Biden: Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Putin’e yaptırım uygulayabiliriz

Biden Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Putin'e yaptırım uygulayabiliriz

Biden Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Putin'e yaptırım uygulayabiliriz

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

Biden, başkent Washington’da küçük bir işletmeye yaptığı ziyaret esnasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Ukrayna’yı işgal ederse Putin’in kendisine yaptırım uygular mısınız?” sorusuna Biden, “Evet” yanıtını verdi.

Biden, NATO’nun Doğu kanadındaki ülkelerin korunması için 8 bin 500 Amerikan askerinin alarmda beklediğini ve bu askerlerin bir kısmının yakın zamanda Avrupa’ya hareket edebileceğini belirterek, “Hiçbir NATO ülkesinin korkmasına gerek yok, NATO olarak biz onların savunmasına geleceğiz.” dedi.

Olası bir Ukrayna işgalinin Rusya için ekonomik sonuçları olacağını belirten Biden, “Ukrayna’ya Amerikan askeri ya da NATO askeri yerleştirme planımız yok.” diye konuştu.

Biden, Putin’i de işgalin bedelinin “çok ağır” olacağı konusunda uyardığını vurgulayarak, “Ona eğer Ukrayna’ya sınıra yığdığı tüm askerleri ile girerse bunun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük işgal olacağını söyledim. Bu durum tüm dünyayı değiştirir.” ifadelerini kullandı.

Scholz ve Macron’dan Rusya’ya ‘saldırganlığın bedeli yüksek olur’ uyarısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan bir tutum sergilemesi durumunda bunun bedelinin ağır olacağı yönünde uyarıda bulundu.Scholz ve Macron’dan Rusya’ya 'saldırganlığın bedeli yüksek olur' uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Scholz, Berlin’de görüştü. İki lider, görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ukrayna-Rusya sınırında zor bir durumla karşı karşıya olduklarına işaret eden Scholz, sınırda çok sayıda askerin konuşlandığını ve “oradaki durumun korkulandan farklı bir şekilde gelişmesi için katkı sağlamak gerektiğini” vurguladı. Scholz, Rusya’dan gerginliği düşürmesi için net adımlar atmasını beklediklerinin altını çizerek “Toprak bütünlüğünü ihlal eden askeri saldırganlığın sonuçları ve çok yüksek bedeli olacağını açık bir şekilde belirttik.” ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra ihtilafta tansiyonun düşürülmesi için de mücadele ettiklerini dile getiren Scholz, Rusya ile ABD arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasını desteklediklerini anlattı.

Scholz, bu arada NATO ile Rusya arasında ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında görüşmelerin yapıldığını, Normandiya Formatı’yla da Almanya ve Fransa’nın tansiyonun düşürülmesine katkı sağlayabileceklerini söyledi.

“Müttefiklerle yakın koordinasyon içindeyiz”

Durumun ciddi olduğunu vurgulayan Scholz, Rusya ile görüşmelerin yapılmasının iyi olduğunu belirtti. Burada Rusya’nın askeri saldırgan tavır sergilemesi durumunda nelerin olacağını da ifade ettiklerini aktaran Scholz, “Aynı zamanda görüşmeler ve müzakereler yoluyla bu durumdan çıkmak için her şeyi yapıyoruz. Bunu ABD ve müttefiklerimizle yakın koordinasyon içinde yapmamız, zor durumda iyi bir gelişmedir.” şeklinde konuştu.

Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya neden silah vermediğine ilişkin bir soruya da Almanya’nın öldürücü silahlar sevk etmediğini ancak ülkesinin Ukrayna’ya maddi yardımda bulunduğunu veya askeri eğitim alanında yardım ettiğini anlattı.

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna’nın Almanya’ya güvenebileceğini bildiğini kaydetti.

Macron: Hep birlikte teyakkuzdayız

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da güncel gelişmeler ışığında uyanık kalmak gerektiğini söyleyerek “Hep birlikte teyakkuzdayız. Durumu ve gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve uygun cevaplar hazırlıyoruz.” dedi.

Macron, müttefiklerle birlik ve yakın koordinasyon içinde hareket ettiklerini belirterek Rusya ile çeşitli düzeyde yapılan görüşmelere işaret etti.

“Diyalogdan vazgeçmeyeceğiz”

“Rusya ile diyalogdan asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Macron, Fransa’nın her zaman diyaloğu desteklediğini savundu. Macron, Rusya’yı yeniden gerilimi düşürme sürecine getirmek için diyaloğun önemli olduğuna işaret ederek “Aynı zamanda ortak bir cevap hazırlıyoruz. Saldırganlık durumunda cevap verilecektir. O zaman maliyeti yüksek olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya ve Fransa’nın Ukrayna ihtilafında birlikte hareket ettiklerini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 28 Ocak Cuma günü telefonda görüşeceği bilgisini paylaşan Macron, burada gerilimi azaltmak için yollar önereceğini ve görüşmenin “birkaç noktayı açıklığa kavuşturmakla ilgili olacağını” kaydetti.

Hırvatistan, Ukrayna ile Rusya arasında savaş çıkması halinde NATO’daki askerlerini çekecek

Hırvatistan, Ukrayna ile Rusya arasında savaş çıkması halinde NATO'daki askerlerini çekecekHırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın alevlenmesi durumunda, Hırvat ordusunun tüm üyelerini geri çekeceğini söyledi.

Milanovic, Zagreb’de “Kras” isimli fabrika ziyareti sırasında kendisine yöneltilen “Ukrayna ile Rusya arasında bir savaş çıkarsa Hırvatistan’ın rolü ne olur?” sorusuna, “Bu durumun gerçek bir suçlusu yok ancak kimin zarar göreceği çok net bir şekilde ortada. Bu nedenle Hırvatistan ve Hırvat ordusu böyle bir savaşa katılmayacak.” dedi.

NATO’nun “bölgeye ilave Hırvat askeri takviyesi talebinin” duyulduğunu hatırlatan Milanovic, “Ben Hırvat ordusunun başkomutanıyım. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın alevlenmesi durumunda, Hırvat ordusunun tüm üyelerini geri çekeceğiz. Bölgede Hırvat ordusuna ait bir askerin bulunmasını istemem.” diye konuştu.

Alacağı bu kararın Ukrayna veya Rusya ile bir ilgisinin olmadığını belirten Milanovic, “Kararımız tamamen Joe Biden yönetiminin ve Amerika iç politikasının dinamiklerine bağlıdır.” şeklinde konuştu.

Uluslararası güvenlikle ilgili meselelerde bir tutarsızlık ve tehlikeli bir davranış gördüğünü dile getiren Milanovic, “Bu olayların tümü Moskova lobisinde yaşanıyor. Rusya’nın güvenlik çıkarlarını dikkate alacak bir düzenleme bulunmalı. Ukrayna’yı ve Ukrayna ekonomisini korumanın yolları muhakkak mevcuttur.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın NATO’da yerinin olmadığını belirten Milanovic, “Yanukovic yönetiminin devrilmesinin ardından sekiz yıl geçti. Ukrayna ekonomik olarak ilerleme gösteremiyor. Avrupa Birliği’nden de hiçbir yardım alamıyor. Ülke en geri kalmış ülkeler arasına girdi.” dedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir