Altun: Türkiye gibi bir güç, ‘metaverse’nin inÅŸa sürecinin parçası olmalı

Altun Türkiye gibi bir güç, 'metaverse'nin inşa sürecinin parçası olmalı

Altun Türkiye gibi bir güç, 'metaverse'nin inşa sürecinin parçası olmalı

CumhurbaÅŸkanı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Altun, terör örgütlerinin sosyal medyada müdahaleye uÄŸramaksızın propaganda yapabildiÄŸini belirterek, “Türkiye gibi bir gücün, tüm imkanlarıyla ‘metaverse’nin inÅŸa sürecinin parçası olması gerektiÄŸine inanıyoruz.” dedi.

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, “Sosyal medya platformlarının geldiÄŸi noktaya baktığımızda, bunların dünyaya dayattığı faÅŸizmi, tüm insanlığa, ‘demokrasi’ adı altında pazarladığını gördüğümüzde elbette ciddi bir riskle karşı karşıya olduÄŸumuzu ifade ediyoruz. Terör örgütlerinin hiçbir müdahaleye uÄŸramadan propaganda yaptığı bu ortamlarda hoÅŸlarına gitmeyen sesleri nasıl kıstıklarını çok iyi biliyoruz. Ä°ÅŸte bu nedenlerle Türkiye gibi kendinden çok daha büyük bir gönül coÄŸrafyasını temsil eden bir gücün, tüm imkanlarıyla ‘metaverse’nin inÅŸa sürecinin parçası olması gerektiÄŸine inanıyoruz.” dedi.

TRT tarafından gerçekleÅŸtirilen “TRT Uluslararası Metaverse ve Yayıncılık Forumu” UNÄ°Q Ä°stanbul’da baÅŸladı.

Forumun açış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, düzenlenen forumun, dijital teknolojilerin yeni bir evresi olan Web 3.0 ve onunla bağlantılı metaverse mecrasının, özellikle medya ve yayıncılık alanını nasıl şekillendireceğine dair önemli bir tartışma zemini hazırlayacağına inandığını belirtti.

“Metaverse”nin dünya kamuoyunun dikkatini kısa süre önce çektiÄŸini, artık hayatın olmazsa olmazı haline geldiÄŸini dile getiren Altun, “metaverse”nin internetin geleceÄŸine dair yeni bir vizyonu temsil ettiÄŸini aktardı.

Günümüzde insanların sınırlı faaliyetlerde bulunduÄŸu bu mecranın kısa sürede insanların yaÅŸantısını, iÅŸ yapma tarzını ve dünyaya dair algılarını tamamen dönüştürecek gibi göründüğünü vurgulayan Altun, “Hiç kuÅŸkusuz, metaverse, bireyler, devletler ve küresel toplum için yeni bir dünya tasavvuru sunuyor ancak her teknolojik geliÅŸmede olduÄŸu gibi metaverse mecrasının da fırsatlarını ve tehditlerini göz önünde bulundurmak zorundayız. ‘Metaverse’nin getirdiÄŸi fırsatları deÄŸerlendirmek, tehditlere karşı çıkmak için bu geliÅŸmelerin içinde olmak, onları doÄŸru okumak hayati önemlidir.” diye konuÅŸtu.

Düşünür Jean Baudrillard’ın “simülasyon” kuramından örnek veren Altun, simülasyon evreninde imge ve gerçeÄŸin dönüştürmüş olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Altun, Baudrillard’a göre ikisinin de yok olup gittiğini, Simülasyon çağının sanal gerçeklikler çağı olduğunu belirtti.

Baudrillard’ın yaklaşık 40 yıl önce “Bu çaÄŸda fikirlerin gerçekliÄŸi ve hakikati temsil etme imkanı kalmamıştır, ciddi bir temsil krizi gündeme gelmiÅŸtir.” dediÄŸine atıfta bulunan Altun, bu ifadelerde açığa vurulan fikirlerin günümüz sanal gerçeklikler evrenine iliÅŸkin esaslı bir eleÅŸtiri olarak karşılarında durmaya devam ettiÄŸini kaydetti.

“Bugün metaverse, gerçeÄŸin yutulduÄŸu, gerçeÄŸin yitirildiÄŸi bir evren midir?” sorusunu soran Altun, ÅŸu açıklamalarda bulundu:

“Metaverse ile birlikte her türden biyolojik, psikolojik ve metrik verinin ticarileÅŸtirilmesi, bir yandan ‘insanın metalaÅŸtırılması’ sorununu beraberinde getirirken, öte yandan fikirlerin hakikati temsil etme imkanını bütünüyle ortadan kaldırmakta mıdır? Metaverse eÄŸer bir simülasyon evreni ise o takdirde gerçek ve imge arasında bir sınırdan söz edebilecek miyiz? GerçeÄŸin ortadan kalkmasından mı söz edeceÄŸiz? Ä°nsan beynini sanal dünyaya baÄŸlama fikri, ilk etapta eÄŸlence, konfor ve maddi kazanç uÄŸruna sorun edilmiyor olabilir. Ancak bunun ‘dijital sömürgecilik’, ‘dijital kuÅŸatma’, ‘dijital faÅŸizm’ dahil mevcut birçok sorunu büyüteceÄŸi yadsınamaz bir gerçektir. Simülasyon endüstrisinin büyümesiyle artan tüm bu endiÅŸelerimize, bu dönüşümü tasarlama iddiasında olan büyük teknoloji ÅŸirketlerinin kendilerini artık birer yayıncı olarak konumlandırması da eklenebilir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de dijitalleÅŸme ve teknolojinin sunduÄŸu imkanlar kadar oluÅŸturduÄŸu tehdit ve tehlikelere karşı da hazırlıklı ve teyakkuzda olmamız gerekiyor.”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın güçlü ve vizyoner liderliÄŸiyle Türkiye’nin 20 yıldır yüzünü geleceÄŸe döndüğünü aktaran Altun, bu dönemde Türkiye’nin bir yandan otoyollar, köprüler, tünellerle donatılırken diÄŸer yandan da bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerinde yapılan büyük yatırımlarla teknolojinin, internetin geniÅŸ kitleler açısından ulaşılabilir hale geldiÄŸi bir atılım süreci yaÅŸadığını ifade etti.

“Teknoloji alanında da biz 100 yılın iÅŸini 20 yıla sığdırdık”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, son 20 yılda nitelikli insan kaynağından Ar-Ge’ye, bilişim altyapısından teknolojik dönüşüme kadar birçok alanda devrim niteliğinde işler yaptıklarına işaret ederek şöyle konuştu:

“Bu büyük atılımı, bazı istatistiki verilerle ortaya koymak istiyorum. GSYH içindeki Ar-Ge harcamalarının payını binde 5’ten yüzde 1’in üzerine, yani 1,84 milyar liradan 85 milyar liraya yükselttik. Ar-Ge’de çalışan iÅŸ gücünü 2002 yılına göre 6 kat artırarak 200 bine, Ar-Ge merkezi sayısını da bin 256’ya ulaÅŸtırdık. Marka baÅŸvurusunda Avrupa birincisi olduk. 2020’de küresel inovasyon endeksinde Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine çıktık. Bugün sayısı 92’ye çıkan teknoloji geliÅŸtirme bölgelerinden 6,8 milyar dolar ihracat geliri saÄŸladık. Ayrıca, 24 endüstri bölgesinden de 7,5 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. Bunların yanında, 337 tasarım merkezine ulaÅŸtık ve bu merkezlerde toplamda 48 bin tasarım baÅŸvurusuyla yoÄŸun bir talep baÅŸvurusu gerçekleÅŸti.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde Milli Uzay Programı’nın duyurusu yapılarak çalışmalara baÅŸlandığını hatırlatan Altun, “Artık uzayda da büyük ve güçlü Türkiye’nin ÅŸanlı bayrağı daha güçlü dalgalanacaktır. Birazdan da yine bugün Sayın CumhurbaÅŸkanı’mız, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli YerleÅŸkesi, Kandilli Bilim Teknolojileri ve AraÅŸtırma binasındaki YaÅŸam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama AraÅŸtırma Merkezi’nin törenine katılacaklar. Görüldüğü üzere, teknoloji alanında da biz 100 yılın iÅŸini 20 yıla sığdırdık. Ä°ÅŸte tüm bu icraatlar, bilim ve teknoloji alanında küresel bir güç olduÄŸumuzu gözler önüne sermektedir.” dedi.

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Altun, günümüzde birçok Avrupa ülkesinde olmayan e-Devlet gibi projelerin uzun yıllar önce Türkiye’de hayata geçirilmiÅŸ olmasının bir tesadüf olmadığını anlatarak CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan önderliÄŸinde yapılan bu yatırımlarla Türkiye’nin sınıf atladığını belirtti. Altun, “Hamdolsun hep birlikte ÅŸahit olduÄŸumuz bu sessiz devrim, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun son döneminden itibaren necip milletimize dayatılan bazı ezberlerin bozulmasını da beraberinde getirmiÅŸtir. 2002 yılından itibaren, bir yandan yerli-yabancı vesayet odaklarıyla demokrasi ve özgürlük mücadelesi verirken diÄŸer yandan üç kıtada hüküm sürmüş bu milletin zihnine inÅŸa ettikleri duvarları bir bir yıktık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Bizim mühendisimiz yapamaz”, “Bizim fabrikamız üretemez”, “Bize müsaade etmezler” dedikleri ne varsa birer yapıldığını, üretildiÄŸini vurgulayan Altun, bu adımların atılmasından rahatsızlık duyanlar olduÄŸunu dile getirdi. Altun, ÅŸunları aktardı:

“Bakıyorsunuz, tüm dünyanın methiyeler düzdüğü, savaÅŸ meydanlarında dengeleri deÄŸiÅŸtiren, teröristlerin kabusu olan Silahlı Ä°nsansız Hava Araçlarımız, SÄ°HA’larımız hedefleri vurdukça sesi birilerinden geliyor. Sayın CumhurbaÅŸkanı’mız DoÄŸu Akdeniz’de, Orta DoÄŸu’da, Kafkasya’da, Karadeniz’de ‘Milletin hakkını yedirmem.’ dedikçe, tabirimi maruz görün aklını kiraya vermiÅŸler ‘AÄŸzımızın tadı bozulmasın.’ diyor. ‘Terör örgütlerini destekleyenlerin NATO’ya girmesine müsaade etmem.’ dedikçe bunlar rahatsız oluyor. Allah’ın izniyle Türkiye’miz elektrikli aracını da asfalta indirecek, kendi ürettiÄŸi aşılarla vatandaÅŸlarını koruyacak, yerli-milli savunma sanayisi ürünleriyle çıkarlarını sonuna kadar muhafaza edecektir. Türkiye gibi bölgesel gücün ötesinde küresel güç odağı haline gelmiÅŸ bir devlet her küresel müzakerede olmak, her geliÅŸmeye ayak uydurmak, her platformda hakkını-hukukunu korumak mecburiyetindedir. Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın büyük bir öngörüyle, önümüzdeki dönemi bir ‘dijital seferberlik dönemi’ ilan etmesi, vizyoner liderliÄŸinin ve bu alandaki her geliÅŸmeye verdiÄŸi ehemmiyetin bir göstergesidir.”

Geleceğe en doğru, güvenli ve güçlü bir şekilde hazırlanmanın önemli bir kriter olduğuna vurgu yapan Altun, bu alandaki her gelişmenin içinde kendi değerleriyle var olmanın hatta öncüsü olmanın, kendi kültür iklimlerini yansıtmaları gerektiğini dile getirdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Ayağımız dünyada, gözümüz uzayda olacak. Kökümüz dünyada, dallarımız göklerde olacak.” dediÄŸine iÅŸaret eden Altun, verilen desteklerle önleri açılan gençlerin dijital teknoloji alanında da dünya çapında projeleri ile iftihar ettiklerini söyledi.

“Türk ÅŸirketlerinin metaverse alanında da hızlı adımlar atmasını temenni ediyoruz”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu başarının Web 3.0 ve metaverse gibi yeni mecralarda da süreceğinden kuşku duymadıklarını söyledi. Türk şirketlerinin metaverse alanında da hızlı adımlar atmasını ve küresel liderlikte öne çıkmasını temenni ettiklerini anlatan Altun, şöyle konuştu:

“Dijital dünyada karşı karşıya kalınan tehditler, bugün tüm dünyada dijital hukuk düzenini gerekli kılıyor. KuruluÅŸundan itibaren her alanda hakikat mücadelesi yürüten BaÅŸkanlığımız, tüm kurum ve kuruluÅŸlarımızla birlikte, ‘metaverse’nin insanlığa fayda saÄŸlayacak ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Bir zamanlar insanlığa umut olacağı konuÅŸulan sosyal medya platformlarının geldiÄŸi noktaya baktığımızda, bunların dünyaya dayattığı faÅŸizmi, tüm insanlığa, ‘demokrasi’ adı altında pazarladığını gördüğümüzde elbette ciddi bir riskle karşı karşıya olduÄŸumuzu ifade ediyoruz. Terör örgütlerinin hiçbir müdahaleye uÄŸramadan propaganda yaptığı bu ortamlarda hoÅŸlarına gitmeyen sesleri nasıl kıstıklarını çok iyi biliyoruz. Ä°ÅŸte bu nedenlerle Türkiye gibi kendinden çok daha büyük bir gönül coÄŸrafyasını temsil eden bir gücün, tüm imkanlarıyla ‘metaverse’nin inÅŸa sürecinin parçası olması gerektiÄŸine inanıyoruz.”

Stratejik iletişimin kurumsallaşması çalışmalarının çatısını Türkiye İletişim Modeli oluşturduğunu hatırlatan Altun, bu modelin iletişim konusunda iddia ve ilkleri net bir şekilde ortaya koyduğu gibi, tüm yeni dijital teknoloji trendlerini içerdiğini aktardı.

“Dünyanın ilk kamu içerik platformu ‘icerik.gov.tr’nin beta sürümleri hazır”

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı olarak devlet-millet iletiÅŸiminin kalbinin attığı CÄ°MER ile iletiÅŸimde söylem birliÄŸinin merkezi araçlarından Devlet Enformasyon Sistemi’nin yanına yeni projeleri eklediklerine dikkati çeken Altun, ÅŸunları kaydetti:

“Çalışmalarını tamamladığımız Stratejik Ä°letiÅŸim Yönetim Platformu ve dünyanın ilk kamu içerik platformu olan ‘icerik.gov.tr’nin beta sürümleri hazır olduÄŸunu buradan duyurmak istiyorum. Önümüzdeki dönemde bu iki yeni projemizi metaverse ile uyumlulaÅŸtıracağız. Tüm bunları göz önünde bulundurduÄŸumuzda, TRT’nin ev sahipliÄŸi yaptığı ‘Metaverse ve Yayıncılık Forumu’nun çok hayati bir önemi olduÄŸunu düşünüyorum. Bu forumda, alanında lider isimlerin katkılarıyla ‘yayıncılığın geleceÄŸi’ ve ‘metaverse’nin dizaynı’ gibi konular masaya yatırılacak. Aynı zamanda ‘metaverse’nin oyunlar, ‘start-up’lar, medya, sanat, moda ve eÄŸitim gibi alanlarda insanlığa ne vadettiÄŸi konuÅŸulacak. Eminim ki burada yapılacak tartışma ve deÄŸerlendirmeler ufkumuzu geniÅŸletecek, bir bütün olarak insanlığın faydasına olacaktır. Hiç kuÅŸkusuz TRT Metaverse ve Yayıncılık Forumu hepimiz için önemli çıktılar sunacaktır.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir