Çavuşoğlu: Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKK/YPG ile mücadeleyi sürdüreceğiz

Çavuşoğlu Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKKYPG ile mücadeleyi sürdüreceğiz

Çavuşoğlu Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKKYPG ile mücadeleyi sürdüreceğiz

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, “İstikrar saÄŸlamaya yönelik çabalarımız sonucunda yaklaşık 500 bin Suriyeli, terör örgütlerinden arındırılan bölgelere geri döndü. Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKK/YPG terör örgütüyle mücadeleye devam edeceÄŸiz” dedi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katılan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ekonomik eÅŸitsizlikler ve güvenlik sorunu gibi göçe neden olan faktörler ele alınmadığında sonuçları ile karşı karşıya kalındığına dikkati çekerek göçün küresel ve sürdürebilir bir yaklaşımla ele alınması gerektiÄŸini söyledi.

2018’de kabul edilen Küresel Göç Mutabakatı’nın tarihi bir dönüm noktası olduÄŸunu ve sözleri eyleme geçirmenin zamanı geldiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, göçmenlere insani muamelenin de bu eylemin merkezinde olması gerektiÄŸini vurguladı.

Göçmenlerin insan kaçakçılığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının kurbanı olduÄŸuna ve hatta hayatlarına yönelik sistematik ve kasıtlı tehditler ile karşı karşıya kaldığına dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, “ÖrneÄŸin Yunanistan’ın Ege’de göçmenleri geri göndermesi ve sınırdaki kötü muamelesi çok sayıda kiÅŸinin hayatına mal oldu. Frontex’in de bu eylemlere dahil olduÄŸunu görmek üzücü.” dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin 2014’ten beri dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliÄŸi yaptığını hatırlatan ve Ukrayna’da savaşın baÅŸlamasıyla 145 bin mülteci daha kabul ettiÄŸini anlattı. Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin göçmenlerin onuru ve refahı için tüm giriÅŸimlerde aktif yer aldığını ve Küresel Göç Mutabakatını desteklediÄŸini söyledi.

Türkiye’nin etkili göç politikalarını desteklediÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, göçmenlerin gönüllü, güvenli onurlu dönüşlerinin ise teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Türkiye’nin Suriye’deki çalışmalarının bir örnek olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu şöyle devam etti:

“İstikrar saÄŸlamaya yönelik çabalarımız sonucunda yaklaşık 500 bin Suriyeli, terör örgütlerinden kurtarılan bölgelere geri döndü. Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKK/YPG terör örgütüyle mücadeleye devam edeceÄŸiz. Gönüllü geri dönüşleri teÅŸvik etmek için kalacak yerler inÅŸa etmeye ve bu alanları iyileÅŸtirmeye etmeye devam edeceÄŸiz. Åžimdiye kadar 57 binden fazla ev inÅŸasını tamamladık ve bu yılın sonuna kadar 100 bine ulaÅŸmayı hedefliyoruz. 1 milyon Suriyelinin güvenli ve gönüllü dönüşü için bir plan üzerinde çalışıyoruz. Suriyelilerin dönüşü için Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan olarak komÅŸu ülkeler giriÅŸimi baÅŸlattık.”

Suriye’ye sınır ötesi yardımların her ay 2,4 milyon Suriyeli için hayati önem taşıdığını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bu mekanizmayı yenilemesi çaÄŸrısı yaptı.

Afganistan’daki duruma de deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, Afgan ekonomisinin çökmesinin ve terör tehdidinin artmasının yeni bir göç dalgası baÅŸlatacağı uyarısı yaptı.

Göç konusunda aktif uluslararası iÅŸ birliÄŸine ihtiyaç duyulduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni yapacağını ve uluslararası toplumdan da üzerine düşeni yapmasını beklediÄŸini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir