Ä°ngiltere’de potansiyel Kovid-19 aşısı insanlar üzerinde denenecek

İngiltere'de potansiyel Kovid-19 aşısı insanlar üzerinde denenecek

İngiltere'de potansiyel Kovid-19 aşısı insanlar üzerinde denenecek

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, 23 Nisan Perşembe günü insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını bildirdi.

Hancock, günlük basın toplantısında, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen potansiyel aşıda deneme aşamasına geçileceğini söyledi.

Bu kapsamda insanlar üzerindeki testlerin perÅŸembe günü baÅŸlayacağını açıklayan Hancock, ayrıca Oxford Ãœniversitesi ve Londra’daki Imperial College’a klinik çalışmalar için 20 milyon sterlin katkı saÄŸlayacaklarını da kaydetti.

Başarı şanslarının yüzde 80 olduğunu duyuran Oxford Üniversitesi ekibi de eylül ayına kadar yaklaşık bir milyon doz aşıyı hazır hale getirmek istiyor.

“ChAdOx1” adı verilen potansiyel aşı, ÅŸempanzelerde gribe yol açan bir adenovirüsün genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilerek üretildi.

Virüsün genetiÄŸiyle, insan vücudunda geliÅŸmesi engellenecek ÅŸekilde oynanırken Kovid-19’un insan hücrelerine tutunmasını saÄŸlayan çivi proteini üreten genetik unsurlar eklendi. Aşının, virüsün ürettiÄŸi çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor.

Dünyada aralarında Türkiye’nin de olduÄŸu 70’den fazla ülkede bilim insanları, Kovid-19’a karşı aşı bulmak için çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir