Enflasyon rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon ağustosta yüzde 0,86 artarken, yıllık bazda yüzde 11,77 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ağustos ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11,27, yurt içi üretici fiyatları yüzde 6,71 arttı.
Ağustosta aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,86, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,35 artış gösterdi. TÜFE, ağustosta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 7,29, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,77 yükseldi.
Yİ-ÜFE ise Aralık 2019’a göre yüzde 10,52, geçen yılın aÄŸustos ayına göre yüzde 11,53 arttı.
Sanayinin 4 sektörünün ağustosta yıllık bazda değişimleri dikkate alındığında, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 13,26, imalatta yüzde 12,29, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0,14, su temininde yüzde 11,33 artış gerçekleşti.
Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,7, imalatta yüzde 2,97 ve su temininde yüzde 0,69 artış görülürken, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,29 azalış oldu.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, ara malında yüzde 13,58, dayanıklı tüketim malında yüzde 17,08, dayanıksız tüketim malında yüzde 10,17, sermaye malında yüzde 18,09 artış, enerjide yüzde 1,64 azalış kayıtlara geçti.
Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise ara malında yüzde 3,78, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,99, dayanıksız tüketim malında yüzde 0,9, sermaye malında yüzde 3,52 artış, enerjide yüzde 1,91 azalış gerçekleşti.
Yıllık bazda en yüksek azalış yüzde 11,14 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 9,02 ile tütün ürünleri, yüzde 7,65 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde görüldü. Buna karşılık metal cevherleri yüzde 39,05, diğer mamul eşyalar yüzde 32,96, motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork yüzde 21,05 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
En fazla aylık azalış, yüzde 7,29 ile elektrik-gaz üretim ve dağıtımı alt sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz yüzde 24,41, metal cevherleri yüzde 10,41, diğer mamul eşyalar yüzde 8,27 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak kaydedildi.
Aylık değişimler
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ağustos ayı ana harcama gruplarında fiyat değişimleri belli oldu.
Ağustosta bu kategoride aylık bazda en yüksek artış, yüzde 5,09 ile çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşirken, bu grubu yüzde 1,56 ile ulaştırma ve aynı oranla lokanta ve oteller takip etti.
Ana harcama grupları itibarıyla ağustosta en fazla azalış yüzde 2,11 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde de yüzde 0,08 azalma gerçekleşti. En az artış gösteren gruplar ise yüzde 0,20 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,46 ile eğitim, yüzde 0,53 ile haberleşme olarak kayıtlara geçti.
Yıllık değişimler
TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 26,99 ile çeÅŸitli mal ve hizmetler grubunda görüldü. Bunu yüzde 14,68 ile saÄŸlık, yüzde 13,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Bu dönemde ulaÅŸtırmada yüzde 12,69, lokanta ve otellerde yüzde 11,80 artış gerçekleÅŸti.
Geçen yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu ana harcama grupları sırasıyla yüzde 2,44 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 6,37 ile haberleşme, yüzde 6,61 ile eğlence ve kültür, yüzde 8,50 ile eğitim oldu.
Geçen ay endekste kapsanan 418 maddeden, 92’sinin ortalama fiyatında düşüş gerçekleÅŸirken, 53’ünün ortalama fiyatında deÄŸiÅŸim olmadı, 273 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleÅŸti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,78, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 7,30, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,18 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10,59 arttı.
Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, aÄŸustosta aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,17 ile “iÅŸlenmemiÅŸ gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç TÜFE” göstergesinde görüldü.
Yıllık bazda en yüksek artış “Åžanlıurfa, Diyarbakır” bölgesinde oldu
AÄŸustosta İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 1,25 ile “Kayseri, Sivas, Yozgat”da oldu.
12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,57 ile “Balıkesir, Çanakkale” bölgesinde gerçekleÅŸti.
Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 13,39 ile “Åžanlıurfa, Diyarbakır” bölgesinde gözlenirken, bu bölgeyi yüzde 12,72 ile “Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova” ve yüzde 12,68 ile “Balıkesir, Çanakkale” izledi.
En düşük fiyat artışı ise yüzde 9,25 ile “AÄŸrı, Kars, IÄŸdır, Ardahan” bölgesinde hesaplandı.
Kaynak: AA