Çelik: SaÄŸlıkta gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz devrim, Türkiye’yi son derece hazırlıklı hale getirmiÅŸtir

Çelik Sağlıkta gerçekleştirdiğimiz devrim, Türkiye'yi son derece hazırlıklı hale getirmiştir

Çelik Sağlıkta gerçekleştirdiğimiz devrim, Türkiye'yi son derece hazırlıklı hale getirmiştir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, koronavirüs salgınına iliÅŸkin, “Hükümetlerimiz döneminde saÄŸlıkta gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz devrim, Türkiye’yi son derece hazırlıklı hale getirmiÅŸtir.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ülkeler arası dayanışmaya iliÅŸkin, “NATO‘nun dayanışma baÄŸlamında gösterebildiÄŸi tek örnek Türkiye’nin yaptığı yardımlardır.” dedi.

Çelik, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında video konferans ile gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kurul gündeminin yoğun olduğunu belirten Çelik, iç ve dış politikadaki gelişmeler ve sosyal yansımaları değerlendirdiklerini söyledi.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığınca koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, bunun vatandaşlara yansıması ve sonuçlarının değerlendirilmesiyle ilgili kapsamlı bir sunumun yapıldığını bildiren Çelik, şöyle konuştu:

“Aynı ÅŸekilde SaÄŸlık Bakanlığımızın ÅŸimdiye kadar yürüttüğü faaliyetler, aldığı tedbirler, bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili kapsamlı bir sunum ve deÄŸerlendirmesi yapıldı. Tabii İçiÅŸleri Bakanlığımızın ÅŸimdiye kadar aldığı tedbirler, yayımladığı genelgeler, sahadaki durumun ne olduÄŸunu, Vefa Sosyal Destek Gruplarının faaliyetlerinin nasıl gerçekleÅŸtiÄŸi, bundan sonra nasıl gerçekleÅŸeceÄŸi, önümüzdeki günlerde karşı karşıya kalabileceÄŸimiz birtakım konular, bu konulara yönelik ne tür tedbirler alınabileceÄŸine dair yaklaşımlar hepsi topluca deÄŸerlendirildi. Toplantımız bu çerçevede devam etmektedir.”

“Korona günleri kurulan düzenin sona erdiÄŸinin iÅŸareti olacak”

Bütün dünyada son derece karmaşık ve bütün kabulleri sarsabilecek bir gündemin yaÅŸandığını ifade eden Çelik, “Hayatın normal kodları olarak bildiÄŸimiz her ÅŸeyde köklü deÄŸiÅŸiklikler oldu. En basitinden ‘pozitif’ kavramı deÄŸiÅŸti. Eskiden pozitif dediÄŸimizde olumlu bir ÅŸey anlamına geliyordu ama ÅŸimdi ‘test pozitif’ çıktı dediÄŸimiz zaman bu olumlu bir manaya gelmiyor.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın koronavürüs salgını konusunda “2. Dünya Savaşı’ndan bugüne kadar yaÅŸanılan en büyük küresel kriz” olduÄŸu tespitini dile getiren Çelik, ÅŸunları kaydetti:

“GeçmiÅŸte 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenin sona erdiÄŸine dair yorumlar yapılıyordu ama anlaşılan o ki ‘bu düzen ne zaman bitti?’ diye ileride bir yorum yapıldığı zaman korona günleri bunun için tarih olarak verilecek. Yani bütün kurumların iÅŸlevlerinin sarsıldığı, her ÅŸeyin sorgulandığı, uluslararası kurumların büyük meydan okumalarla karşı karşıya kalıp büyük çoÄŸunlukla da bunu baÅŸarıyla veremediÄŸi bir süreç olarak yer alacak. Dolayısıyla bu korona günleri, 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenin belki de sona erdiÄŸinin bir iÅŸareti olarak anılacak.”

Uluslararası kurumlar tartışılmaya başlandı

Çelik, koronavirüs salgınıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumların tartışılmaya başladığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa BirliÄŸi’nin önemli ülkeleri Ä°talya ve Ä°spanya, Avrupa BirliÄŸi’nin kendilerine yardım etmediÄŸini söyleyerek büyük bir itiraz süreci baÅŸlattı. AB Komisyonu BaÅŸkanı, bunu ‘yardım götürmek de geç kaldık’ diyerek kabul etti. En çarpıcı olanı da Avrupa BirliÄŸi ülkeleri içerisinde birbirinin saÄŸlık malzemelerine el koyma, çalma ÅŸeklindeki birtakım tavırların ortaya çıkmasıydı. Dolayısıyla efsanevi Avrupa dayanışmasının bu virüs karşısında maalesef darmadağın olduÄŸu tablo görüldü.”

“Tek örnek ülkenin Türkiye olduÄŸu görüldü”

NATO Genel Sekreteri’nin, NATO dayanışması baÄŸlamında gösterebildiÄŸi tek örneÄŸin Türkiye’nin yaptığı yardımlardır olduÄŸuna dikkati çeken Çelik, konuÅŸmasına söyle devam etti:

“Türkiye’nin bütün bu tabloda ortaya koydu doÄŸru tutum, bundan sonrasında da çok tartışılacaktır. Bu koronavirüs salgını öncesinde küreselleÅŸmeden bahsedilirken daha çok serbest ticaret üzerinden bahsediliyordu. Birisi ‘küreselleÅŸmeye karşıyım’ dediÄŸinde serbest ticarete karşı olmak gibi bir yaklaşım üretmiÅŸ oluyordu. Bir baÅŸkası ‘küreselleÅŸmeden yanayım’ dediÄŸinde serbest ticaretten yana bir tavır ortaya koymuÅŸ oluyordu. Bugün artık küreselleÅŸmeden bahsedildiÄŸinde, saÄŸlık alanındaki dayanışmadan bahsedilecek… Salgına karşı ulusal mücadelenin tamamlayıcısı küresel mücadeledir. Bu konuda da tek örnek olarak ortaya çıkan ülkenin Türkiye olduÄŸu bir kere daha görülmüştür. Bu açıdan da ülkemizle gurur duymamız gerekir.”

Çelik, “Ä°yiliÄŸin üstüne, vatandaÅŸa götürülen hizmetin üstüne parti damgası vurmaya gerek yok, kiÅŸisel damga vurmaya gerek yok. Bütün imkanlar, devletin, belediyelerin bütün imkanları vatandaşındır, milletindir.” dedi.

Türkiye’nin koronavirüs salgınına diÄŸer ülkelerden daha hazırlıklı yakalandığını söyleyen Çelik, “Hükümetlerimiz döneminde saÄŸlıkta gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz devrim ve diÄŸer alanlarda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz kamusal dönüşümler Türkiye’yi bu konularda son derece hazırlıklı hale getirmiÅŸtir. SaÄŸlık konusundaki altyapımızın gücü, bu konuda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz devrimler aynı ÅŸekilde İçiÅŸleri Bakanlığı, diÄŸer bakanlıklar, ekonomi konusundaki hazırlıklarımız, tüm bunların kapasitesi bugün bu salgınla, bu krizle kapsamlı bir ÅŸekilde mücadele ettiÄŸimizi gösteriyor.” diye konuÅŸtu.

Sanayileşmiş ülkelerde sağlık politikalarının insan odaklı olmadığının görüldüğünü anlatan Çelik, bazı ülkelerde özellikle yaşlılara karşı gayrı insani yaklaşımlar sergilendiğini söyledi.

BaÅŸakÅŸehir Åžehir Hastanesinin bir bölümünün hizmete alındığını hatırlatan Çelik, “BaÅŸakÅŸehir Åžehir Hastanesinin hizmete alınmış olması bu salgına karşı mücadelemizi daha da güçlü hale getirecektir. Atatürk Havalimanı’nda, Sancaktepe’de yapılan hastaneler sadece pandemi hastanesi olarak kullanılamayacak kalıcı hastane olarak kullanılacak, 45 gün içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Bütün bunlar gücümüzü daha da artıracaktır. Her ÅŸey vatandaşımızın saÄŸlığının korunması içindir.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışındaki vatandaÅŸların salgın baÅŸladığından beri Türkiye’ye getirilmeye devam ettiÄŸini hatırlatan Çelik, bu vatandaÅŸların 71 ildeki 172 öğrenci yurdunda karantinada olmasını saÄŸladıklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığının bu konuda son derece ilkesel bir uygulamaya imza attığını ifade eden Çelik, tüm gelen vatandaşların hiçbir istisna sağlanmadan karantina günlerini bu yurtlarda geçirdiğini bildirdi.

Çelik, “Buraları için yüksek bir kaynak hazırlanarak vatandaÅŸlarımızın burada mümkün olduÄŸu kadar konforlu bir ÅŸekilde karantina süresini geçirmesi saÄŸlanmaya çalışıldı.” dedi.

“Gurur duyacağımız bir tablo”

Ömer Çelik, 25 bin civarında vatandaşın da Ramazan Bayramı’nı geçirmek üzere Türkiye’ye dönmek istediÄŸi bilgisini vererek “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yurt dışındaki hiçbir vatandaşını mahsun ve maÄŸdur bırakmamıştır, hiçbirini yalnız bırakmamıştır. Yurt dışından dönmek isteyen vatandaÅŸlarımız için bütün imkanlar seferber edilmiÅŸtir. CumhurbaÅŸkanımızın talimatıyla, doÄŸrudan CumhurbaÅŸkanı Yardımcımızın koordinasyonunda bir organizasyonla bu vatandaÅŸlarımız da getirilecektir. BaÅŸka ülkelerdeki uygulamaları gördüğümüz zaman gurur duyacağımız bir tablodur bu.” diye konuÅŸtu.

Salgın konusundaki ulusal koordinasyon meselesinin en önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Çelik, bu ulusal koordinasyonu zayıflatacak birtakım tartışmalar yapıldığını dile getirdi.

Salgınla mücadele konusundaki uzmanların, mücadelenin merkezi bir planlama ve koordinasyonla yürütülmesi gerektiğini söylediklerini vurgulayan AK Parti Sözcüsü Çelik, diğer ülkelerin de bunu yapmaya çalıştığını bildirdi.

Bunun yapılmaması halinde salgınla mücadele konusunda büyük bir zaafın ortaya çıkacağına işaret eden Çelik, İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgelerin hepsinin bu hassasiyetler gözetilerek yapıldığını anımsattı.

“Kimsenin hizmet yapması engellenmiyor”

Bazı belediyelerin ekmek dağıtmasının, bazı belediyelerin de hizmet yapmasının engellendiÄŸine yönelik haberleri hatırlatan Çelik, “Hiç kimsenin ekmek dağıtması, kimsenin hizmet yapması engellenmiyor. Burada söz konusu olan ÅŸudur, elindeki imkanı herkes illerde kurulmuÅŸ valinin baÅŸkanlığındaki Pandemi Kuruluna getirecek oradaki Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden bu imkanlar vatandaÅŸlarımıza dağıtılacak. Valiler baÅŸkanlığında oluÅŸturulan bu kurulların dışında hareket etmeye kalkıldığı andan itibaren bazı yerlere mükerrer hizmet giderken bazı vatandaÅŸlarımız bu hizmetten mahrum kalır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Koordinasyonun, merkezi bir planlamayla yapılmamasının salgınla mücadelenin doğasına aykırı bir iş olacağına dikkati çeken Ömer Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

“Vatandaşımızın saÄŸlığını korumak için, vatandaşımıza hizmetlerin doÄŸru götürülmesi için, vatandaşımızı bu salgın afetinden bir an evvel kurtarmak için bu genelgelere uyulması vatandaÅŸ odaklı bir yaklaşımın gereÄŸidir. Bunu yasakçılık gibi sunanlar maalesef vatandaÅŸlarımıza doÄŸru söylemiyorlar, maalesef bu bir yalan siyasetidir. Hiç kimse tutup da ‘hizmet yaptım’ diye bir perdenin üstüne Sahra Hastanesi yazmak gibisinden ya da ekmek götürüyorsa, ekmek götürme iÅŸlemine kendi partisinin siyasi damgasını vurmak gibisinden bir yaklaşım içerisinde olmamalıdır.”

Bu süreçte önemli olanın vatandaşın ihtiyacının karşılanması olduğuna değinen Çelik, bu doğrultuda valilerin koordinasyonundaki kurullarla uyumlu çalışan, hizmetlerini Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden vatandaşa ulaştıran tüm belediye başkanlarına teşekkür etti.

“Devletin sahibi millettir”

Ömer Çelik, “Bu iÅŸin doÄŸası gereÄŸi merkezi bir planlama ile yürütülmesi gereken bir konudur. Çok otoriteli bir mücadele dünyanın hiçbir yerinde söz konusu deÄŸildir. Dolayısıyla kimsenin yapmak istediÄŸi bir hizmet, vatandaÅŸa götürmek istediÄŸi bir yararlılık bir iyilik engelleniyor diye bir ÅŸey yoktur. Ä°yiliÄŸin üstüne, vatandaÅŸa götürülen hizmetin üstüne parti damgası vurmaya gerek yok, kiÅŸisel damga vurmaya gerek yok. Bütün imkanlar devletin belediyelerin bütün imkanları vatandaşındır, milletindir, devletin sahibi millettir, belediyelerin sahibi millettir, bütçenin sahibi millettir. Bu memlekette ne varsa vatandaşımıza aittir.” diye konuÅŸtu.

Salgın günlerinde en önemli konunun vatandaşlara bu hizmetin götürülmesi olduğunu vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun yapılacağı mekanizmada ÅŸudur; valilerin baÅŸkanlığındaki Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden bu yapılacaktır. Buna aykırı hangi belediye varsa, bizim partimiz dahil baÅŸka partiler dahil, buna aykırı davranan kim varsa bu engellenmektedir. Buna uygun davranan kim de varsa bu teÅŸekkürle ve takdirle karşılanmaktadır. Dolayısıyla ÅŸimdiki zaman partizanlık yapma zamanı deÄŸildir. Salgınla mücadele ederken tek bir partimiz var, o da vatandaÅŸ partisi.”

İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgelerin tamamen vatandaşa hizmeti etkili ve doğru şekilde ulaştırmak üzere planlanmış olduğuna işaret eden Çelik, şu bilgileri verdi:

“VatandaÅŸa hizmet götürme konusunda herhangi bir yasak yoktur. Burada önemli olan valilerin baÅŸkanlığındaki kurulların koordinasyonunda partizanlık yapmadan ve Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden bunların götürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede hareket eden, bu kurumlara destek veren, Vefa Sosyal Destek Gruplarının faaliyetlerine destek veren hangi partiden olursa olsun bütün belediye baÅŸkanlarımıza teÅŸekkür ediyoruz.

Bunun dışına çıkıp da sırf propaganda yapmak için, sırf partizanlık yapmak için ‘yaptığım hizmet engelleniyor’ gibisinden açıklama yapanları da milletimizin vicdanına havale ediyoruz. Bugünler herkesin vicdanıyla, siyasi ahlakıyla yargılanacağı, etiketleneceÄŸi günlerdir. Hepimiz vatandaşımızdan yana olalım, tek bir vatandaşımız incinmesin ve onların ihtiyaçları karşılansın.”

Çelik, yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında video konferans ile gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin bu süreç içerisindeki dış yardımlarının güçlü ÅŸekilde konuÅŸulduÄŸunu belirten Çelik, “Türkiye, kendi vatandaşının ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırmaktadır.” diye konuÅŸtu.

Bunun Türk milletinin, devletinin ihtiyacı olanın yanında yer alma geleneğinin tezahürü olduğunu ifade eden Çelik, aynı zamanda salgınla mücadelenin teknik bir boyutunu teşkil ettiğini söyledi.

Ulusal mücadelenin tek başına verilmesinin yetmeyeceğini, aynı zamanda tamamlayıcı şekilde diğer ülkelerin mücadelesine de katkıda bulunulması gerektiğini dile getiren Çelik, aksi takdirde sadece sınırları kapatarak bu salgından korunmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Çelik, bu çerçeveden bakıldığında Türkiye’nin kendi ulusal mücadelesinin tamamlayıcısı olarak uluslararası mücadeleye de katkı verdiÄŸini, yardımların 44 civarında ülkeye ulaÅŸtığını bildirdi.

Yardımların Türkiye’nin küresel misyonunu da gösterdiÄŸini ifade eden Çelik, diÄŸer ülkelerin yardım gönderdiÄŸine iliÅŸkin örneklere rastlanmadığını anlattı.

“Bütün gücümüzle KKTC’nin yanındayız”

KKTC CumhurbaÅŸkanlığının Rum tarafından yardım istediÄŸine dair bir tartışma yaÅŸandığını aktaran Çelik, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, KKTC’nin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak güçtedir. KKTC’nin bütün ihtiyaçları karşılanmaktadır. Koronayla mücadele konusunda Sayın BaÅŸbakan Tatar’ın da ifade ettiÄŸi gibi Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin bütün gücüyle yanındadır. KKTC’de bu mücadele konusunda eksik bir ÅŸeyin olması söz konusu deÄŸildir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Siyasi ve insani ahlakla baÄŸdaÅŸmayan yalan haberler üretiliyor”

Bir yalan haber karaborsası kurulduğunu dile getiren Çelik, vatandaşlar arasında ayrımcılık yapıldığına dair siyasi ve insani ahlakla bağdaşmayan yalan haberler üretildiğini söyledi.

Ömer Çelik, “VatandaÅŸlarımız arasında ayrımcılık yapmak gibisinden bir kara zihniyete kim sahipse ancak o bu haberleri üretir. Bu haberlerin yayılması ve birilerinin bu haberlere referans vermesi son derece utanç vericidir. Mücadele azmini yıpratacak bu haberlere karşı da güçlü bir ÅŸekilde mücadele ediyoruz.” dedi.

Bu konudaki mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Çelik, “Bu yalan haber karaborsasının çerçevesi olarak bazı yetkili arkadaÅŸlarımızın itibar suikastlerine maruz bırakılmaya çalışıldığını, iftira atıldığını da görüyoruz. Bu zamanda bile enerjisini buna verenler kötülüğün timsali olarak maalesef görünür hale geliyorlar.” diye konuÅŸtu.

Salgın izolasyon takip mekanizması projesinin güçlü sonuçlar verdiğini aktaran Çelik, bu kişilerin ve yakınlarının takip edilmesinin, onlara uyarılar gönderilmesinin mücadele gücünü daha da artırdığını dile getirdi.

Tedbirlere ne kadar uyulursa o kadar kısa zamanda normale dönüleceÄŸini vurgulayan Çelik, Türkiye’de pandemi yükseliÅŸ eÄŸrisinin yavaÅŸ yavaÅŸ yataya geçmeye baÅŸladığını, bunun tedbirlere uyulması sayesinde gerçekleÅŸtiÄŸini bildirdi.

“Bayram sonrası normalleÅŸmeyi konuÅŸmaya baÅŸlayabiliriz”

AK Parti Sözcüsü Çelik, “Artık bayram sonrasında normalleÅŸmeyi konuÅŸmaya baÅŸlayabileceÄŸiz. Tabii kademe kademe olacaktır. Birden bire eski normal hayatımıza dönmeyeceÄŸiz ama bunun gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmemesi, hızlanıp hızlanmaması tamamen bizim tedbirlere uymamıza baÄŸlıdır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İçiÅŸleri Bakanlığının çeÅŸitli anketler yaptırdığını, sık sık el yıkanması ya da sosyal izolasyona uyulması gibi tedbirlerde zaman geçtikçe bir gevÅŸeme olduÄŸunun tespit edildiÄŸini belirten Çelik, “Dolayısıyla zamanın geçmesine bakmamak, kanıksamamak gerekiyor. En basitinden en zoruna kadar bu tedbirlere uymak zorundayız ve bu ÅŸekilde bu mücadeleyi vermek durumundayız. Böyle yaparsak bayram sonrası normalleÅŸmeyi konuÅŸmamız daha mümkün hale gelecektir.” diye konuÅŸtu.

Sosyal medyada yaşlılara dönük insanlık dışı yaklaşımlar sergileyenlere karşı tedbirler alındığını, bu kişilerin tutuklandığını anlatan Çelik, yaşlıların hayatın bereketi olduğunu söyledi.

Ömer Çelik, “Evet eski normali yaÅŸayamıyoruz, onlara sarılamıyoruz, ellerini öpemiyoruz ama onlarla uzaktan ilgilenip saÄŸlıklarını korumak konusundaki hassasiyetimizi sürdürmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

SaÄŸlık çalışanlarının müthiÅŸ bir kahramanlık örneÄŸi gösterdiÄŸini, Türkiye’nin bilim insanlarının kapasitesiyle, seviyesiyle, bilimsellik düzeyiyle gurur duyduklarını vurgulayan Çelik, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“SaÄŸlık çalışanlarımızın hepsine müteÅŸekkiriz. Böylesine bir fedakarlık, böylesine bir sahiplenme görülmemiÅŸtir. Bu çerçevede yüce Meclisin saÄŸlıkta ÅŸiddet yasasını çıkarması, saÄŸlık çalışanlarımıza bu ÅŸekilde de sahip çıkılması önemli olmuÅŸtur.”

Çelik, jandarmanın, polisin, bekçinin kimsesizlere, yaşlılara nasıl ulaştıklarının da görüldüğünü, müthiş bir milli dayanışma içerisinde Vefa Sosyal Dayanışma gruplarının bir tarih yazdığına dikkati çekti.

Adını saydığı, sayamadığı pek çok grubun fedakarca görev yaptığını belirten Çelik, vatandaşa hizmet ulaştırmak, hayatın normal şekilde sürdürülmesini sağlamak için görev yapan tüm kesimlere teşekkür etti.

“Türkiye yeni dönemde geleceÄŸe daha büyük ÅŸevkle bakacak”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ve Meclis’in 100’üncü yılının da kutlanacağını hatırlatan Çelik, ÅŸu bilgileri verdi:

“Türkiye yeni dönemde geleceÄŸe daha büyük bir ümitle, daha büyük bir ÅŸevkle bakacak. Türkiye’nin dünyada temsil ettiÄŸi deÄŸerlerin ne kadar önemli olduÄŸu ve yeni normale, korona sonrasında yeni dünyaya geçildiÄŸinde, yeni geleceÄŸin normaline geçtiÄŸimizde Türkiye’nin ÅŸimdiye kadarki tezlerinin daha çok dikkate alınacağı, merkezi rol oynayacağı bir döneme geçeceÄŸimiz de açıktır.”

Ömer Çelik, bir soru üzerine, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, TBMM’nin açılışının 100’üncü yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis’teki özel oturuma katılmayacağını bildirdi.

ErdoÄŸan’ın mesaisinin büyük bir kısmını yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye ayırdığını aktaran Çelik, özel oturumlarda partilerin grupları adına konuÅŸma yapıldığını belirterek, ErdoÄŸan’ın daha önceki oturumları locadan izlediÄŸini anımsattı.

Ömer Çelik, ErdoÄŸan’ın bu seneki özel oturumu bulunduÄŸu yerden takip edeceÄŸini bildirdi.

TBMM BaÅŸkanı Mustafa Åžentop’un 23 Nisan’da saat 21.00’de vatandaÅŸları Ä°stiklal Marşı okumaya davet ettiÄŸi çaÄŸrısını anımsatan Çelik, bu çaÄŸrıya uyularak balkonlardan bayrakların dalgalandırılacağını ifade etti.

Çelik, Åžentop’un “TBMM’deki anma törenlerinde partilerden katılımın az olmasına, sosyal mesafenin korunması”na yönelik önerisinin de herkesin saÄŸlığı için önemli olduÄŸunu vurguladı. Ömer Çelik, 23 Nisan’da TBMM’de tebrikleÅŸmenin gerçekleÅŸmeyeceÄŸini aktardı.

İnfaz düzenlemesi

Ä°nfaz düzenlemesine yönelik kanunun CHP tarafından Anayasa Mahkemesine taşınacağının belirtilmesi üzerine Çelik, CHP’nin kendi siyasi tarihi boyunca Yüksek Mahkemeye çok sayıda baÅŸvuru yaptığına deÄŸindi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu düzenleme iyi çalışıldı, sosyolojik, psikolojik tarafları, etkileri tartışıldı. Bu çerçevede düzenleme çıktı. Düzenlemeye verdiÄŸimiz katkının doÄŸru olduÄŸunu deÄŸerlendiriyoruz. Hemen birisi bir suç iÅŸlediÄŸi zaman bu düzenlemenin neticesi gibi sunulmaya çalışılıyor. ÖrneÄŸin, Salda Gölü vesilesiyle gündeme gelen belediye baÅŸkanının karşı karşıya kaldığı saldırıyla ilgili olarak da sözcüleri, sanki ‘CumhurbaÅŸkanlığı makamı insanları azmettiriyor, böylesine sonuçlar çıkıyor’ gibisinden son derece yanlış, hiçbir temeli olmayan aslında utanç duyulması gereken açıklama yaptı.

Aslında o kiÅŸinin aynı partiye mensup, fakat ahlaka mugayir iÅŸler yapan bir otel sahibi olduÄŸu için belediye baÅŸkanının orayı kapatması neticesinde böylesine bir husumet içerisinde olduÄŸu görüldü. O kiÅŸiye bile, ahlaka mugayir iÅŸleri yapıp da saldırıyı gerçekleÅŸtirenlere bile infaz düzenlemesinin neticesiymiÅŸ gibi yaklaÅŸmaya çalışanlar oldu. Bunlar doÄŸru deÄŸil.”

Her kararın sosyolojik sonuçlarının olacağına işaret eden Çelik, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının bütün konuları takip ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir