CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Rami’yi pek çok faaliyetin de yapılabileceÄŸi bir kültür merkezi olarak planladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rami'yi pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rami'yi pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Rami’yi sadece bir kütüphane deÄŸil pek çok faaliyetin de yapılabileceÄŸi bir kültür merkezi olarak planladık.” dedi.

Rami Kışlası’ndan restore edilerek dönüştürülen Rami Kütüphanesi‘nin açılış töreninde konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, katılımcılara selamlayarak kütüphanenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Hayatını kaybeden sanatçı Burhan Çaçan’a Allah’tan rahmet dileyen ErdoÄŸan, “Burhan Çaçan yürek tellerimizi titreten, güçlü sesi, kendine özgü yorumu ve her zaman koruduÄŸu vakur duruÅŸuyla hem halkımızın gönlünde taht kurmuÅŸ hem de Türk halk müziÄŸine eÅŸsiz katkılar yapmış bir sanatçımızdır. Merhum sanatçımız bizim de ilk gençlik yıllarımızdan itibaren severek dinlediÄŸimiz, ÅŸahsiyetini hep takdir ettiÄŸimiz gerçekten müstesna bir insandı. 45 yıllık sanat hayatı boyunca birbirinden deÄŸerli albümlere imza atan Burhan Çaçan vefatıyla geride doldurulması zor bir boÅŸluk bırakmıştır. Rabb’im merhum sanatçımızı rahmeti ve merhametiyle kuÅŸatsın. BaÅŸta ailesi olmak üzere yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır versin diyorum.” ifadelerini kullandı.

Kütüphaneye dönüştürülen Rami Kışlası’nın ülkenin son 2,5 asırlık tarihinde çok önemli bir yeri olduÄŸuna deÄŸinen ErdoÄŸan, kendisinin de buranın gıda çarşısına dönüştüğü dönemde peynir, sucuk ve pastırma satışı yaptığını söyledi.

Burada bir geçmiÅŸini kenara koymanın mümkün olmadığını, buranın top sahası olduÄŸu dönemde futbol da oynadığını belirten ErdoÄŸan, “Ama hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829’daki Osmanlı Rus Savaşı’nın askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde de aynı amaçla uzunca bir süre kullanılan kışla daha sonra az önce ifade ettiÄŸim gibi Gıda Toptancıları Sitesi de dahil farklı biçimlerde deÄŸerlendirilmiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.

“Ä°stanbul’un en büyük kütüphanesi”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, zaman içinde ciddi bir tahribata uÄŸrayan bu abide eseri Ä°stanbul’un en büyük kütüphanesi olarak düzenlemek için yürüttükleri çalışmaların nihayet sona erdiÄŸine deÄŸinen ErdoÄŸan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rami’yi sadece bir kütüphane deÄŸil pek çok faaliyetin de yapılabileceÄŸi bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz baÅŸta olmak üzere kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alanı 51 bin metrekareyi bulan, diÄŸer ilaveleriyle yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda ÅŸu andaki yapıya kavuÅŸmuÅŸ bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aÅŸkın kitap ve 4 bin 200 kiÅŸilik kapasitesiyle hizmete baÅŸlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız elbette zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk Ä°htisas Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır.”

ErdoÄŸan, Rami bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi’nin de buraya ayrı bir derinlik katacağını dile getirerek günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynakların da burada meraklılarıyla buluÅŸacağını kaydetti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kütüphanede emeÄŸi geçen herkesi tebrik etti.

Ãœlkenin özellikle de Ä°stanbul’un tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı ecdada karşı sorumluluklarının bir gereÄŸi olarak gördüklerini vurgulayan ErdoÄŸan, üstelik sadece bununla kalmadıklarını, modern sanatların ülkede yaygınlaÅŸmasını saÄŸlayacak projeleri de hayata geçirdiklerini ifade etti.

ErdoÄŸan, bu anlayışla Ankara’daki CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi bünyesinde ülkenin en iyi altyapısına sahip bir kongre ve kültür merkezi, sergi merkezi ve kütüphaneyi milletin hizmetine sunduklarını anımsatarak, yine CumhurbaÅŸkanlığı’nın Çankaya Köşkü’ndeki, Tarabya YerleÅŸkesi’ndeki, Dolmabahçe’deki, Yıldız Sarayı’ndaki tarihi eserleri restore ederek, Vahdettin Köşkü’nü o yanmış halinden sonra bugünkü haline getirerek, yeni baÅŸtan yaparak, tarihe sahip çıktıklarını dile getirdi.

Milli Saraylar BaÅŸkanlığını, CumhurbaÅŸkanlığına baÄŸlayarak, ecdat yadigarı pek çok eserin ihyasını saÄŸladıklarını, bunlarla beraber Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ni yürütülen tüm olumsuz kampanyalara raÄŸmen yeniden ve çok daha güzel bir ÅŸekilde Ä°stanbul’un kültür sanat hayatına kazandırdıklarını aktaran ErdoÄŸan, şöyle devam etti:

“DiÄŸer yandan Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını 100 yeni kütüphaneyle karşılama hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Bir taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığımız diÄŸer taraftan Millet Bahçeleri bünyesindeki kütüphane çalışmalarıyla Çevre ve Åžehircilik Bakanlığımız, öte yandan belediyelerimiz, ülkemizi ve gençlerimizi kitapla buluÅŸturmak için canla baÅŸla çalışıyor. Tabii üniversitelerimizin ve sivil toplum kuruluÅŸlarımızın son dönemde bu konuda gösterdiÄŸi gayretlerin de yakın takipçisiyiz. Yeni bir anlayışla dönüştürdüğümüz ve inÅŸa ettiÄŸimiz kütüphanelerimizin gençlerimiz nezdinde gördüğü kabule gittiÄŸim her yerde ÅŸahit oluyorum. Eskiler ‘ÅŸerefü’l mekin bil mekan’ derler. Yani bir mekanın ÅŸerefi, deÄŸeri, anlamı orada bulunanlarladır. Bu mananın bu sözün en iyi vücut bulduÄŸu yerlerin kütüphaneler olduÄŸuna inanıyorum. Ä°ÅŸte burası böyle bir eserdir.”

Rami Kütüphanesi’nde ücretsiz ikram yapılacak

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, gençlerle birlikte tüm vatandaÅŸların kütüphaneyle ünsiyeti ne kadar güçlendirilirse geleceÄŸin o derece emniyette olacağının altını çizerek, “Az önce buradaki bir Anadolu Lisesi’nin mensubu gençlerimizle bir arada olduk. Ve ‘CumhurbaÅŸkanım 5 dakikada artık okulumuzdan buraya geliyoruz’ dediler. 5 dakika. ‘BaÅŸka?’ dedim, ‘Onları da söyleyin bakalım.’ Artık burada çorbanızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Çayınızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Kahvenizi içecek misiniz? İçeceksiniz. Kek, onu da yiyeceksiniz, para yok. Tabii çok mutlular. Sabahtan itibaren bu uygulama da baÅŸlıyor.” diye konuÅŸtu.

Geriye doÄŸru bakıldığında, kütüphanelerin ne kadar zengin, ne kadar yaygın, ne kadar hareketliyse medeniyetin o derece ürettiÄŸini, devletin o derece güçlü, milletin o derece müreffeh olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Bizim medeniyetimiz kitapla, defterle, kalemle, mürekkeple, okumakla, anlamakla, sormakla, anlatmakla yoÄŸrulmuÅŸ, ilimle irfanla hikmet ve tefekkürle kıvamını bulmuÅŸtur. Duvarları kitaplarla dolu bir kütüphaneyi en kıymetli hazinelerden daha üstün tutan ecdadımız, her kütüphaneyi cennetten bir köşke benzetmiÅŸtir. Alimleri, gölgelerinde soluklanılan cennet aÄŸaçlarıyla kıyaslayan ecdat, onların eserlerini de bu aÄŸaçların meyveleri olarak görmüştür. Elhamdülillah, nasıl bir ecdada sahibiz. Ä°nÅŸallah biz de onlara layık oluruz.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, hayırlı işlerin her biri gibi ilim, irfan, kültür, sanat faaliyetlerini de ibadet aşkıyla yürüten milletin, bu vasfı sayesinde asırlarca dünyaya ışık tuttuğunu, halen el üstünde tutulan eserler verdiğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kütüphanelerimizin sembolü olduÄŸu bereketli medeniyet iklimimiz, yerini fikri ve manevi kuraklığa bıraktıkça bu tablonun yerini gerileme, rehavet, sefalet almıştır. Kimi dönemlerde bu kuraklık iklimi özellikle tesis edilmiÅŸ, özellikle başımıza bir kara bulut gibi çöktürülmüştür. Ãœlkemizde yıllarca eÄŸitim öğretimi ve entelektüel faaliyetleri hep tek yönlü bir formatlama aracı hem de belirli kesimlere mahsus bir ayrıcalık olarak tutmaya çalışan zihniyetin yol açtığı kısırlığı yaÅŸadık. Çocuklarımızı ya okullara hiç almıyorlardı ya da faÅŸizan baskılarla kendi ideolojik saplantıları doÄŸrultusunda biçimlendirmeye çalışıyorlardı. Rahmetli Menderes’in baÅŸlattığı, rahmetli Özal’ın sürdürdüğü bu ülkenin asli unsuru olan milletin evlatlarının akademiden bürokrasiye, medyadan iÅŸ dünyasına her alanda önlerini açma çabalarını hayırla yad ediyoruz. Biz de hükümete geldiÄŸimiz günden beri adalet, hak, hakkaniyet ve fırsat eÅŸitliÄŸi temelinde hiçbir ayrım gözetmeksizin, ülkemizin her köşesini ve milletimizin tamamını kuÅŸatacak ÅŸekilde bu anlayışla çalıştık, çabaladık.”

Erdoğan, kalkınmanın bir bütün olduğuna, en başında da eğitimin, kültür ve sanatın geldiğine inandığını ifade etti.

Bunun için önceliklerinin ilk sırasına eğitimi aldıklarını belirten Erdoğan, hem geçmişin yanlışlarını düzeltecek, mağduriyetlerini giderecek hem de bugünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitim altyapısı ve sistemi kurmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Okul öncesinden üniversiteye, oradan akademik basamakların en üstüne kadar tüm kademelerde köklü reformlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Erdoğan, mesleki eğitimi güçlendirmek dahil tüm sistemi yeniden yapılandırdıklarının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteleri 81 vilayete yaygınlaştırdıklarını anımsatarak, şunları anlattı:

“Çocuklarımızı ve gençlerimizi her alanda destekledik. Aynı ÅŸekilde kültür sanat altyapımızı tahkim ettik. Düşüncesine, yüreÄŸine, becerisine, emeÄŸine dayalı üretim yaparak ülkemize deÄŸer katan herkesin yanında olduk. Yaptığı iÅŸe, gerçekleÅŸtirdiÄŸi üretime, verdiÄŸi hizmete kendi deÄŸerlerinin damgasını vuran kültür sanat insanlarımızı özellikle teÅŸvik ettik. Bunları yaparken asırlardır yolumuzu aydınlatan medeniyet güneÅŸimizi tekrar en yükseÄŸe taşıma peÅŸinde koÅŸuyorduk. Demokrasi ve kalkınma atılımlarımızın diÄŸer tüm baÅŸlıklarında kaydettiÄŸimiz geliÅŸmelerin de bu mücadeleyi destekleyen bir yönü vardı.”

Geçen 20 yılda ülkenin asırlık altyapı eksiklerini, demokrasi ve güvenlik ihtiyaçlarını gidermekte gerçekten çok büyük bir baÅŸarı yakaladıklarını ve bunu kimsenin inkar edemeyeceÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, “Bu çerçevede eÄŸitimde, kültür ve sanatta geldiÄŸimiz yeri de çok önemli görüyoruz. Ama henüz bu alanlarda arzu ettiÄŸimiz seviyeye ulaÅŸamadığımızın da farkındayız. Bizimki ancak hayalleri ve hedefleri büyük olanların yaÅŸayabileceÄŸi bir hayıflanmadır. Yoksa asırlara bedel eserler ve hizmetler ortaya koyduÄŸumuzdan asla şüphemiz yok.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Rami Kütüphanemiz geleceÄŸe yatırımın eseri olacak”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Dünya deÄŸiÅŸirken ülkemizin yerinde kalması demek gerileme iÅŸaretidir. Takip eden deÄŸil öncülük yapan diÄŸer alanlar gibi kültürde de kendisine sunulanları tüketen deÄŸil, üreten bir Türkiye için gece gündüz çalışıyoruz. Ä°nÅŸallah önümüzdeki dönem Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla eÄŸitim ve kültür baÅŸta olmak üzere ülkemizi küresel düzeyde marka haline getirecek baÅŸlıkların tamamında da milletimizi hayallerine kavuÅŸturacağız.” diye konuÅŸtu.

Rami Kütüphanesi’ni, bu büyük yürüyüşte yeni bir halka, yeni bir safha olarak gördüklerini ifade eden ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Rami Kütüphanemizi gezerken bütün gerek cilthanesi yani mücellitlerimizi gördüm gerekse adeta bir ameliyathane gibi kitapların restorasyonlarının yapıldığı birimlere girdik. Oradaki arkadaÅŸlarımızın nasıl bir hassasiyetle çalıştıklarını, adeta organ nakli yapar gibi o kitapların bütün gerçekten tahrip olmuÅŸ o yaprakları tek tek tek nasıl bir yerden bir yere naklettiklerini görmek, onlara şükran borcu olduÄŸumuzu söylememek mümkün deÄŸil. Ve bu eserlerle beraber inÅŸallah Rami Kütüphanemiz çok çok farklı geleceÄŸe bir yatırımın eseri olacak. Ãœlkemize ve Ä°stanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. DilediÄŸimiz tüm kitapları buraya nakledebiliriz. Ve Kültür Turizm Bakanlığımızın bütçesine ayrıca bir destek vererek yurt içi, yurt dışından buraya her türlü inÅŸallah kitapları alacağız. Ä°thalatçılığımıza onu getireceÄŸiz. Kitap ithali yapacağız dünyanın dört bir yanından ve Rami Kütüphanemizin bu uluslararası özelliÄŸini de çok daha güçlü hale getirmiÅŸ olacağız.”

Erdoğan, bu kütüphanede okuyacak, araştıracak, eser ortaya koyacak, yapılan faaliyetlerden istifade edecek herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Kabine üyeleri, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleri ve bazı yazarlar katıldı.

KonuÅŸmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a günün anısına Rami Kütüphanesi’nin minyatürünü takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, protokol üyeleriyle birlikte kurdele kesmek suretiyle kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.

ErdoÄŸan, kurdele kesimi sırasında, “Rami Kütüphanemizi bugün açıyoruz ve Rami Kütüphanemizle Ä°stanbul’umuza ÅŸimdi ayrı bir zenginlik kazandırıyoruz. Ä°stanbul’umuzun bu yeni potansiyeli, yeni kültürel noktada kazandığı bu güç tüm gençliÄŸimize hayırlı olsun. Ya Allah Bismillah.” ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, program öncesinde eÅŸi Emine ErdoÄŸan’la birlikte Rami Kütüphanesi’ni gezdi, öğrencilerle sohbet etti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir