Beyaz Saray: Rusya her an Ukrayna’yı uydurma delillerle işgal edebilir

Beyaz Saray Rusya her an Ukrayna'yı uydurma delillerle işgal edebilir

Beyaz Saray Rusya her an Ukrayna'yı uydurma delillerle işgal edebilir

Beyaz Saray, Rusya’nın hala Ukrayna’yı yanıltma operasyonları ya da uydurma bahaneler kullanarak işgal etme ihtimali olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Psaki, Rusya’nın daha önce de yanıltma operasyonları ve uydurma bahaneler ürettiğini gördüklerini belirterek, “Ukrayna işgaline yol açabilecek yanıltma operasyonları ya da bahaneler olabilir. Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceği bir zaman dilimindeyiz.” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda toplu mezarlar bulduklarını iddia ettiğini anımsatan Psaki, bunun da işgal için kullanılacak bir uydurma haber olabileceğini savundu.

ABD’nin hala Ukrayna konusunda diplomasi kapısını açık bıraktığının altını çizen Psaki, bu konuda birçok kanaldan diplomatik temasları sürdürdüklerini kaydetti.

Psaki, Rusya’nın Luhansk’ı “bağımsız bir cumhuriyet” olarak tanıyacağı iddialarına ilişkin ise bu gerçekleşirse tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

ABD, Rusya’nın Ukrayna ordusu ve NATO hakkında asılsız haberler yayacağını iddia ediyor

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Rusya’nın Ukrayna işgaline zemin hazırlamak için Ukrayna ordusunun Donbass bölgesinde “soykırım yaptığı” veya NATO’nun Ukrayna ile Rus sınırlarını ihlal ettiği iddialarını da içeren kampanya yürütebileceğini ileri sürdü.ABD, Rusya’nın Ukrayna ordusu ve NATO hakkında asılsız haberler yayacağını iddia ediyorABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın Ukrayna işgaline zemin hazırlamak için Ukrayna ordusunun Donbass bölgesinde “soykırım yaptığı” veya NATO’nun Ukrayna ordusu ile Rus sınırlarını ihlal ettiği iddialarını da içeren bir medya kampanyası yürütebileceğini ileri sürdü.

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Price, Rusya’nın Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerdeki askerlerini çektiğine dair iddialarını doğrulayamadıklarını söyledi.

Price, “Aslında, son haftalarda ve hatta son günlerde bunun tam tersini gördük, sınırda daha fazla Rus kuvveti var ve kaygı verici bir şekilde savaş mevzilerine doğru ilerliyorlar. Bu, derin bir endişe nedenidir.” diye konuştu.

Rusya’nın medyaya birçok asılsız haber yaptırdığını iddia eden Price, bunlardan herhangi birinin işgal için bahane olarak kullanılabileceğini ve dünyanın bu tür haberlere hazır olması gerektiğini savundu.

Price, “Bunların arasında, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki askeri faaliyetlerine, bizim veya NATO’nun hava, kara veya denizdeki askeri faaliyetlerine, hatta Ukrayna’nın veya NATO’nun Rus sınırlarını ihlal ettiğine ilişkin haberler olabilir.” dedi.

Rus yönetiminin “Ukrayna ordusunun Donbass’ta soykırım yaptığına” ilişkin iddialarının kaygı verici olduğunu ifade eden Price şöyle devam etti:

“Bu tür iddiaların hiçbir temeli yok ancak Ruslar Ukrayna ordusu tarafından öldürülmüş sivillere ait olduğu iddia edilen isimsiz toplu mezarlara ilişkin haberleri piyasaya sürmekten, ABD ve Ukrayna’nın kimyasal veya biyolojik silahlar geliştirdiğine dair açıklamalar yapmaktan geri durmadı. Bunların aslı astarı yok ve tamamen asılsız haberler bunlar. Rusya işgale zemin hazırlamak için bu anlatıyı öne sürüyor.”

ABD istihbaratının Rus güçlerinin 16 Şubat’ta Ukrayna’ya gireceğine dair medyaya yaptığı sızıntılara yönelik sorulara yanıt veren Price, resmi olarak bu yönde bir açıklamaları olmadığını ve işgalin her an başlayabileceğini söylediklerini ve bunun halen geçerli bir değerlendirme olduğunu iddia etti.

ABD’den ‘Rusya, Ukrayna sınırına ilave 7 bin asker daha gönderdi’ iddiası

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin bazılarını geri çektiği yönündeki açıklamasının doğru olmadığını ve Moskova’nın sınıra ilave 7 bin asker daha gönderdiğini iddia etti.ABD'den 'Rusya, Ukrayna sınırına ilave 7 bin asker daha gönderdi' iddiasıBasın mensuplarına telekonferans yoluyla Ukrayna konusunda bilgilendirme yapan ve adı açıklanmayan ABD’li yetkililer, Moskova’nın “asker çektik” iddiasını yalanladı.

ABD’li üst düzey yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki bazı askerlerini geri çektiği iddiasının doğru olmadığını, bunun aksine son günlerde Moskova’nın sınıra ilave 7 bin civarında asker daha yığdığını iddia etti.

Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in diplomasiye açık olduğu yönündeki ifadelerinin aksine savaşa hazırlık yaptığını da savunarak, “Kamuoyu önünde görüşmeye açık olduklarını ve gerilimi düşürme iddialarını dile getiriyorlar, fakat aynı zamanda gizli olarak savaş için hazırlık yapıyorlar.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dünkü açıklamasında Rusya’nın sınırdan asker çektiği yönündeki iddiaları doğrulayacak bulgulara sahip olmadıklarını söylemişti. Blinken, “Rusya’nın dediği bir şey var, bir de yaptığı şeyler var. Güçlerinde herhangi bir geri çekilme görmedik. Ukrayna sınırları boyunca çok tehditkar bir şekilde kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa iyi olur. Ama şimdiye kadar görmedik.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden önceki günkü konuşmasında Rusya-Ukrayna sınırında 150 bin civarında Rus askerinin yığınak yaptığını ifade etmişti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir