Bakan Koca: Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon doz Kovid-19 aşısının Türkiye’ye ulaÅŸmasını bekliyoruz
SaÄŸlık Bakanı Koca, Kovid-19 aşısına iliÅŸkin, “Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaÅŸmasını bekliyoruz.” bilgisini verdi.
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak baÅŸkanlık ettiÄŸi Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Koca’nın açıklaması, Bakanlığın YouTube kanalından da paylaşıldı.
KonuÅŸmasına vatandaÅŸlara en içten saygı ve selamlarını sunarak baÅŸlayan Koca, “Bugünlerde toplumun biri sınırlı, diÄŸeri ise asıl büyük kesimine baktığımızda birbiriyle çeliÅŸen düşünceler görüyoruz. Toplumun bir kesimiyle bilim insanlarını kastediyorum. Büyük kesimiyle de artık bıkkınlık duyguları yaÅŸayan insanlarımızı kastediyorum.” diye konuÅŸtu.
Koca, sözlerine şöyle devam etti:
“ÇeliÅŸik olan bence ÅŸudur. Bilim insanları aşıyla artık yoluna girecek bir hayattan bahsediyor ve Kovid-19’a karşı zafer duygusu dünyanın her yerinde alttan alta artık yükseliyor. Ä°timat edeceÄŸimiz, ayların biriktirdiÄŸi bir yorgunluk deÄŸil, budur. Önümüzde hayatın ışığı var.
Hepiniz biliyorsunuz ki maske ve sosyal mesafe tedbirleri Kovid-19 virüsünü yeryüzünden silip atamaz. Bu iki tedbir bizi hastalıktan ve virüsün yol açacağı ölümden korur. Tedbirlere bu yüzden uymak zorundayız. Yine hepiniz biliyorsunuz ki insanlık virüs karşısındaki zaferini, adı aşı olan silahla elde edecek.”
Bugün birçok insanın karamsarlık ve belirsizlik, yılgınlık duyguları içinde olmasının, aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığını vurgulayan Koca, “Dahası ülkemizdeki aşılama programı, aşı tedariki ve aşı çalışmaları hakkındaki bilgi eksikliÄŸidir. Bugün bu konulara deÄŸinecek, sayılar ve bilgiler vereceÄŸim.” dedi.
“Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaÅŸmasını bekliyoruz”
Türkiye Kovid-19 Aşı Tablosu hakkında bazı verileri paylaşan Koca, sayılara bilhassa dikkat edilmesini istedi.
Bakan Koca, sayıların büyük önem arz ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“Türkiye’de ÅŸu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurt dışından getirerek kullanıma aldığımız aşı toplam 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibarıyla 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaÅŸmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaÅŸmasını bekliyoruz. AnlaÅŸma bu ÅŸekilde yapılmıştır. Bunlar, her birinize güven telkin edecek sayılardır. Bunlar, neyi geride bıraktığınızı ve sizi nasıl bir hayatın beklediÄŸini gösteren sayılardır. Size bu güveni perçinleyecek baÅŸka bilgiler de vermek istiyorum.
BildiÄŸiniz gibi, yakın zamana kadar süreci Sinovac aşısıyla yürüttük. Åžimdi, Alman menÅŸeli BioNTech aşısı da sürece dahil oldu. 1,4 milyon doz BioNTech aşısı bugün itibariyle elimize ulaÅŸmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu 4,5 milyon doza ulaÅŸacak. Buna ek olaraksa 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaÅŸma yapılmıştır. Başında Türk bilim insanlarının bulunduÄŸu BioNTech’in üretim kapasitesi arttıkça, Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak.”
“Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere baÅŸlanmıştır”
Kamuoyunda adı sık geçen Rus menÅŸeli aşı Sputnik’in geliÅŸim süreçlerini yakından izlediklerine de iÅŸaret eden Koca, “Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere baÅŸlanmıştır. Bu aşı, uygunluÄŸunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek.” bilgisini verdi.
Bakan Koca, dünyada kullanımda olan diÄŸer aşılarla ilgili olarak da giriÅŸimlerin devam ettiÄŸini aktararak, “Firmalarla görüşmelerimizde haziran ayından önce aşı gelmesi için gayretimiz sürüyor.” açıklamasında bulundu.
“Nisan ayı sonunda, son aÅŸama olan Faz 3 aÅŸamasına geçilecek”
Bakan Koca, aşının uzun vadeli bir ihtiyaç olacağını vurgulayarak, “Böyle bir salgında, bir baÅŸka ülkenin ürettiÄŸi aşıya bel baÄŸlamaksa yanlıştır. Tedarikte zorlanmanın ötesinde, bunun ekonomik bedelleri de ağır olur. Kendi aşımız, kendi silahımızdır.” ifadelerini kullandı.
Yerli aşı çalışmalarının sonuca doğru önemli gelişmeler katettiğini anlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erciyes Ãœniversitesi tarafından geliÅŸtirilen inaktif aşı Faz 2 safhasındadır. Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisan’da yapılacak, sonuçların elde edilmesini takiben Nisan ayı sonunda, son aÅŸama olan Faz 3 aÅŸamasına geçilecek.
Bir diğer önemli gelişme şudur. Ülkemiz, bugün VLP, yani Virus Like Particle, virüs benzeri parçacık aşısının Faz 1 çalışmalarına başlamıştır. Bu aşı türü, tüm dünyadaki en inovatif aşı adaylarından biridir. Yerli aşı konusunda sıralanacak başka gelişmeler de var. Kısaca değinecek olursam, Faz 1 insan çalışmalarına başlayan bir inaktif aşıyı, Faz 1 çalışmalarına geçmek için birkaç güne ihtiyacı olan bir başka inaktif aşıyı iki örnek olarak anabilirim.
Bunlara ilaveten ÅŸu geliÅŸme de son derece dikkate deÄŸerdir. Çünkü aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. Ä°ntranazal Kovid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına baÅŸlanacak. Türk bilim insanlarının bu giriÅŸimi sonuçlanırsa bu, dünyadaki ilk intranazal Kovid aşısı olacak. Ãœretim verimliliÄŸi son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.”
“Salgın, aşılama tamamlandığında kontrol altına alınır”
Daha önce söylediÄŸi “Tarihte son bulmamış savaÅŸ yoktur. Tarihte son bulmamış salgın da yoktur” sözlerini hatırlatan Koca, “Ä°nsanlık Kovid savaşının sonuna gelip dayandı. Ä°nsanlık bunu basit iki tedbir ve aşıyla baÅŸarıyor.” dedi.
Koca, tedbirlere uyumun ne yazık ki giderek azaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Her birinizin bizlerden beklediÄŸi bir cevap var. Her birinizin sorduÄŸu soru, kelimesi kelimesine aynı, ‘Bu böyle ne kadar sürecek?’ Buna kimse kesin cevap veremez. ÇoÄŸu bilim insanına göre, bugün için makul soru ÅŸudur, ‘Salgın ne zaman kontrol altına alınır?’ Bunun bir cevabı var, ‘Aşılama tamamlandığında.’ Türkiye için, ‘Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar’ dersek, bu mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır. Bunun üç asgari ÅŸartı var. Her birimizin süreçte tedbirlere uyması, aşı tedariki için yaptığımız baÄŸlayıcı olan anlaÅŸmalara uyulması, aşı programını etkileyecek olası bir sorun yaÅŸanmaması. Üç ÅŸarttan biri, tedbirlere tam uyum, sizlere baÄŸlıdır. DiÄŸer ikisi için, büyük bir performansla çalıştığımızı bilmenizi istiyorum.”
Koca, “Planlarımıza göre, 100 milyondan fazla doz aşının tamamı mayıs sonuna kadar elimizde olacak ve 50 milyonu aÅŸkın kiÅŸinin aşısı tamamlanıp, büyük kısmında koruyuculuk baÅŸlayacak. Ä°nanın ki yakın günler, güzel günler olacak.” dedi.
Öte yandan Koca, Twitter hesabından “Bulk halde aşı ifadesinden ne anlamalıyız? Bulk halde aşı, aşının ÅŸiÅŸelenmemiÅŸ ÅŸeklidir. Taşımadaki kolaylık sebebiyle bu yol tercih edilmektedir. Elimize bugün ulaÅŸan, önceki 18 milyon doza ilave olacak 10 milyon dozluk aşı bu ÅŸekildedir. ÅžiÅŸeleme iÅŸlemine baÅŸlanmıştır.” bilgisini paylaÅŸtı.
Kaynak: AA