Bosna savaşında görev yapmış gazetecilerden Nobel’e tepki

Bosna’daki savaşta görev yapmış çok sayıda gazeteci ve foto muhabiri, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa Soykırımı’nı inkar eden Avusturyalı yazar Handke’ye verilmesine tepki gösterdi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de bu akşam yapılacak Nobel ödül töreni öncesi, eski Sırp lider Slobodan Milosevic’e hayranlığı ile tanınan Avusturyalı yazar Peter Handke‘ye ve İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesine tepkiler sürüyor.

Bosna’daki savaşta görev yapmış çok sayıda gazeteci ve foto muhabiri, “Bosna Savaş Muhabirleri” (#BosniaWarJournalists) etiketiyle Twitter üzerinden paylaştıkları mesajlar Handke’ye ödül verilmesini protesto etti.

CNN editörlerinden Christiane Amanpour, Srebrenitsa’daki soykırımda öldürülenlerin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı’nda çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak, “Oradaydım. Hepimiz kimin suçlu olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Christiane Amanpour

@camanpour

I was there. We all know who’s guilty.

View image on Twitter
922 people are talking about this

Bosna’daki savaşta foto muhabirliği yapan Santiago Lyon da 1992 yılında Saraybosna’da kendi çektiği bir fotoğrafı paylaşarak, fotoğrafta yerde yatan kadının bir Sırp keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü vurguladı.

Santiago Lyon@slyon66

Woman killed by a Serb sniper in Sarajevo, June 1992. Photo by @slyon66

View image on Twitter
288 people are talking about this

Gazeteci Peter Maas ise Sırp askerlerin Bosna Hersek’teki sivillere yönelik zulmünü gösteren birçok yazı ve görsel paylaştı.

Peter Maass@maassp

Rape was another category of war crime that Serbs were convicted for at the Hague. https://twitter.com/noorimages/status/1204317739118145536 

NOOR@noorimages

Photo by @ninaberman / @noorimages | Bosnia Herzegovina, Tuzla, 1/1/1993, A Muslim woman and Serb rape camp survivor is treated at Tuzla hospital. Serbs used rape as a strategy of ethnic cleansing. #NobelPrize #Handke #BosniaWarJournalists

View image on Twitter

Peter Maass@maassp

The Swedish Academy’s decision to award a Nobel to Peter Handke took me by surprise. Didn’t they know what he wrote on Bosnia? After months of controversy, everyone knows, including the king of Sweden, who nonetheless is going ahead with giving Handke the award in a few hours.

See Peter Maass’s other Tweets

BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen de eski Yugoslavya’daki savaşları takip ettiğini ve burada “canavarca” işlenmiş suçlar gördüğünü belirterek, Sırp savaş suçluları Radovan Karadzic ile Ratko Mladic’in davalarında da ifade verdiğini hatırlattı.

Jeremy Bowen

@BowenBBC

I reported all the Yugo wars. Saw monstrous crimes. Later testified at war crimes trials, inc those of Bosnian Serb leaders Karadzic & Mladic. The grim detail in court records https://www.icty.org/x/cases/karadzic/trans/en/110113ED.htm 

171 people are talking about this

Bosna’daki savaşta görev yapan bir başka savaş muhabiri Roy Gutman ise o dönemde işlenen savaş suçlarına dikkati çekerek, “Srebrenitsa’da yaşananlardan bir yıl önceki olaylar orada soykırım olacağına işaret ediyordu. Bugün de aynı şekilde düşünüyorum.” dedi.

Bu arada, ödülü protesto etmek amacıyla Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki bir alışveriş merkezinin dev ekranına da üzerinde “Yazıklar Olsun” yazılı Handke görseli yansıtıldı.

Soykırım inkarcısı Peter Handke

Lahey’deki uluslararası ceza mahkemesinde soykırım ve savaş suçlarından yargılanması devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic’e hayranlığı ile tanınan Handke, Kosova’daki savaş sırasında yayımlanan bir makalesinde de “Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın.” ifadelerini kullanmıştı.

Saraybosna’daki Müslüman Boşnakların “kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını” öne süren Handke, Sırpların Srebrenitsa’da soykırım yaptığına asla inanmadığını belirtmişti.

Handke, Milosevic’i cezaevinde ziyaret etmiş ve lehine tanıklık etmek için girişimlerde bulunmuş, ayrıca 2006’daki cenazesine de katılmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir