PKK, Türk güvenlik güçlerine saldırıda NATO üyeliÄŸi isteyen Ä°sveç’in ürettiÄŸi AT-4’ü kullanıyor

PKK, Türk güvenlik güçlerine saldırıda NATO üyeliği isteyen İsveç'in ürettiği AT-4'ü kullanıyor
Pençe-Kilit Operasyonunda PKK’lı teröristlerin kullandığı bir maÄŸaradaki silahlar arasında AT-4 tanksavar roketi de yer aldı.
PKK’nın, yurt içinde ve sınır ötesinde Türk güvenlik güçlerine yönelik çok sayıdaki saldırısında Ä°sveç üretimi AT-4 adlı tanksavar füzesini de kullandığı ortaya çıktı.
AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Finlandiya ile NATO’ya üyelik için baÅŸvuru yapan ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK mensuplarının iadesine yönelik talepleri karşılıksız bırakan Ä°sveç’in ürettiÄŸi AT-4, PKK tarafından yoÄŸun olarak kullanıldı.
AT-4 isimli tek atışlı tanksavar silahının bugüne kadar PKK’nın Türk güvenlik güçlerine yönelik yurt içinde ve sınır ötesindeki saldırılarında kullandığı belirlendi.
Son olarak Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde de PKK’lı teröristlerin kullandığı bir maÄŸarada ele geçirilen silahlar arasında AT-4 tanksavar roketi de yer aldı.
AT-4’ün kullanıldığı saldırılarla ele geçirildiÄŸi operasyonlar ve sayıları şöyle:
– 24 Eylül 2018’de Irak’ın kuzeyindeki AvaÅŸin-Basyan’dan Hisar Dağı bölgesindeki güvenlik güçlerine açılan ateÅŸ sonrası yapılan aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.
– 11, 15, 23 ve 28 Aralık 2018’de Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesi Dayla kırsalında ateÅŸlenmiÅŸ toplam 7 AT-4 tanksavar roketi.
– 7 Nisan 2019’da Şırnak’taki Bestler Dereler GaÅŸinor Tepe Bölgesi’nde PKK’lı teröristlerin yer aldığı sığınakta bulunan AT-4 tanksavar roketi.
– 26 Temmuz 2019’da Şırnak-Silopi çevre yolu üzerindeki güvenlik güçlerine yapılan saldırı sonrasında bölgedeki aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.
– 19 AÄŸustos 2019’da Cizre ile Şırnak arasında seyir halinde olan güvenlik güçlerine yönelik saldırıda biri kullanılmış, biri kullanılmamış 2 AT-4 tanksavar roketi.
– 26 Ekim 2019’da Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye sızma giriÅŸiminde bulunan ve operasyonla etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde ele geçirilen 4 AT-4 tanksavar roketi.
– 24 Temmuz 2020’de Irak’ın kuzeyindeki RaÅŸ Deresindeki aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.
– 19 Eylül 2020’de Hakkari’nin OÄŸul köyü kırsalındaki operasyonda bulunan 3 AT-4 tanksavar roketi.
– 14 Ekim 2020’de Hakkari’nin Derecik ilçesi kırsalında 2 AT-4 tanksavar roketi.
– 4 Kasım 2020’de Hakkari’nin Derecik ilçesi Kırca köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.
– 13 Kasım 2020’de Hakkari’nin merkez ilçesi OÄŸul köyü kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.
– 10 Ekim 2021’de Hakkari’nin merkez ilçesi kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.
– 17 Ekim 2021’de Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Güçlü köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.
– 20 Ekim 2021’de Hakkari’nin merkez ilçesi Kavaklı köyü kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.
– 23 Kasım 2021’de Şırnak ili Merkez ilçesi Dereler köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.
AT-4’ün özellikleri
GeniÅŸ bir ürün ailesine sahip silah sistemi, dünyadaki en yaygın hafif tanksavar silahlarından biri. Tek kiÅŸi tarafından taşınıp kullanılan AT-4’ün etkili menzili 200-1000 metre.
Piyade birliklerinin zırhlı araç ve tahkimatlarını yok etmek veya devre dışı bırakmak amacıyla tasarlandı.
Kaynak: AA