Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu’nda taşınan yük yılın ilk çeyreÄŸinde katlanarak 155 bin tona yükseldi

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu'nda taşınan yük yılın ilk çeyreğinde katlanarak 155 bin tona yükseldi

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu'nda taşınan yük yılın ilk çeyreğinde katlanarak 155 bin tona yükseldi

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, “2020’nin ilk çeyreÄŸinde yaklaşık 78 bin ton olan BTK Demir Yolu Hattı yük taşıması, bu yılın ilk çeyreÄŸinde 2 bin 468 vagonla 154 bin 836 tona ulaÅŸtı.” dedi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, demir yolu taşımacılığının giderek önem kazandığını belirterek, “2020’nin ilk çeyreÄŸinde yaklaşık 78 bin ton olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hattı yük taşıması, bu yılın ilk çeyreÄŸinde 2 bin 468 vagonla 154 bin 836 tona ulaÅŸtı.” dedi.

Karaismailoğlu, AA muhabirine, demir yolu hatlarıyla yapılan yük taşımacılığına ilişkin bilgi verdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koÅŸullarında ticaretin devamlılığının saÄŸlanması için demir yolu taşımacılığının daha etkin hale geldiÄŸini ifade eden KaraismailoÄŸlu, bu yılın ilk çeyreÄŸinde yurt içi ve yurt dışı demir yolu taşımalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını söyledi. KaraismailoÄŸlu, “2020 yılında bir önceki yıla göre Avrupa yönündeki demir yolu yük taşımalarında yüzde 25 artış kaydedildi ve bu yıl da aynı ivme devam ediyor.” diye konuÅŸtu.

TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa yönünde Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Polonya, Avusturya, Slovakya, Çekya, Fransa ve Almanya’ya gerçekleÅŸtirilen taşımacılığa her geçen gün talebin yükseldiÄŸine iÅŸaret eden KaraismailoÄŸlu, bunu karşılamak için mevcut tren seferleri artırılırken, yeni blok yük trenlerinin sefere konulduÄŸunu bildirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye ile Avrupa arasında tır kasası taşımacılığının da giderek arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Özel tertibatlı vagonlarda 2 tır kasasının tek bir vagonda taşınmasına imkan saÄŸlanan bu taşıma türüyle yüzlerce tırla taşınması gereken yükler, kara yolunda trafiÄŸe neden olmadan, az sayıda trenle varış noktalarına ulaÅŸtırılıyor. Bunun hem maliyet hem zaman hem de çevre bakımından birçok avantajları bulunuyor.”

Bakan KaraismailoÄŸlu, tır kasası taşımacılığına özel sektörün de yatırım yaptığını ifade ederek, farklı destinasyonlarda tır kasası taşımacılığına baÅŸlanılması için çalışmaların sürdürüldüğünü, buna Marmaray üzerinden Anadolu’dan da bu yıl baÅŸlanacağını dile getirdi.

“Türkiye-Ä°ran taşımalarında bu yıl hedef 1 milyon ton”

Karaismailoğlu, Türkiye ile İran arasındaki yük taşımacılığında 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artış sağlandığı bilgisini verirken, yeni devreye alınarak mevcut kapasiteyi ve hızı artıran Van Gölü feribotlarının İran yönlü taşımalarda çok önemli avantajlar sağlandığını söyledi.

Türkiye-Ä°ran taşımalarının bu yıl 1 milyon tona çıkarılması ve Ä°ran üzerinden Pakistan, Afganistan ve Çin’e yük taşınabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten KaraismailoÄŸlu, dost ve kardeÅŸ ülkelerin iÅŸ birliÄŸiyle çok güzel projelerin de hayata geçirildiÄŸini, bunun en somut örneÄŸinin BTK Demir Yolu Hattı olduÄŸunu bildirdi.

KaraismailoÄŸlu, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a, ayrıca Rusya ve Çin’e yönelik blok yük trenleri iÅŸletildiÄŸini ve yakın zamandaki SüveyÅŸ Kanalı krizinin Türkiye’den geçen Orta Koridor’un önemini de ortaya koyduÄŸunu ifade etti.

BTK Demir Yolu Hattı ve Orta Koridor üzerinden geçen yıl, 2019’a göre yüzde 104 artışla toplam 396 bin 778 ton yük taşındığı bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

“2020’nin ilk çeyreÄŸinde yaklaşık 78 bin ton olan BTK yük taşıması, bu yılın ilk çeyreÄŸinde toplamda 2 bin 468 vagonla 154 bin 836 tona ulaÅŸtı. Dünya demir yolu taşımacılığına yeni bir yön veren BTK Demiryolu Hattı’nda ve Orta Koridor’da salgın sebebiyle büyük bir yük talebi bulunuyor. Orta Koridor, ülkemizin liman baÄŸlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiÄŸinin Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika ve Akdeniz Bölgesi’ne ulaÅŸması için önemli fırsatlar sunuyor. Yıllık 710 milyar dolar tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiÄŸinden Orta Koridor’un geçtiÄŸi ülkeler önemli miktarda ekonomik kazanç saÄŸlayacaktır.”

“Marmaray’dan 335 bin ton yük taşındı”

KaraismailoÄŸlu, Asya ile Avrupa arasındaki yük potansiyelini dikkate alarak yapacakları çalışmalarla Türkiye’yi transit demir yolu taşımacılığında merkez ülke konumuna getirmek istediklerini söyledi.

Kıtalar arasında kesintisiz demir yolu taşımacılığına imkan saÄŸlayan Marmaray’ın yük taşımacılığında da milat olduÄŸuna, böylece yurt içi ve yurt dışına toplam 766 yük treni ile 335 bin 455 ton yük taşındığına dikkati çeken KaraismailoÄŸlu, “Marmaray, ayrıca uluslararası ticarette BTK Demir Yolu Hattı’nın ülkemize kazandırdığı ekonomik gücün yanı sıra zaman ve enerji tasarrufu saÄŸlayarak, çevreci ve hızlı ulaşımın en büyük destekçisidir. 2013’ten önce Avrupa’dan gelen yüklerin ya da Anadolu’dan Avrupa’ya giden yüklerin geçiÅŸi deniz yoluyla saÄŸlanırken, Marmaray hattıyla kesintisiz yapılmaya baÅŸlandı.” diye konuÅŸtu.

“Kuzey-Güney Koridoru üzerinden 8 günde yapılabilen taşımalar giderek artacak”

BTK Hattı ve Orta Koridor üzerinden taşımaların daha da artacağını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Çin-Türkiye-Avrupa parkurunda bugüne kadar 15 yük treni Marmaray’dan geçerek toplam 11 bin 483 kilometrelik parkurunu 18 günde tamamladı. Bu demir yolu hattı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa güzergahında baÅŸlatılan düzenli blok konteyner tren taşımaları devam etmektedir. Çin ile Türkiye ve Avrupa hattında baÅŸarıyla toplam 19 blok tren iÅŸletilirken, Türkiye’den Çin’e 4 adet blok konteyner treninin yanı sıra son olarak Kütahya’dan (DeÄŸirmenözü) 2 adet boraks yüklü tren bu ülkeye sevk edildi. Ãœlkemiz ile Çin arasında gerçekleÅŸtirilen boraks trenleri düzenli seferler ÅŸeklinde iÅŸletilecek.”

KaraismailoÄŸlu, Çin’in gelecek yıllarda “Kuzey Hat” olarak belirtilen ve Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleÅŸen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçiÅŸini Türkiye üzerinden yapmayı planladığına dikkati çekerek, bunun yılda 1500 trenin transit olarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaÅŸması anlamına geldiÄŸini bildirdi.

BTK Hattı üzerinden başlatılan Türkiye-Rusya (Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Rusya) demir yolu taşımacılığı ile yeni bir Kuzey-Güney Koridoru oluşturularak, farklı destinasyonlar ve ürün gruplarının taşınmasına imkan sağlandığını belirten Karaismailoğlu, bu hattan 8 günde yapılabilen taşımaların giderek artacağını anlattı.

KaraismailoÄŸlu, demir yolu sektörüne önem vermeyi sürdüreceklerini ifade ederek, “Türkiye’yi lojistik üs yapma hedefi ile demir yolu sektörüne yapılan yatırımlarımızda ivme sürekli yukarı doÄŸru olup, demir yollarının 2023’te ulaÅŸtırma yatırımlarındaki payı yüzde 60’lara ulaÅŸacaktır.” dedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir