NGS'de üçüncü ünitenin temeli atılıyor

Akkuyu NGS'de üçüncü ünitenin temeli atılıyor

Santralin ilk ünitesinin 2023’te, diÄŸer 3 ünitenin ise birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin (NGS) üçüncü güç ünitesinin temeli bugün atılacak.

Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu NGS’de üçüncü ünitenin temel atma törenine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Federasyonu Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katılacak.

Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010’da imzalanan anlaÅŸma kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine baÄŸlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden santralin ilk ünitesinin temeli 3 Nisan 2018’de atıldı.

Geçen yıl nisan ayında ikinci ünitenin temelinin atılmasıyla çalışmaların hız kazandığı sahada, üçüncü ünitenin inşaat lisansı kasımda alındı ve temel atma töreni için geri sayım başladı.

Her biri 1200 megavatlık 4 reaktörden oluÅŸacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının kutlanacağı 2023’te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Ana lisans ve izinlerin tamamlandığı projede, dördüncü ünitenin inşaat lisansı için başvuru ise geçen yılın mayıs ayında yapıldı. Son ünite olan dördüncü ünitenin inşaat lisansının bu yıl içinde alınması bekleniyor.

Ä°stihdam oranı proje aÅŸamalarına göre deÄŸiÅŸen Akkuyu NGS’de, inÅŸaatın en yoÄŸun olduÄŸu dönemde yaklaşık 15 bin, iÅŸletme döneminde ise 4 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlanması planlanıyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Tam kapasite devreye girdiÄŸinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılaması öngörülüyor.

“Proje plana uygun ÅŸekilde ilerliyor”

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Niyazi Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir nükleer enerji santralinin planlamasıyla kurulması arasında geçen sürenin ortalama 10 yıl olduğunu söyledi.

Meriç, bu sürenin ortalama 4 yılının inÅŸaat süresi olduÄŸunu ifade ederek, “Üçüncü ünitenin yapımına baÅŸlanıyor olması projenin plana uygun ÅŸekilde devam ettiÄŸini gösteriyor.” dedi.

Akkuyu NGS ile baÅŸlayan bu sürecin Türkiye’deki nükleer bilim ve teknolojisine saÄŸlayacağı kazanımlara dikkati çeken Meriç, ÅŸunları kaydetti:

“Nükleer 70 yıldır dünyada geliÅŸmiÅŸ ülkelerin kullandığı ve sürekli farklı boyutlarda geliÅŸen bir teknoloji. Bu teknolojiye sahip olmak istiyorsanız bir yolunu bulmanız gerekiyor. Bir teknolojiyi geliÅŸtirmek için insan kaynağına ihtiyaç vardır. Türkiye, 1950’lerden bu yana insan kaynağı yaratabilmek için yurt dışına doktora öğrencileri gönderdi. Bu öğrencilerden çoÄŸu Türkiye’de böyle bir teknoloji olmadığı için çok farklı alanlarda doktoralarını yaptılar. Akkuyu NGS’nin yapımının tamamlanması Türkiye’deki bilim insanlarını ve teknoloji ÅŸirketlerini bu alanda çalışmaya motive edecektir.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir