DSÖ Kovid-19’un kaynağını araÅŸtırmak üzere Çin’e uzman ekip gönderdi

DSÖ Kovid-19'un kaynağını araştırmak üzere Çin'e uzman ekip gönderdi
Dünya SaÄŸlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün kaynağını araÅŸtırmak üzere örgüt bünyesinde uzman bir ekibin Çin’e hareket ettiÄŸini bildirdi.
Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kaynağını araÅŸtırmak üzere örgüt bünyesinde uzman bir ekibin Çin’e hareket ettiÄŸini bildirdi.
DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Ghebreyesus, “Pandemi ile mücadeleye devam ederken, virüsün kaynağını (kökenini) da araÅŸtırıyoruz. Åžu anda iki DSÖ uzmanı, diÄŸer bilim insanlarıyla buluÅŸmak için Çin’e gidiyor.” dedi.
Ghebreyesus, DSÖ uzmanları ve Çinli meslektaÅŸlarının, “Kovid-19’un hayvan rezervuarını anlamada kaydedilen ilerlemeyi” ve “virüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaÅŸtığını” inceleyeceÄŸini aktardı.
Ghebreyesus, Çin’deki araÅŸtırmaların, DSÖ liderliÄŸindeki uluslararası misyonun virüslerin kaynağına iliÅŸkin yapacağı saha çalışmalarına da yardımcı olacağını belirtti.
Bağımsız panelin üyeleri henüz belli olmadı
Kovid-19 salgınının küresel çapta ele alınışı ve DSÖ’nün pandemideki rolünü incelemek üzere dün kurulan bağımsız panele de deÄŸinen Ghebreyesus, panelin iki eÅŸ baÅŸkanı eski Liberya Devlet BaÅŸkanı Ellen Johnson Sirleaf ve eski Yeni Zelanda BaÅŸbakanı Helen Clark’a güvenin tam olduÄŸunu söyledi.
Ghebreyesus, panelin sekreteryasının DSÖ’den bağımsız olacağını, üyelerin ise örgüt bünyesindeki 194 üye ülke temsilcilerinden eÅŸ baÅŸkanlarca seçileceÄŸini belirtti.
Panel oluÅŸturma kararının mayısta gerçekleÅŸen 73. Dünya SaÄŸlık Asamblesinde alındığını anımsatan Ghebreyesus, “Bu, gerçekten bana önemli bir sorumluluk yüklüyor.” diye konuÅŸtu.
Ghebreyesus, panelin yapacağı soruÅŸturmanın Kovid-19’a karşı örgütün verdiÄŸi mücadeleyi olumsuz etkilememesi için “dengeli” hareket edilmesi gerektiÄŸini savunarak, “Dünyada hemen hemen herkese dokunan bu salgının büyüklüğü, açık bir ÅŸekilde dengeli bir deÄŸerlendirmeyi hak ediyor.” ifadesini kullandı.
DSÖ geç hareket etmekle suçlanıyordu
DSÖ salgının ilk günlerinden itibaren Kovid-19 virüsünün doğal kaynaklı olduğu konusunda ısrar ediyor.
Örgütün virüsün kaynağını araştırmak için 7 ay beklemesi eleştirilere neden olmuştu.
DSÖ’nün Twitter hesabından, 14 Ocak’ta yapılan açıklamada, Çinli yetkililere dayandırılarak yapılan paylaşımda, Kovid-19’un insandan insana bulaÅŸtığı yönünde herhangi somut bir kanıt olmadığı iddia edilmiÅŸti.
Örgüt, 20 Ocak’ta ise virüsün daha çok hayvandan insana geçtiÄŸini, bununla beraber sınırlı sayıda da olsa yakın temas halinde insandan insana geçebileceÄŸini duyurmuÅŸtu.
Kaynak: AA