CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan ABD’ye SÄ°HA tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla baÅŸ baÅŸa bırakıp kendi milli güvenliÄŸimizin gerektirdiÄŸi adımları atmayı sürdüreceÄŸiz.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Afrika 4. Ä°ÅŸ ve Ekonomi Forumu’nun kapanış oturumunda yaptığı konuÅŸmada, Komorlar BirliÄŸi CumhurbaÅŸkanı ve Afrika BirliÄŸi Dönem BaÅŸkanı Assoumani Azali ve diÄŸer katılımcıları en kalbi duygularıyla selamladığını söyledi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye-Afrika 4. Ä°ÅŸ ve Ekonomi Forumu vesilesiyle katılımcıları medeniyetlerin beÅŸiÄŸi, tarih ve kültür ÅŸehri Ä°stanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyduÄŸunu dile getirdi.

Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, şöyle devam etti.

“Türk milleti olarak Afrika halkları ile kökleri 10. yüzyıla uzanan güçlü baÄŸlarımız bulunuyor. Kıtanın farklı ÅŸehirlerinde inÅŸa edilen asırlık camiler, kütüphaneler, hanlar, limanlar, aramızdaki kadim dostluÄŸun niÅŸanelerinden sadece bazılarıdır. Ortak tarihimizin izlerine Sudan’dan Libya’ya, Harar’dan Timbuktu’ya kadar kıtanın her köşesinde rastlıyoruz. Nice Afrika kökenli Osmanlı vatandaşının, cihan harbinde vatan müdafaasına katılarak atalarımızla omuz omuza çarpıştığını biliyoruz. Ä°ÅŸgalcilere karşı verdiÄŸimiz istiklal harbimizin, özgürlük mücadelelerinde Afrika halklarına cesaret ve ilham aşıladığı bir baÅŸka tarihi hakikattir.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrika ülkeleri ile köklü geçmiÅŸlerine raÄŸmen iliÅŸkilerinde bir dönem adeta fetret devri yaÅŸandığını aktararak, “Şüphesiz bunda ülkemiz ve kıtanın içinde bulunduÄŸu ÅŸartlar etkili oldu. Uzun yıllar süren savaÅŸlardan yorgun düşen ülkemiz, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında daha çok iç meseleleriyle uÄŸraÅŸtı, yaralarını sarmaya çalıştı. Ancak bu dönemde dahi Türkiye, Afrika’ya ve Afrika halklarına asla sırtını dönmedi. BaÅŸta Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere kıtadaki özgürlük hareketlerini, dönemin zorlu koÅŸullarına raÄŸmen güçlü bir ÅŸekilde destekledik. Bir ÅŸekilde Afrika halklarıyla irtibatlarımızı korumaya gayret ettik.” ifadelerini kullandı.

İktidara geldikleri 2002 yılında, ilişkilerin yeterince gelişmediği bölgelere öncelik verdiklerini vurgulayan Erdoğan, bunlardan birinin de Afrika olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıta ülkelerinin çoÄŸuyla olan münasebetlerimizin seviyesi ne bize ne de Afrikalı dostlarımıza yakışmıyordu. Ä°lk olarak 2003 yılında Afrika ile ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi stratejisini uygulamaya koyduk. Ardından 2005 senesini ülkemizde ‘Afrika Yılı’ ilan ederek, kıtayla iliÅŸkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Afrikalı kardeÅŸlerimizle yeniden kucaklaşırken iÅŸbirliÄŸimizi eÅŸit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerletmeye çalıştık. Kıtaya yönelik kibirli bakış açılarını elimizin tersiyle ittik. Afrikalı kardeÅŸlerimizle göz hizasında iliÅŸki kurmaya, duygudaÅŸlık geliÅŸtirmeye, birbirimizi daha çok anlamaya ihtimam gösterdik. Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir millet olarak hiçbir ayrım yapmadan Afrika halklarını baÄŸrımıza bastık.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrika açılımıyla ivme kazanan iÅŸbirliklerini 2008 yılında Afrika BirliÄŸinin stratejik ortağı olarak bütüncül bir yapıya kavuÅŸturduklarını kaydederek, “DüzenlediÄŸimiz 3 Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi ile ülkemizin ciddiyetini, kıta ile iÅŸbirliÄŸine atfettiÄŸimiz önemi açıkça ortaya koyduk.” diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrika’nın, Türk milletinin kalbinde olduÄŸu kadar ülkenin dış politikasında da özel bir yer tuttuÄŸunu belirtti.

Afrika’nın kendisinin gözündeki ve gönlündeki yerin müstesna olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

“BaÅŸbakanlığım ve CumhurbaÅŸkanlığım döneminde kıtaya 50’den fazla ziyaret gerçekleÅŸtirdim. Her ziyaretimde Afrika’nın zengin kültürünü, insanlarının samimiyetini, yokluk ve yoksulluk içinde olsalar bile Afrikalı kardeÅŸlerimizin metanetini, gülen yüzlerinde çiçekler açan Afrikalı çocukların yaÅŸama sevincini yakından görme imkanı buldum. Afrikalı muhataplarımın söylediÄŸi ÅŸu sözün ne kadar doÄŸru olduÄŸunu ben de bizzat tecrübe ettim. Evet, bir kez Afrika’ya giden her zaman gitmek istermiÅŸ. Biz de ne Afrika’dan ne Afrikalı kardeÅŸlerimizden ne de kıtanın büyüleyici atmosferinden asla kopmadık, kopamadık. Aynı ÅŸekilde kıtanın dört bir yanından dost devlet ve hükümet baÅŸkanlarını ülkemizde ağırlamanın bahtiyarlığını yaÅŸadık.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrika’daki büyükelçilik sayısını 44’e çıkardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Ankara’da 38 Afrika ülkesinin büyükelçisine ev sahipliÄŸi yapmaktan ayrıca gurur duyuyoruz. Ticaret müşavirliklerimizin sayısı yakında 31’e ulaÅŸacak. Toplam 48 Afrika ülkesiyle iÅŸ konseyleri kurduk. Ticari ve ekonomik iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmamız olan ülke sayısı 48’i buldu. Yatırımların karşılıklı teÅŸviki ve korunması anlaÅŸması olan ülke sayısı 32’ye çıktı. Ticaretten yatırıma, kültürden eÄŸitime Afrika’yla her alanda iliÅŸkilerimizin günden güne geliÅŸtiÄŸini büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının ticaret ve yatırımlar bakımından önemli fırsatlar doÄŸuracağını deÄŸerlendiriyoruz.”

Ortak baÅŸarıyı göstermesi açısından bazı rakamları paylaÅŸmak istediÄŸini kaydeden ErdoÄŸan, “Kıtayla 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, geçtiÄŸimiz yıl sonu itibarıyla 41 milyar dolara yaklaÅŸtı. Afrika’daki doÄŸrudan yatırımlarımızın toplam deÄŸeri 10 milyar doları aÅŸtı. Firmalarımız, enerjiden inÅŸaata, tarımdan beyaz eÅŸya ve gıdaya kadar farklı alanlarda iÅŸ yaparak Afrika’nın alt ve üstyapı eksikliklerinin giderilmesinde çok önemli vazifeler üstleniyor. Åžirketlerimiz, iÅŸ gücü ihtiyaçlarının büyük bölümünü yerelden karşılayarak Afrika ülkelerinde istihdama ve üretime katkı saÄŸlıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Türk müteahhitlerin üstlendiÄŸi projelerin toplam deÄŸeri 85,5 milyar doları geçti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün 100 bini aşan Afrikalı işçinin Türk yatırımcılar sayesinde istihdam imkanına kavuşmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendiÄŸi projelerin toplam deÄŸeri 85,5 milyar doları geçti. Ziyaretlerimizde, Türk ÅŸirketlerinin Afrikalı ortaklarıyla beraber inÅŸa ettikleri yollara, stadyumlara, havalimanlarına, fabrikalara rastlıyoruz. Muhataplarımız, ÅŸirketlerimizde çalışmaktan duydukları mutluluÄŸu her fırsatta dile getiriyor. Türkiye CumhurbaÅŸkanı olarak, ÅŸirketlerimizin kıtada böyle anılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Kıtada 41 ülke ve 62 noktaya uçan Türk Hava Yollarımız, Afrikalı kardeÅŸlerimizi diÄŸer coÄŸrafyalara baÄŸlıyor. Ayrıca tarım, ulaşım, imalat ve enerji sektörleri de kıtanın geliÅŸmesi için kilit öneme sahip alanlar olarak yatırımcılarımızın ilgisini çekiyor.”

Savunma sanayinin, Türkiye’nin son yıllarda en büyük atılım yaptığı sektörler arasında olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, “Ä°nsansız hava araçlarında dünyanın ilk 3 ülkesinden biriyiz. Akıncı’yla yakaladığımız ivmeyi, Kızılelma ile bir üst lige taşıyoruz. SavaÅŸ gemisi teknolojisinde de kendi gemisini tasarlayan, geliÅŸtiren, inÅŸa ve idame edebilen 10 ülke arasındayız. Barış ve güvenliÄŸin, kalkınmanın temel ÅŸartı olduÄŸu ÅŸiarıyla bu alandaki tecrübemizi Afrikalı kardeÅŸlerimizle de paylaÅŸmaya hazırız.” diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, Afrika coÄŸrafyasının baÅŸarısını kendi baÅŸarıları olarak addettiklerinin altını çizerek, “Afrika BirliÄŸinin G20 üyeliÄŸine en başından beri tam destek verdik. Bu çerçevede Yeni Delhi’de yapılan son G20 zirvesinde Afrika BirliÄŸinin üye olmasını memnuniyetle karşıladık. Aziz kardeÅŸim, Komorlar BirliÄŸi CumhurbaÅŸkanı Assoumanı Azali’yi dönem baÅŸkanlığında gerçekleÅŸen bu deÄŸerli üyelik için tebrik ediyorum. Afrika kıtasının küresel sistemde hak ettiÄŸi yeri alması için bundan sonra da gereken her türlü katkıyı saÄŸlayacağımızın bilinmesini istiyorum.” dedi.

“Karadeniz GiriÅŸimi’yle gıda krizinin daha da derinleÅŸmesinin önüne geçtik”

Küresel ve bölgesel ölçekte maalesef üzücü geliÅŸmelere ÅŸahit olduklarını dile getiren ErdoÄŸan, “Afrikalı bazı liderlerin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın barışçıl yöntemlerle sona erdirilmesi yönünde baÅŸlattığı giriÅŸime önem veriyorum. Biz de savaşın ilk gününden beri barış için çalıştık, çalışıyoruz. Karadeniz GiriÅŸimi’yle gıda krizinin daha da derinleÅŸmesinin önüne geçtik. GiriÅŸimin uygulanma döneminde 33 milyon ton tahılın boÄŸazlarımızdan güvenle taşınmasını temin ettik. Ancak tüm samimi çabalarımıza raÄŸmen Afrikalı kardeÅŸlerimizin tahıldan arzu ettiÄŸimiz miktarda faydalanamadığını biliyoruz. Bu konudaki rahatsızlığımızı çeÅŸitli vesilelerle muhataplarımıza ilettik.” ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, eski kolonyal alışkanlıkların burada da devreye girdiÄŸini belirterek, “Afrikalı kardeÅŸlerimizin çektiÄŸi sıkıntılar Batılı zengin ülkeler tarafından yeterince dikkate alınmadı. Tahılın Afrika ülkelerine daha adil ve daha etkin dağıtımına bilhassa önem veriyoruz. Karadeniz GiriÅŸimi’nin uzatılmamasıyla, bazı Afrika ülkelerinin endiÅŸelerinin arttığının farkındayız. Rusya Devlet BaÅŸkanı Sayın Putin’le temaslarımızda bu kaygıların giderilmesi için neler yapabileceÄŸimizi deÄŸerlendirdik, deÄŸerlendiriyoruz. Ä°lk etapta bir milyon ton tahılın kıtaya ulaÅŸtırılması için görüşmelerimiz sürüyor. Ä°nÅŸallah bu gayretlerimizden müspet netice alacağımıza inanıyorum.” diye konuÅŸtu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkileri yaÅŸanırken Ä°srail ile Filistin arasında meydana gelen hadiselerin herkesi derinden sarstığını belirten ErdoÄŸan, gerginliÄŸin daha da artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endiÅŸeli olduklarını dile getirdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Camilerin, hastanelerin ve sivil yerleÅŸim yerlerinin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediÄŸimizi ve asla etmeyeceÄŸimizi açıkça söylüyorum. Gazze’deki insani durumu kötüleÅŸtiren ablukanın, bölgeyi provokasyonlara açık, hassas bir duruma getirdiÄŸi malumdur. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriÄŸini, suyunu, yakıtını, gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir. Gazze halkının toptan cezalandırılması sadece sorunu büyütecek, daha fazla acıya, daha fazla gerilime, daha fazla gözyaşına sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ä°srail yönetiminin Refah kapısından insani yardım geçiÅŸlerine izin vermesi gerektiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, “El AriÅŸ Havalimanı’na içinde ilaç, dayanıklı gıda, konserve, çocuk bezi, su, tıbbi malzemelerin de bulunduÄŸu bir insani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. Çatışmalar baÅŸladığından beri bölgeye intikal eden ilk yardım kargosunu götüren uçağımız, bugün saat 12 itibarıyla havalimanına indi.” bilgisini verdi.

“Bunların böyle bir derdi yok”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, AFAD’ın yeni yardım malzemelerinin bölgeye sevkiyle ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Biz bunu yaparken, BirleÅŸik Arap Emirlikleri aynı ÅŸekilde bunu yaparken, Katar bu tür yardımları yaparken, aynı ÅŸekilde Suudi Arabistan bunları yaparken ama bir de bakıyoruz ki Amerika buraya uçak gemisi göndermeyi konuÅŸuyor, Ä°ngiltere uçak gemisi göndermeyi konuÅŸuyor. Ä°nsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde acaba bunlar var mı?” diye sordu.

Gazze’de yaÅŸananlara iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Åžu anda Gazze’de yer ile yeksan edilen, kadın, çocuk, anne ne var ne yok hepsi yok ediliyor. Bundan kimse dertlenmiyor. Ama biz dertleniyoruz. EÄŸer Ä°nsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne zerre kadar saygınız varsa, o zaman kusura bakmasınlar herkes, ‘Acaba biz buraya ne gibi bir yardımda bulunabiliriz.’, bunu konuÅŸmaları lazım. Ama bunların böyle bir derdi yok.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ErdoÄŸan, “Åžimdi kardeÅŸ Mısır makamlarıyla yakın iÅŸbirliÄŸi içinde inÅŸallah Gazze’ye insani yardımlarımızı ulaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz. Milyonlarca insan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken Filistinlilere yapılan insani yardımların kesilmesi ise yeni bir utanç lekesi olarak bu kararı alanların alnına yapışmıştır.” ifadelerini kullandı.

Tüm tarafları aklıselimle hareket ederek önce ateÅŸkesi sonrasında ise kalıcı barışı görüşmeye davet eden ErdoÄŸan, “Gerek ÅŸahsım, gerek DışiÅŸleri Bakanım ki ÅŸu anda yolda, Mısır’a gidiyor, gerekse MÄ°T BaÅŸkanım, rehinelerin salıverilmesi baÅŸta olmak üzere krize çıkış yolu bulmak için temaslarımızı yoÄŸun bir ÅŸekilde sürdürüyoruz. Ancak kimi aktörlerin sükuneti tesis etme yerine ateÅŸe benzin döken provokatif tavırları hem bizim çabalarımızı sekteye uÄŸratmakta hem de krizi derinleÅŸtirmektedir.” diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, özellikle bir konuyu ifade etmek istediÄŸini dile getirerek, “O da ÅŸudur. Gazze ÅŸu an itibarıyla mazlumdur, maÄŸdurdur ama Ä°srail’in böyle bir mazlum durumu söz konusu deÄŸil.” ifadesini kullandı.

NATO’da beraber oldukları Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin bölgeye uçak gemilerini göndermesinin barışa, sükunete, diyaloÄŸa, diplomasiye ve taraflar arasında tansiyonun düşürülmesine hiçbir katkı saÄŸlamadığını belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:

“Åžimdi çok daha önemlisi Amerika’nın DışiÅŸleri Bakanı, benim DışiÅŸleri Bakanımla görüşme yapıyor. ‘Ä°srail’e, DışiÅŸleri Bakanı sıfatıyla deÄŸil bir Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum.’ diyor. Bu nasıl bir politikacı? Bu nasıl bir yaklaşım? Bunu söylediÄŸin zaman sana karşındakiler de ÅŸunu söylerse, ‘Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum.’ derse ne diyeceksin? Bak biz ‘Yahudi, öbür tarafta Türk, öbür tarafta ÅŸu, bu.’ demiyoruz. Ya karşındakine insan sıfatıyla yaklaÅŸacaksın. Ya o çocukların halini görmüyor musun? O ÅŸehit edilen yavruların halini görmüyor musun? Annelerinin, babalarının ne hale geldiÄŸini görmüyor musun? Ne diyor? Düşünün, ‘Ben seninle DışiÅŸleri Bakanı sıfatıyla deÄŸil bir Yahudi olarak konuÅŸuyorum.’ diyor. Biz bugüne kadar hiç böyle yaklaÅŸmadık. Ãœlkemdeki Ä°srail Büyükelçiliklerini ÅŸu anda her türlü korumanın altına aldık. Çünkü bu tür dönemlerde her ÅŸey olabilir. Biz ülkemizdeki büyükelçilikleri hep ‘Bizim güvencemiz altında olması gerekir.’ diyerek güvence altında tuttuk.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan ABD’ye SÄ°HA tepkisi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın Suriye’ye iliÅŸkin açıklamalarına deÄŸinerek, şöyle devam etti:

“Amerika BaÅŸkanı’nın dün Suriye konusunda yaptığı açıklamadaki yaklaşımı, biz de kendilerinin bölgedeki faaliyetleri için ifade ediyoruz. Yani Amerika’nın, PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler, Türkiye’nin milli güvenliÄŸi için olaÄŸanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir. Biz Amerika’yla NATO’da beraber deÄŸil miyiz? Beraberiz. Peki bizim SÄ°HA’mızı Amerika düşürdü mü? Düşürdü. Biz seninle NATO’da nasıl beraberiz ya? Nasıl böyle bir ÅŸey yapabilirsin? Aramızda güvenlik sorunu var. Söz konusu açıklama, müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuyla baÄŸdaÅŸmadığı gibi Suriye’yi bölmeye çalışan terör örgütlerine de cesaret vermektedir. Ãœlkemize yönelik terör tehdidini, terör örgütünün arkasında kimin olduÄŸuna bakmaksızın kaynağında ortadan kaldırmakta kararlıyız.”

ErdoÄŸan, “DEAÅž’la göğüs göğse çarpışan, ÅŸehitler verme pahasına bu terör örgütünü hezimete uÄŸratan tek NATO müttefiki olarak bize karşı oynanan bu tiyatroyu sadece acı bir tebessümle karşılıyoruz. Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla baÅŸ baÅŸa bırakıp, kendi milli güvenliÄŸimizin gerektirdiÄŸi adımları atmayı sürdüreceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

“Sudan’da akan kardeÅŸ kanının bir an evvel durmasını temenni ediyoruz”

İsrail-Filistin çatışmasına değinen Erdoğan, son gelişmelerin, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız, egemen bir Filistin Devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğini bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kendi topraklarında asırlarca baskıya, sömürüye, iÅŸgale maruz kalmış Afrikalı dostlarının da 1967 sınırları içinde bir Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesi için gerekeni yapacaklarından şüphe duymadığını ifade etti.

Afrika’da olumlu geliÅŸmelerle birlikte üzücü hadiselerin de yaÅŸandığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Sudan’da akan kardeÅŸ kanının bir an evvel durmasını ve krizin suhuletle çözülmesini temenni ediyoruz. Sudan halkının acılarını hafifletmek için insani yardımlarımızı sürdüreceÄŸiz. Sahel bölgesinin ciddi siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik sınamalarıyla yüzleÅŸtiÄŸi bir gerçektir. Son dönemde sıkıntılı günler yaÅŸayan Nijer’in en kısa zamanda anayasal düzene ve demokratik bir yönetime kavuÅŸmasını ümit ediyoruz. Soruna barışçıl bir çözüm için yürütülen çalışmaların baÅŸarıya ulaÅŸmasını diliyoruz. Nijer’e yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin, bu ülkeyle birlikte bölgenin tamamını daha derin bir istikrarsızlığa sürükleme riski vardır. Gabon’da huzur ve istikrarın korunmasının önemli olduÄŸunu düşünüyoruz.”

“Boko Haram, EÅŸ-Åžebab, DEAÅž gibi örgütler hepimizin ortak düşmanıdır”

“Dünya beÅŸten büyüktür.” ÅŸiarıyla yürüttükleri kutlu mücadeleyi sadece kendileri için deÄŸil Afrikalı kardeÅŸleri için de verdiklerini dile getiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, son birkaç yılda yaÅŸananların, tüm insanlığın kaderini Güvenlik Konseyi üyesi beÅŸ ülkenin insafına bırakmanın yanlışlığını bir kez daha ortaya koyduÄŸunu ifade etti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 1,5 milyara yaklaÅŸan nüfusuyla Afrika kıtasının Güvenlik Konseyi’nde söz ve karar hakkının olmamasının çok büyük bir adaletsizlik olduÄŸunu belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Afrika’nın Güvenlik Konseyi’nde hak ettiÄŸi ÅŸekilde temsil edilebilmesi için güç birliÄŸi yapmamız gerektiÄŸine inanıyorum. Yaklaşık 40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak Afrikalı kardeÅŸlerimizin karşılaÅŸtığı güvenlik sınamalarını gayet iyi biliyoruz. Boko Haram, EÅŸ-Åžebab, DEAÅž gibi örgütler sadece birkaç ülkenin sorunu deÄŸil, hepimizin ortak düşmanıdır. Bizim nazarımızda FETÖ ve PKK ile masum Afrikalıların canına kasteden bu terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. FETÖ’yle mücadelemize destek veren, bu teröristlerin faaliyetlerini yasaklayan, örgütle iltisaklı, sözde eÄŸitim kurumlarını Maarif Vakfımıza devreden veya kapatan tüm dostlarımıza bir kez daha teÅŸekkür ediyorum.”

Bir Afrika atasözünde, “Bugün yaptığımız her ÅŸey tarihe kazınır.” dendiÄŸini aktaran CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸallah biz de bugün yaptığımız iÅŸler ve aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika iliÅŸkilerinin geleceÄŸine damga vuracağız.” ifadesini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrika BirliÄŸi ve Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu’na (DEÄ°K) forumun gerçekleÅŸmesi için gösterdikleri iÅŸbirlikleri ve katkılarından dolayı teÅŸekkür etti.

Afrika kıtasıyla ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan firmalara ödülleri verildi

Törene, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Assoumani Azali, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Afrika İş Konseyi Başkanı Amany Asfour, İstanbul Valisi Davut Gül, DEİK Başkanı Nail Olpak, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve bazı milletvekilleri katıldı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasının ardından Türkiye ile Komorlar BirliÄŸi arasında Ticaret ve Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması imzalandı. AnlaÅŸmaya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Komorlar BirliÄŸi Posta, Telekomünikasyon ve Dijital Ekonomi Bakanı Kamalidine Souef imza attı.

Daha sonra Erdoğan ile Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali, Afrika kıtasını kapsayan projeler geliştiren ve kıtayla ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan 6 firmanın yöneticilerine ödüllerini verdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan “Karadeniz vapuru rota tablo” adlı eseri Azali’ye hediye etti.

Ticaret Bakanı Bolat ile DEÄ°K BaÅŸkanı Olpak da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a hediye takdim etti.

Tören, aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir